Mag het ‘kind van Guantánamo Bay’naar huis?

Vandaag buigt het Canadese Hooggerechtshof zich daarover

Hij staat bekend als ,,het kind van Guantánamo’’: Omar Khadr, de jongste gevangene van de Amerikaanse terroristengevangenis op Guantánamo Bay. Khadr, nu 23, zit al zeven jaar vast op de omstreden Amerikaanse basis in Cuba, in afwachting van een militair proces wegens moord op een Amerikaanse legerarts in Afghanistan in 2002. Hij verwierf wereldwijde bekendheid als huilende tiener op de enige videobeelden van een verhoor op de basis die openbaar zijn gemaakt.

YouTube Preview Image

Vandaag buigt het Hooggerechtshof van zijn geboorteland Canada zich over de vraag of de Canadese regering Khadr terug moet halen. Want op Guantánamo maakt Khadr, die werd opgepakt toen hij 15 was, volgens mensenrechtenorganisaties als Amnesty International geen kans op een eerlijk proces.

Khadr heeft een beruchte naam. Zijn familie staat bekend als de ,,Canadese Al-Qaedafamilie’’. Op initiatief van zijn vader, een vertrouweling van Osama bin Laden, trok het gezin naar Afghanistan, waar Omar en zijn broers werden getraind in terreur. Het Amerikaanse programma 60 Minutes maakte deze reportage met beelden van Omar op een Al-Qaedabasis, in de weer met de bedrading van een landmijn.

Maar was het daarom gerechtvaardigd om Omar als tienerjongen te onderwerpen aan genadeloze verhoren, hem langdurig van slaap te onthouden, hem te bedreigen met pijn en geweld, en hem door zijn eigen urine over de vloer te slepen?

Volgens critici niet. Khadr had moeten worden behandeld als kindsoldaat, door zijn vader in de strijd geworpen zonder dat hij daar zeggenschap over had. Niet als dader, maar als slachtoffer.

Zowel Canada als president Obama, die Guantánamo Bay wil sluiten, zit met Khadr in de maag. Wordt hij de eerste kindsoldaat die door Amerika wordt vervolgd voor oorlogsmisdaden? Of neemt Canada hem schoorvoetend op? In dat geval komt hij zo goed als zeker vrij, want in het Canadese rechtssysteem kan de minderjarige terreurverdachte van weleer waarschijnlijk niet worden vervolgd.

5 reacties op "Mag het ‘kind van Guantánamo Bay’naar huis?"rss-icon

Het is ronduit schandalig dat de VS hier nog steeds mee wegkomen. En even erg is dat de nederlandse regering nog steeds geen stelling durft of wil nemen tegen dit soort praktijken die ingaan tegen elk internationaal recht. Alleen maar omdat de VS zo’n belangrijke handelspartner is. Als het om geld gaat, zijn die normen en waarden van Balkenende opeens niet zo veel meer waard. 
 
Mensen, laat staan een kind, zonder eerlijk proces 8 jaar vasthouden. Dat is iets van dictatoriale regimes, niet iets van een land dat pretendeert een vrij en democratische rechtstaat te zijn.

Idd matthijs je neemt me de woorden uit de mond!

In de USA kan men in verschillende staten nog tot levenslang , en zelfs ter dood, veroordeeld worden voor als minderjarige begane daden .. dat heet “trial as Adult ” en kinderen zo jong als 13 zijn al “als volwassene berecht “

Mm, dit is eigenlijk wel schandalig, maar wat hadden ze anders kunnen doen? Dat zit zo in die kinderen ingestompt, dat als ze worden vrijgelaten, ze gewoon gelijk weer verder gaan of ze worden de volgende (vrijwillige) voor een bomaanslag. 
Hoe erg ik het ook vind VOOR DIE KINDEREN, ze kennen niets anders. Ik vind niet dat hij volledig onder zen straf moet uitkomen omdat hij maar een kind is (laat hem los en hij wordt binnen de korste keren één vd kopstukken, gewoon om hem te belonen voor zen daden!)Laat hem heropgevoed worden als straf, zet hem in een katholieke instelling (bvb). Maar neem hem vooral weg van zen familie, betere kansen.

Amerika heeft de Internationale Conventie van de Rechten van het Kind niet onderschreven. Dat is vrij dramatisch vooral als ze hier met een Amerikaanse psychiater afkomen die een eigen stelling heeft : we zien dat dagelijk in familiezaken, begin maar over misbruik in het gezin en je wordt zelf slachtoffer van een heksenjacht. Gebaseerd op bijvoorbeeld mannen als Richard Gardner die eigenlijk niet zoveel tegen misbruik hebben, wel tegen de heisa er rond. Pedofilie zou volgens hem en mededenkers, geleerden dus, onderzoekers, goed verdienende psyhchiaters als een normale handeling worden beschouwd door duizenden. Sommigen gaan daar op in, met het gevolg dat je je kind als je het wilde beschermen nog kan kwijt geraken ook. Kan komen door de Latino-en andere onafhankelijke of quasi onafhankelijke landen. De meerderjarigheid is niet overal 18 zoals bij ons In sommige landen zijn ze met 15 of 16 reeds verplicht soldaat. Met dien verstande dat ze ook kunnen trouwen op die leeftijd. Dat laatse kan hier dus niet. Begrijpe wie kan. Maar de definitie van de Internationale Conventie is dat een minderjarige elke persoon is van minder dan 18 jaar. Onderschreven door de meeste landen. Niet Amerika dus. En een ander niet bij name genoemd magrebland. Als je mag trouwen rond een jaar of tien kan je moeilijk gaan vertellen dat een tienjarige nog een kind is…dan zwijg je daar best over…zo simpel ligt het dus allemaal niet. Ook hier gaan stemmen op dat de seksuele meerderjarigheid verhoogd moet worden en gebracht op 12 jaar. Waar is het misbruik dan nog en waar de grens? En wat met de pedogroep in Nederland? Of elders? Zijn kinderen dan niet als mat gebruikt voor de lusten van enkelen?  
In het geval van deze jonge man zou ik hem het voordeel van de twijfel geven vanwege het milieu waarin hij is opgegroeid. Het is wat hij nu doet dat van belang is