Internetexperts zeggen: Een Google-loze week kan helemaal niet

Terwijl Peter en ik bewust services mijden, is de webgigant achter de schermen actief

Beeld Studio NRC

Beeld Studio NRC

Lekker is dat. Begin ik na de eerste zenuwen trots met collega Peter Teffer aan een Google-loze week, duiken op Twitter een paar bijdehante internetexperts op die vertellen dat het een vrijwel onmogelijke opgave is.

Het technische waarom, vertel ik later. Eerst nog even dit. Na bijgekomen te zijn van het slechte twitternieuws, wierp ik een blik in mijn nieuwe agenda. Niet die van Google, maar van Apple (iCal). Hoe ironisch. Op de eerste avond van mijn week zonder Google, stond het Canon van YouTube op het programma. In de uitverkochte Rabozaal van de Stadsschouwburg naar de 45 beste YouTube-filmpjes kijken. Leuke besteding van de avond, ware het niet dat YouTube in 2006 voor 1,6 miljard dollar eigendom van Google werd. Ouch.

Toch gegaan, want ik moest er een stukje over schrijven voor de achterpagina van NRC. Beschuldigingen van fraude heb ik weerlegd met ,,Ach, ik bekijk de filmpjes op een scherm, niet op YouTube zelf.” Mijn borrelgenoten knikten meewarig. De volgende ochtend werd de YouTube Canon me bijna alsnog fataal. Toen ik drie filmpjes voor de achterpagina moest selecteren, tikte ik nietsvermoedend – en nog een beetje slaperig – youtube.com in. Gelukkig verwijst mijn browser elk Google-domein automatisch door nrcnext.nl. Met Microsofts prima zoekmachine Bing zocht ik de filmpjes alsnog op en kopieerde ik vanuit de zoekresultaten hun URL’s.

Maar goed, al die moeite is dus eigenlijk voor niets. Twitteraars @gvenk, @rubenbos, @mennos, @sandervdv, @kjeld en reacteurs Jasper van Weerd en Jurian Sluiman meldden dat veel sites gebruik maken Google-diensten. Zoals bezoekersteller Google Analytics en RSS-service Feedburner. Of javascripts van Google, daar maken webbouwers hun site interactief mee. Ook al maken Peter en ik geen gebruik van Google-services als Gmail en YouTube, achter de schermen roert de webgigant zich nog steeds.

Er schijnt een truc te bestaan om die javascripts en bezoekerstellers uit te schakelen. Maar, waarschuwen de internetexpers, dan kon surfen echt wel eens onmogelijk worden. Daar is maar één manier om achter te komen. Ik ga de hulp van een vriendelijke nerd (dat is een geuzennaam) inroepen.

Lees meer over de Google-loze week:

En een zeer toepasselijk filmpje (dank voor de tip, reacteur Azijn)

Google Opt Out Feature Lets Users Protect Privacy By Moving To Remote Village

17 reacties op "Internetexperts zeggen: Een Google-loze week kan helemaal niet"rss-icon

Hah, Javascript uitschakelen is helemaal niet zo moeilijk. En wil je nog een beetje kunnen surfen: Firefox + Noscript plug-in. Het kan wat behelpen zijn, maar scheelt je ook een hele hoop ellende. 
 
Javascript uitschakelen kan ik iedereen aanraden, maar ik vind het een beetje overdreven voor dit doel: het gaat er toch om dat *jij* geen gebruikt maakt van Google, niet je non-Google leveranciers? Anders zou je ook geen brood mogen eten, omdat toevallig je bakker wel eens Googlet. 
 
Overigens, hier een The Onion-filmpje om het moraal wat op te vijzelen: 
 
http://www.theonion.com/conten.....lets_users

Geweldig filmpje! Die heb ik er in gezet!

Het is ook interessant hoe niet alleen jij maar ook je contacten in je sociale netwerk ondervinden hoe lastig het gaat worden in dit experiment. Zo ontving ik op dag 1 van het experiment een automatische reply op je Gmail adres dat doorverwees naar je NRC adres. 
 
Vanochtend ontving ik een ietwat teleurgestelde reply op Twitter dat je het filmpje dat ik gemaakt heb tijdens de Canon van YouTube niet kon bekijken omdat ik het, uiteraard, op YouTube had gezet. 
 
Voor de mensen die wel naar YouTube willen/mogen/kunnen surfen, hier het filmpje van 500 mensen die Numa Numa zingen in de Stadsschouwburg: http://www.youtube.com/watch?v=pn0NK8IeSCM

Wrijf het er nog maar eens in, met die URL ;-)

Hoe blok je erg veel Google domains?: 
Edit je hosts file. 
Op OSX: 
Edit /private/etc/hosts 
Op Windows 
Edit /system32/drivers/etc/.hosts 
 
Voeg het volgende toe: 
127.0.0.1 doubleclick.net 
127.0.0.1 googleads.g.doubleclick.net 
127.0.0.1 google.com 
127.0.0.1 http://www.google.com 
127.0.0.1 news.google.com 
127.0.0.1 groups.google.com 
127.0.0.1 mail.google.com 
127.0.0.1 maps.google.com 
127.0.0.1 earth.google.com 
127.0.0.1 gmail.com 
127.0.0.1 http://www.gmail.com 
127.0.0.1 feeds.google.com 
127.0.0.1 toolbar.google.com 
127.0.0.1 clients3.google.com 
127.0.0.1 clients4.google.com 
 
127.0.0.1 google.nl 
127.0.0.1 http://www.google.nl 
127.0.0.1 news.google.nl 
127.0.0.1 groups.google.nl 
127.0.0.1 mail.google.nl 
127.0.0.1 maps.google.nl 
127.0.0.1 earth.google.nl 
127.0.0.1 clients1.google.nl 
 
127.0.0.1 google.be 
127.0.0.1 http://www.google.be 
127.0.0.1 news.google.be 
127.0.0.1 groups.google.be 
127.0.0.1 mail.google.be 
127.0.0.1 maps.google.be 
127.0.0.1 earth.google.be 
127.0.0.1 clients1.google.be 
 
127.0.0.1 ajax.googleapis.com 
127.0.0.1 adsbygoogle.com 
127.0.0.1 google-analytics.com 
127.0.0.1 pagead2.googlesyndication.com 
127.0.0.1 http://www.google-analytics.com 
 
En je bent een eind

Er zijn er nog wel wat meer, zie bv. deze versie van hosts. En dan dus toevoegen: 
 
127.0.0.1 http://www.google-analytics.com 
127.0.0.1 ssl.google-analytics.com 
 
Helaas kan ik bijna dagelijks nieuwe domeinnamen toevoegen aan de lijst, ook van Google-advertenties.

Wel even die http:// meuk er uithalen en inderdaat de gebruikelijke Youtube dingen niet bezoeken. Eindenlijk moet die er nog bij: 
127.0.0.1 http://www.youtube.com 
 
Nog meer domains? http://www.pronetadvertising.c.....mains.html

Eerlijk gezegd zou ik mensen die niet weten wat een hosts-file is afraden om er mee te klooien. Het kan soms wat gekke resultaten geven (en onder WindowsXP kan een te grote hosts-file ook problemen veroorzaken). 
 
Dan is een oplossing als Firefox + AdBlock Plus een stukje gebruiksvriendelijker. Ook daarin kun je (relatief) simpel een enkele regel toevoegen dat elk domein waarin “google” staat geblokkeerd moet worden.

Kom op heren. Niks beters te doen? Allemaal wat minder tijd verspillen aan onzin, 30% van de redacteuren weg, marktgerichter werken, nieuwe businessmodellen omarmen en NRC is financieel weer een succes.

Grappig dat je dat zegt Joost, want dat is de kern van het probleem. Peter Teffer heeft een hoogleraar geïnterviewd over dit onderwerp, en om alvast een tipje van de sluier op te lichten: Mensen zijn niet wantrouwend tegen Google, terwijl veel van ons heel gegevens bij ze onderbrengen. Die hebben ‘wel wat beters te doen’. Met dit soort experimenten laten we zien hoe machtig het bedrijf inmiddels is. 
 
(PS: NRC is een financieel succes)

Ow, ik zie de journalistieke waarde van het experiment wel in hoor. De vraag is of we nog wel zonder een Google of Apple’s Mobile Me kunnen. We willen toch overal toegang hebben tot onze mail, agenda, etc. en zullen daardoor hoe dan ook afhankelijk zijn van één machtige partij die al onze gegevens beheert. We kunnen natuurlijk spreiden (agenda daar, mail hier), maar dat is onhandig. 
 
Ik ben zelf na het ‘buzz’-incident van Gmail afgestapt. Dat was de druppel voor mij. Ik vond het geen slimme zet van Google om privé (en in sommige gevallen zakelijke!) e-mail te koppelen aan social networking. Ik denk dat Google daarmee het vertrouwen bij velen heeft beschadigd.

Toch blijft het opvallend dat mensen hier totaal geen problemen mee hebben – net zoals bij zaken met financiële voordelen, zoals de AH bonus kaart. Dit terwijl men de overheid onmiddellijk wantrouwt met informatie (denk aan EPD, kilometerprijzen, etc.), terwijl die overheid vaak veel beter beschreven procedures en normen heeft over hoe met die data (en de privacy) moet worden omgegaan. Je vraagt je toch af en toe af of de hele roep/beweging om privacy totaal zinloos is geworden. Als men zelfs de meest ondoorzichtige informatiegrossier al met alle privé informatie vertrouwt, waar hebben we het dan nog over…

Er is voor mij een duidelijk verschil tussen de AH bonuskaart of een OV-studentenkaart/kilometerheffing. 
 
Het verschil zit hem in de volgende zaken: 
-Overheid bepaalt de regels VS bedrijf moet regels van de overheid volgen. 
-Overheid (probeert) dingen te verplichten VS bedrijf dat vrijwillig mensen met een klein bedrag sponsort. 
-Overheid kun je amper kiezen VS een bedrijf dat je kan ontlopen. 
 
De OV-studentenkaart is wel is waar niet verplicht maar je moet van financieel goede huize komen wil je het allemaal zelf gaan betalen. Dit is niet te vergelijken met een “bonusaanbieding”

Ik vind de vergelijking tussen het EPD/kilometerprijzen en bijvoorbeeld een bonuskaart ook niet helemaal opgaan. 
 
Deze systemen van de overheid bewaren gevoeliger informatie dat kwetsbaarder is voor misbruik dan wat ik koop bij slechts één supermarkt (niet al mijn aankopen worden dus geregistreerd binnen één systeem).  
 
De overheidssystemen worden van boven opgelegd met nauwelijks een mogelijkheid om deze te ontwijken. Bovendien is het opslaan van informatie in de private sector ook goed gereguleerd.  
 
En weet je, ik denk dat veel mensen de AH meer vertrouwen dan de overheid.

Het doet mij een beetje denken aan het onderzoek ‘PIG’ van Christien Meindertsma (zie: http://www.tedxamsterdam.nl/20.....indertsma/) waarin ze laat zien in hoe veel producten de geslachte onderdelen van een varken komen. Als je dit op een rijtje zet blijkt dat het feitelijk niet mogelijk is vegetarisch te leven.

En natuurlijk moet er onder staan: Ads door google.

Hi Ernst-Jan, 
Respect voor je experiment! Mooie vorm van onderzoeksjournalistiek (lees: sadomasochisme). 
 
Doet mij weer terugverlangen naar mijn internetloze maand vorig jaar zoals je zelf ook in een eerdere comment schreeft; 
http://www.jimstolze.nl/weblog.....-neem-mee/ 
 
Dan terug naar de de topic: “Internet experts zeggen… ” Als ik mezelf daar even onder mag rekenen. 
 
Een week zonder Google is een eitje. Mede dankzij de tips die je kreeg m.b.t. de hostfile aanpassen zodat je ook niet ‘per ongeluk’ in het G-imperium terecht kan komen. 
 
Als je het langer zou doen, wordt het wel lastig. Bij mijzelf werd het in de derde week pas echt moeilijk. Tot die tijd heb je gewoon een aantal noodzakelijke dingen uitgesteld of vertraagd :-) 
 
Veel succes! En nu ga ik je hotmailadres even googlen.