Werkweigering is ook wat overdreven

Om YouTube kun je als journalist nauwelijks heen

Beeld Studio NRC

Beeld Studio NRC

Ik google niet, dus ik besta niet, lijkt Carola te suggereren. Terwijl ik gewoon op de redactie ben, waar ik de hele dag met Google geconfronteerd blijf worden. Er is geen dag voorbij gegaan of ik heb moeten smokkelen met de regel ‘geen Google’. Ondanks dat ik vergeleken met ‘extreme gebruiker‘ Ernst-Jan Pfauth een ‘gewone gebruiker’ ben (ik heb i.t.t. Ernst-Jan nog wel gewoon een papieren agenda), is mijn gebruik van Google’s diensten atypisch – ik werk immers als journalist op een internetredactie.

Mijn collega die over het Midden-Oosten schrijft, vroeg gisteren of ik de YouTube-beelden van beveiligingscamera’s van de verdachte moordenaars van een Hamas-leider, wilde insluiten in een bericht daarover. En hoe graag ik me ook aan de regels van dit experiment hou, werkweigering is ook wat overdreven. Ook vanochtend heb ik al weer ‘valsgespeeld’, toen een andere collega mij beelden liet zien van de vervuiling in de Noord-Italiaanse rivier de Po.

YouTube is wat dat betreft verworden tot een standaard voor blogs en nieuwssites. Ik ben bijvoorbeeld best benieuwd naar het Wilders-in-2001-filmpje, maar op andere videosites heb ik hem nog niet gevonden.

Onderzoeksbureau Sysomos bekeek vorig jaar tussen juli en september 2009 honderd miljoen blogposts. Van de ingesloten (embedded) en gelinkte videofilmpjes was 81,9 procent afkomstig van YouTube. De tweede plaats is voor Vimeo, met 8,8 procent.

Grafiek van sysomos.com/reports/video

Grafiek van sysomos.com/reports/video

Laat ik ook nog even terugkomen op het stukje van Ernst-Jan waarin werd vermeld dat Google ook op de achtergrond op veel sites aanwezig is. Uit een onderzoek naar 4 miljoen websites bleek dat 28 procent van die sites gebruik maakt van bezoekersteller Google Analytics. Als de steekproef representatief is, had ik dus zeker 1 op de 4 van álle sites niet mogen bezoeken deze week. Gisteren vond ik (via zoekmachine Bing, niet via Google hoor) ook interessante statistieken op deze website. Ruim 14 procent van de sites die zij onderzoeken, plaatst advertenties van Google Adsense. Ik begin te vermoeden dat ik de afgelopen dagen onbewust de regels tig keer heb overtreden.

Lees meer over de Google-loze week:

7 reacties op "Werkweigering is ook wat overdreven"rss-icon

Op deze site zie ik ook ads van Google Adsense. Heb je nrcnext.nl ook niet meer bezocht? :-)

Ai, inderdaad. En op nrc.nl kan ik niet zoeken, want dat gebeurt ook met Google.

Het Wilders-filmpje staat ook op dumpert.

De uitzending van Barend en Van Dorp met Wilders is via het archief op de site van Barend en Van Dorp te bekijken: 
 
http://www.barendenvandorp.nl/.....24-09-2001

Bedankt!

toch een beetje foei…

Een googleloze week kan misschien wel als je niet voor je werk steeds achter de computer moet zitten :-)