Sovjetzanger Mr. Trololo laat van zich horen

Ken je de nieuwe Rick Roll al?

Sorry, even een berichtje over de laatste internet meme – een online lopende grap – , Mr. Trololo. Deels om de absurditeit, deels om hoe fascinerend het is hoe internet meme’s zich ontwikkelen. In november 2009 zette YouTube-gebruiker RealPapaPit een filmpje van Eduard Khil online. Een Russische zanger die in de jaren 70 bijzonder populair in de Sovjet-Unie was. Hij ‘zong’ een Russische versie van cowboyliedje ‘I Am Very Glad, Because I’m Finally Back Home‘. De oorspronkelijke tekst was te vulgair, vond de communistische partij, en dus stootte Khil gewoon wat klanken uit. In z’n polyester pak. Met een zoete glimlach. Eind februari brak de video door:
YouTube Preview Image
Toen ging het snel. Overal doken parodieën op (die van CollegeHumor is geweldig). De Amerikaanse comedian Steve Colbert gebruikte Mr. Trololo in een item. En zelfs Oscarwinnaar Christoph Waltz (van Inglourious Basterds) deed mee aan een bijna pijnlijke parodie.

Khil zelf blijft rustig onder zijn nieuw verworven beroemdheid. Wie jaren de ster van de Sovjet-Unie was, kijkt niet meer op van een internethype. ,,When it happens, it happens“, vertelde hij aan de Amerikaanse krant The Christian Science Monitor. In onderstaande video bekijkt hij een aantal parodieën, onder begeleiding van braaf lachende journalisten. Hoogtepunt? De nieuwe uitvoering in de laatste tien seconden.
YouTube Preview Image

Zo, dan weet je nu wat de internethype van het moment is. En pas op, want Mr. Trololo schijnt zich te ontpoppen tot de nieuwe Rick Roll. Mensen sturen je een onschuldig mailtje: ‘kan je deze kwartaalcijfers even bestuderen?’. Als je dan op de link klikt, beland je bij de Sovjetheld. Je bent gewaarschuwd.

7 reacties op "Sovjetzanger Mr. Trololo laat van zich horen"rss-icon

Dat is toch wel een bizarre combinatie van Mr. Bean, Rex Gildo, Max Headroom en zo nog wat malle typetjes. 
 
en dan nog dat lekker foute romantische Schlager-decor. 
 
…en uebergay natuurlijk, vandaar dat ik ook Rex Gildo noemde . 
 
eng en fascinerend tegelijk!

All your base are belong Trololo.

Hahaha, dat rickrolling vind ik echt een briljant fenomeen…

Arme Russen, als dit je topvermaak was in de jaren 70…

Terwijl wij inderdaad van de pure klasse van Boney M mochten genieten.

Interessant is dat op andere plaatsen vermeld wordt dat de originele tekst niet te vulgair was, maar dat de vader van Eduard wilde aantonen iets interessants te kunnen componeren zonder de tekst van zijn vaste tekstschrijver (bronnen bij Wikipedia).  
Of zegt hij dat achteraf?  
Waar hebben jullie gevonden dat de communistische partij het te vulgair vond?