Eclipsjagers naar China

Ruim duizend Nederlanders reizen af

Beeld: upload.wikimedia.org

Beeld: upload.wikimedia.org

Voor 6 minuten en 39 seconden naar China afreizen. Ruim duizend Nederlanders hebben het er voor over. Op 22 juli zullen zij in China een totale zonsverduistering meemaken. Met 6 minuten en 39 seconden wordt het de langste zonsverduistering van deze eeuw.

De mooiste plek om de eclips mee te maken is op de Stille Oceaan, op de eilanden ten zuidoosten van Japan. Maar Shanghai, waar de verduistering 5 minuten en 56 seconden zal duren, is een aardig alternatief.

Veel reizen gaan naar Jiaxing, een stad ten zuiden van de Chinese metropool. Een aantal bureaus organiseert speciale reizen voor de eclipsjagers. Zoals hier, hier en hier. De Stichting De Koepel, die de sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht exploiteert, heeft een reis geboekt voor 65 belangstellenden.

De zon verdwijnt geheel achter de maan op het moment dat Nederland nog slaapt. De verduistering is ook te zien in India, Nepal, Bhutan en Bangladesh, maar daar zal die minder lang duren. Kijk hier voor de verschillende figuren van de komende eclips.

Belangrijk is het weer op 22 juli. Op blogs is het onderwerp van gesprek, zoals hier. Op 11 januari werd er al over de weersverwachting gesproken. De voorspellingen zijn niet al te gunstig. In China is het regentijd, de kans op een heldere lucht is niet groot.

De laatste keer dat in Nederland een totale zonsverduistering was te zien was op 11 augustus 1999. De volgende is in 2135. De daaropvolgende is zeven jaar later.

Kijk hier voor een totale zonsverduistering uit 2006, gefilmd in Turkijë:

"> Eclipsjagers naar China/0.jpg" alt="YouTube Preview Image" />

2 reacties op "Eclipsjagers naar China"rss-icon

Ik ga met een groep mensen ergens op het strand in de buurt van Shanghai kijken. BBQ, muziek erbij en het is warm genoeg om op buiten te slapen..helder weer is het enige dat nog niet geregeld is s:

Je kunt natuurlijk helemaal naar China afreizen. Zelf doe ik het, vanwege de crisis, wat goedkoper: Ik doe die dag gewoon ‘s middags 6 minuten lang de gordijnen dicht.