Gideon Italiaander (29 jaar): internet kwam gewoon niet op mijn pad

Oproep: ken jij notoire internetweigeraars?

Eenderde van alle Europeanen heeft nog nooit internet gebruikt, ruim een kwart nog nooit een computer, zo staat in een begin deze maand gepubliceerd rapport van de Europese Unie. Dat kan problemen geven bij belastingaangifte, internetbankieren,  of klachten indienen. Natuurlijk gaat het vooral de ouderen, lageropgeleiden, allochtonen en werklozen. Maar zijn er ook jongeren die, om welke reden dan ook, geen internet gebruiken?185732_962_1201122347581-pc Gideon Italiaander (29 jaar): internet kwam gewoon niet op mijn pad

Yep. Neem Gideon Italiaander, 29 jaar, marktkoopman in “ongeregeld” in Amsterdam.

Vorig jaar juni onthulde hij in Dag nooit een computer aan te raken: “Ik heb liever geen vrienden dan internetvrienden. Daarnaast heb ik een krantenabonnement en ontbijt ik dagelijks in een koffiehuis en daar liggen ook kranten en tijdschriften. Iedereen heeft het altijd over die internetdagboeken die ze bijhouden, die weblogs. Ik heb niet het idee dat ik op dat gebied iets mis.”

Hoe is het nu, een jaar later, met Gideon Italiaander?  We bellen hem…185732_962_1201122347581-pc Gideon Italiaander (29 jaar): internet kwam gewoon niet op mijn pad

“Hallo met Gideon.”

En, ben je al overstag?
“Tja, na dat artikel dacht ik toch: misschien mis ik iets. Ik heb nu een e-mailaccount aangemaakt, en ik bankier tegenwoordig elektronisch. Maar daar is het bij gebleven.”

Is er een wereld voor je opengegaan?
“Ik heb niets gemist, volgens mij. Internet heeft mijn leven niet leuker gemaakt, misschien wel makkelijker. Behalve als er weer iets mis gaat. Dan maakt internet mijn leven tot een drama.”

Waarom ben je pas zo laat internet gaan gebruiken?
“Het was niet dat ik opstandig wilde doen, het kwam gewoon niet op mijn pad. Ik had internet niet nodig, niet in mijn werk en niet in mijn privéleven. En zeker niet die eh, hoe heten die dingen, die blogs. Bovendien ben ik face to face veel beter dan in berichten schrijven op de computer. Ik kan nu eenmaal beter praten dan schrijven.”

Vonden je vrienden dat niet vervelend?
“‘Je moet me maar gewoon bellen’, zeg ik altijd tegen hen. ‘Dan maak ik ook geen fouten’.”

Voor een artikel over jonge bewust-digibeten ben ik op zoek naar notoire internetweigeraars. Ken jij iemand? Laat het weten. Hieronder of via blog@nrcnext.nl

4 reacties op "Gideon Italiaander (29 jaar): internet kwam gewoon niet op mijn pad"rss-icon

Natuurlijk gaat het vooral de ouderen, lageropgeleiden, allochtonen en werklozen. Maar zijn er ook jongeren die, om welke reden dan ook, geen internet gebruiken? 

Beetje raar geformuleerd: De verzameling “jongeren” bevat namelijk ook deelverzamelingen van “lageropgeleiden, allochtonen en werklozen”. Of telt zo’n jongere niet mee?

Toegang tot internet (inhoudend dat men een computer heeft en daar enigszins mee om kan gaan) heeft een schrijnende tweedeling geschapen waardoor een groot deel van de mensen,vooral ouderen, in toenemende mate buiten het dagelijks leven komt te staan.Dit is een ongewenste situatie die gemakkelijk verholpen kan worden.Overheden,gemeenten enz. kunnen voor relatief bescheiden kosten allen helpen die op bovenbeschreven wijze worden buitengesloten.

Ik ben geinteresseerd in portretten schieten van deze bewust-digibeten als eventueel onderdeel van m’n eindexamen aan de fotoacademie in Amsterdam. 
Graag hoor ik of ik hieraan mee kan werken!

Gideon had een bedrijf genaamd vinylsale.com daar verkocht hij langspeelplaten. Beetje raar dat hij nu beweert geen computer te hebben aangeraakt.