De productieve tegenhanger van de iPad

Microsoft komt met een concurrent

Microsoft Courier, foto Engadget

Microsoft Courier, foto Engadget

Uitgehuild over de iPad die Nederland voorlopig overslaat? Microsoft zal er geen traan om laten, aangezien er bij dat softwarebedrijf al een tijdje druk gewerkt wordt aan de Courier, een potentiële iPad-concurrent. De Courier is een handzaam elektronisch kladblok met twee verschillende 7 inch kleurenschermen naast elkaar, waarop je makkelijk informatie verzamelt, bewaart en deelt.

Op de Courier-apparaten – wanneer ze op de markt komen is nog niet duidelijk -  speelt de stylus (pen) en tekstherkenning een centrale rol. Volgens Engadget.com, dat net nieuwe foto’s van het apparaat publiceerde, zou Courier gebouwd zijn op hetzelfde besturingssysteem als de Zune HD muziekspeler en het net aangekondigde Windows Phone 7.

Waar de Apple iPad met name bedoeld is voor het luxe consumeren van digitale media (e-books, video’s,  muziek en websites) is de Courier in eerste instantie gericht op mensen die zelf actief informatie willen verzamelen en ordenen. Letterlijk een digitaal kladblok, dat je openklapt tijdens de vergaderingen om presentaties te geven of draadloos gegevens uit te wisselen met andere mensen.

Opengeklapt lijkt de Courier ongeveer zo groot als een A4-tje. In het menuscherm staan koppelingen naar de belangrijkste taken van dit apparaatje: Playing, Reading, Sketching, Publishing, Writing. Dat betekent dat Microsoft de Courier behalve als productiemiddel ook zal inzetten als e-reader en mediaspeler. Een webbrowser, filebrowser, gps, en een camera lijken standaard, evenals multitouch aanraakbesturing.

Overigens is de iPad ook inzetbaar als productietool: Apple ontwikkelde een speciale versie van iWorks die je bij het apparaat kunt kopen (10 dollar per applicatie). Maar de iPad lijkt enigszins beperkt door zijn gebrek aan multitasking. Microsoft benadrukt juist de mogelijkheid om in twee schermen twee verschillende taken uit te voeren. Zie het voorbeeld van knippen en plakken van een webbrowser naar een geopende document, door middel van drag and drop. En hoewel het erop lijkt dat de Courier wel een camera heeft en de iPad niet, gaan er serieuze geruchten dat Apple uiteindelijk toch een camera aan de iPad zal toevoegen.

Overigens zijn er nu ook al dual screen e-readers op de markt. Zoals dit apparaat van Entourage Systems. En waarschijnlijk heeft Microsoft zich laten inspireren door deze oude bekende met twee schermen en een pennetje: de Nintendo DS

Nog een filmpje van de Courier:

16 reacties op "De productieve tegenhanger van de iPad"rss-icon

voor we weer de multi-tasking discussie aanzwengelen en welke nadelen er kleven aan het gebrek daaraan: 
Definieer multi-tasking. 
Volgens mij wordt multitasking gezien als het tegelijkertijd visueel open hebben staan van meerdere programma’s. En volgens mij is dat behoorlijk overgewaardeerd. 
Wat je meestal doet namelijk is switchtasken; ik werk in meerdere programma’s, maar nooit tegelijkertijd. Programma’s hebben onderling ook nauwelijks interactie. 
 
En kan dit niet allang op de iPhone en iPad? zodra je naar een ander programma ‘switcht’ blijft de status van het andere programma gehandhaafd tot je weer terug komt, en ga je verder waar je gebleven bent. 
Het enige waarin ‘multitasken’ echt belangrijk is, is bijvoorbeeld wanneer je een playlist start om muziek te luisteren en vervolgens je email gaat lezen.  
Kan iemand mij nu eens vertellen of bovenstaande mogelijk is op de iPad? Zonee, dan is dat een flinke bugger, zo ja, WHO CARES about multitasking anyway?

@PS Wat je zegt, is misschien waar. Maar is het niet geweldig als je júist verschillende programma’s naast elkaar, tegelijkertijd, maar vooral met behulp van elkaar kunt gebruiken? Je gebruikt in het laatste filmpje je adresboek om meteen een locatie op de kaart te krijgen. Je knipt en plakt terwijl je zowel de bron als het doel nog kunt zien. Ik vind dat persoonlijk een must; al ligt dat natuurlijk helemaal aan hoe je een product gebruikt. Ik gebruik ook altijd twee schermen tijdens mijn werk zodat ik altijd minimaal twee programma’s tegelijk en naast elkaar kan gebruiken (je hebt op je bureau immers ook vaak meerdere documenten naast elkaar liggen?). 
 
Ik vind zo op het eerste gezicht de opmerking “Waar de Apple iPad met name bedoeld is voor het luxe consumeren (…) is de Courier in eerste instantie gericht op mensen die zelf actief informatie willen verzamelen en ordenen” heel terecht. Ik denk dat dat nu net is wat ik miste aan de iPad, het nut als het ware. Ik heb geen apart product naast mijn laptop nodig om alleen informatie te “consumeren”.  
 
Ik ben normaal gesproken (waarschijnlijk 90% uit principe) geen fan van Microsoft producten omdat ze vaak te traag zijn en niet werken zoals ik vind dat ze zouden moeten werken. Maar dit ziet er heel veelbelovend uit.

Verreweg de meeste mensen gebruiken geen twee schermen. Daarnaast zijn dit soort dingen (multitasking, background processes, window management) lastig uit te leggen aan normale mensen. 
 
Maar dat maakt allemaal niet uit. De iPad komt volgende maand uit en dit ding waarschijnlijk nooit.

Ik waag te voorspellen dat de iWork-apps voor de iPad een kleine gebruikersinterface-revolutie gaan veroorzaken.

In ben niet onder de indruk, zeker niet nu we zelfs tijdens de Oscars lekker zijn gemaakt met de iPad http://www.bit.ly/dycFia

>PS: uiteraard kan je muziek luisteren terwijl je een boek leest, je email checkt, of over het web surft, precies zoals op de iphone. (Maar echt leuk wordt het pas met “Remote” op de iPad, en een Airport Express aan je stereo… http://itunes.apple.com/nl/app.....17350?mt=8 )

Lijkt me helemaal geweldig als het ook echt GOEDE handschriftherkenning heeft. Zo’n on-screen toetsenbord is vreselijk, zelfs van Apple-fans hoor je daar alleen maar negatieve dingen over. 
En het moet natuurlijk een meegeleverde usb-aansluitng hebben. 
 
Als het in die handschriftherkenning slecht is, maken de camera, het multitasken, Flash en de compatibiliteit (vermoed ik zo, want het is MS) het al erg geschikt voor bijv. kunstacademiestudenten. 
Nadeel is de scharnier in het midden – geen onafgebroken A4-scherm mogelijk… 
 
Ik zou het zelf graag willen, ik vind die sophisticated mobieltjes gewoon te klein om bijv. even wat op te schrijven; filmpjes te bekijken; of een website te lezen. Daar ga ik niet in investeren nu, ik wacht wel op dit soort apparaten.

Het grote verschil tussen Apple en Microsoft: 
Apple toont producten die echt zijn en direct of zeer binnenkort leverbaar zijn. 
Microsoft toont concepten die mogelijk ooit in de (verre) toekomst al dan niet in deze vorm misschien als het niet tegenzit of uitloopt ooit het licht zullen zien en als ze dan uitkomen minder features hebben dan ze nu tonen.

Klopt. De Courier tablet zoals die in dit conceptuele filmpje te zien is gaat nooit op de markt komen.  
 

Very interesting, but note that this is not a demo of a device, or even of actual software. It’s a demo of a concept.

 
- Daring Fireball

Nog een ander verschil tussen Apple en Microsoft: Apple is grotendeels een marketing/hype/lifestyle verhaal. Iphone: oude wijn in nieuwe zakken (heb er eentje; erg teleurgesteld). Specs van de Ipad zijn ook teleurstellend. ‘t Ding kan erg weinig, zelfs een usb-aansluiting zit er niet in. Apple is toch een beetje bedoeld voor gebruikers die weinig ambitie hebben. Wil je meer vrijheid, dan kies je voor een MS apparaat. Wat soms meer gedoe geeft, toegegeven. Laat de Ipad Nederland maar overslaan.

Het is verleidelijk de Courier af te zetten tegen de iPad, maar minstens zo relevant is het vergelijken met bestaande Microsoft producten. 
 
De Courier heeft, net als Zune HD, een variant van het besturingssysteem dat Microsoft nu als Windows Mobile 7 op de markt gaat brengen. Mobile 7 is volledig incompatibel met 6.5 en alles wat daar voor kwam. Bestaande toestellen kunnen niet upgraden, software die voor de bestaande systemen geschreven is, is niet bruikbaar voor de nieuwe. 
In tegenstelling tot de desktop systemen waar compatibiliteit altijd een vereiste (en een last) is geweest neemt Microsoft hier een stap in het duister: alles moet nieuw opgebouwd worden, een nieuwe groep loyale klanten, een nieuwe groep software ontwikkelaars. Dit is uitermate riskant. Dat Microsoft deze stap neemt laat zien hoe beroerd eigenlijk de kwaliteit van hun oude systemen was en hoezeer zij zich door de huidige concurrentie onder druk gezet voelen.

Schrijft Microsoft nou dat het apparaat draait om een stylus? Dan is het apparaat gedoemd te mislukken – styluspennen zijn voor semi-touchscreen van begin deze eeuw, en niemand wil er mee werken en kam ermee werken. Kijken hoelang Microsoft dit gaat volhouden…

@Berend: 
Inderdaad, misschien is dit wel het product waar ze eindelijk gaan afwijken van hun oude compatibiliteitsfetish. Dat zou de hele wereld beter maken, haha! 
 
@Rutger: 
Waarom is een stylus een slecht idee? Het is een digitaal kladblok. Wilde je met je vinger gaan schrijven? Als de handschriftherkenning goed is dan is het zoveel beter dan een toetsenbordje waar je duimen toch altijd nét iets te lomp voor zijn. Jij hoeft niet voor mensen te bepalen of ze wel of niet met een stylus werken, ikzelf gebruik bijvoorbeeld altijd als het kan een pen bij mijn touchscreen telefoon omdat het zoveel makkelijker werkt. 
 
Ik voel me een beetje de enige voorstander, is het nu echt alleen Microsoft wrok? Ik ben van mening dat dit apparaat niet echt met een iPad te vergelijken is; het is/wordt vanuit een compleet andere gedachte gemaakt. Ja, het is volledig touchscreen en ongeveer even groot. Maar zoals al gezegd, het gaat niet meer alleen om het consumeren van informatie maar om het organiseren en creëren.

(overigens, ben niet de enige voorstander maar wel één van de weinigen ondanks de toch indrukwekkende demonstratiefilmpjes)

Ik zal mij pas een mening vormen tegen de tijd dat dit een reëel product wordt. Ik loop niet warm voor ‘concept video’s’ of die nu van Microsoft zijn of van iemand anders.

Kijk, er gebeurt wat ik al had zien aankomen: Microsoft trekt de stekker uit het Courier project. 
 
http://gizmodo.com/5527442/mic.....et-project 
 
Waarom verbaast mij dit toch niet….