Hans van Mierlo is overleden

De man die de Nederlandse politiek veranderde, stierf gisteren op 78-jarige leeftijd.

Mierlo Hans van Mierlo is overleden

Hans van Mierlo in 'de' campagnespot uit 1967

„Hans leeft vanaf nu in blessuretijd”, zeiden D66’ers toen Hans van Mierlo in 2000 een levertransplantatie had ondergaan. Hij heeft  die blessuretijd nog een kleine tien jaar weten op te rekken.

Gisteren overleed  boegbeeld en medeoprichter van D’66 op 78-jarige leeftijd. Nog tien jaar van  het leven genoten, want zoals Van Mierlo zelf vijf jaar na zijn transplantatie zei op de manier zoals alleen hij het kon zeggen: „Dood  zijn kun je nog zo lang, hè?”

Maar nu is hij dan toch echt zelf  geschiedenis geworden: Hans van Mierlo, Hafmo, zoals hij binnen zijn partij wel liefkozend werd genoemd.  Filosoof, bohémien, romanticus, redenaar, bon vivant, meester van de paradox, eeuwige twijfelaar en ja, natuurlijk ook nog politicus.

Hij was de politieke verpersoonlijking van de Nederlandse culturele revolutie in de jaren zestig die maar nooit echt een revolutie heeft willen worden.

Lees hier het hele verhaal over het leven van Hans van Mierlo. En wat hij betekend heeft voor de Nederlandse politiek. Geschreven door politiek redacteur van NRC, Mark Kranenburg.

Foto Roel Rozenburg

Hans van Mierlo in 1994 op het Binnenhof. Foto Roel Rozenburg

6 reacties op "Hans van Mierlo is overleden"rss-icon

Een trieste reactie van Dominique Weesie op Twitter, kort na het bekend worden van het overlijden van Hans van Mierlo: 
“Dankzij die lever van beste Els heeft Hans van Mierlo het toch mooi nog 6 jaar volgehouden. http://tinyurl.com/yfwwt9t“. 
Het is weliswaar bekend dat ongefundeerd en nodeloos kwetsen het handelsmerk is van de voormalig hoofdredacteur van GeenStijl. Doch zo’n smadelijke opmerking jegens iemand die zich niet meer kan verdedigen, vind ik wel erg laag bij de grond.

Droevig nieuws. 
Hans van Mierlo heeft voor mij,zoals voor zo velen, de echte verandering in het culturele en politieke leven in Nederland in de jaren zestig betekend. Met D’66 kreeg de jeugd van toen de gelegenheid idealen uit te dragen, die de maatschappij toch blijvend veranderd hebben. 
 
Nederland zou zeker welvaren bij meer mensen zoals hij.  
Henny-Annie Bijleveld, prof. Université Libre de Bruxelles

De stijl , kracht, intelligentie en ethiek als redenaar en verdediger van de democratische grondbeginselen van Hans van Mierlo waren ongeëvenaard. 
Gisteren het laatste interview, dat Pauw en Witteman met van Mierlo hadden, gezien. 
Haarscherp en feilloos gaf hij aan waarom Balkenende, Bos en tal van fracties in de Tweedekamer, tekortschoten inzake het besluit politieke steun te verlenen aan de inval in Irak. 
 
“Het Nederlandse volk mag niet het recht onthouden worden op informatie, als er besloten wordt om een land binnen te vallen. Een land binnen vallen, is het ergste wat een land en volk kan overkomen. Het recht op informatie en de controle daarop, is niet onderhandelbaar ( voor het vormen van een regeringscoalitie ), zeker niet in oorlogszaken”. Of woorden van die strekking. 
Een staatsman en deskundig rechtstatelijke democraat in hard en ziel. 
Het democratische geweten van Nederland is verloren gegaan. 
 
Tot op de dag van vandaag begrijp ik niet dat andere partijen zoals het CDA, VVD, PvdA en CU zo gemakkelijk naar het instrument geweld grijpen. Dit geldt ook voor onze Atlantische bondgenoten. 
 
Vooral christelijke partijen handelen in strijd met hun barmhartige grondbeginselen, lijkt mij.

Zag hem een jaar of 4 geleden bij toeval in Amsterdam lopen. Had de neiging om hem aan te spreken en hem te bedanken. Voor zijn visie en zijn inzet. Wat een geweldige man, een geweldig persoon, een goede Minister. Er is maar een woord te bedenken: BEDANKT.

Wat een misser van NRCNext!!! Op de voorpagina de kop van Berlusconi i.p.v. Hans Van Mierlo. Ik hoop, dat de avondeditie deze misser compenseert. Een man als hij verdient een ereplaats.

Naast de vele uitbundige lofprijzingen het oordeel van Hans van Mierlo zelf: “Ik ben het zwarte schaap van de familie.”