Hoe Nigeriaanse vrouwen in de Europese prostitutie terechtkomen

En films over mensenhandel

traffickers Hoe Nigeriaanse vrouwen in de Europese prostitutie terechtkomenVoor jonge, arme Nigeriaanse vrouwen lijkt Europa het beloofde land. Vrouwen als Gift (27). Als kind had ze een zwaar leven in een klein dorp. Toen een man op straat haar vroeg of ze als au pair rijk wilde worden in Nederland, zei ze meteen ja.

Ik wilde niet leven zoals mijn moeder die ik met tranende ogen boven het vuur zag zwoegen. En nog met lege maag naar bed gaan. Ik voelde dat het mijn enige kans was op een beter leven.

Die man bleek een mensenhandelaar. Gift werd gedwongen tot prostitutie in Europa. Sheila Kamerman en Dick Wittenberg interviewden haar voor een NRC-serie over mensenhandel in Nigeria.

Naast het verhaal van Gift, kan je onder andere ook lezen over Madam Ezra, een vrouw die tweedehands auto’s uit Italië importeert en Nigeriaanse vrouwen exporteert.

Mensensmokkel en mensenhandel vormen de snelst groeiende tak van de internationale misdaad, zegt VN-organisatie UNODC, die zich bezighoudt met drugs en criminaliteit. Er gaat naar schatting 20 tot 30 miljard dollar per jaar in om. Dat deze schatting zo varieert, geeft aan hoe weinig zicht erop is.

Wie een idee wil krijgen van de impact van mensensmokkel, kan natuurlijk abstracte cijfers bekijken. Maar veel meer indruk maakt het bewegende beeld. Drie indrukwekkende films over mensenhandel:

  • When the Moon is Dark – Deense documentaire over twee Nigeriaanse meisjes die naar Denemarken werden gesmokkeld. Ze vertellen over hun verschrikkelijke ervaringen en nalatigheid van de autoriteiten. Bekijk de film hier.
  • Amazing Grace vertelt het verhaal van de Britse campagne tegen de slavernij in de 18e eeuw. Aanvoerder was William Wilberforce, hij drong met succes bij het Britse parlement aan op een anti-slavernij wet. Bekijk de trailer hier.
  • Lilja 4-ever – Een schrijnende en zeer confronterende Zweedse film over de 16-jarige Lilja die in Estland wordt achtergelaten door haar moeder. Via een nieuw vriendje belandt ze in de Zweedse prostitutie. De film is gebaseerd op een waar verhaal. Bekijk de film op Google Video.

één reactie op "Hoe Nigeriaanse vrouwen in de Europese prostitutie terechtkomen"rss-icon

Voor een belangrijke stem tegen de lichte mate van hysterie rond dit thema, zie http://www.lauraagustin.com/, en lees zeker ook haar belangrijke boek ‘Sex at the Margins’.