Herbruiksels: creatief met pallets

Van draaistoel tot huis

We kennen de papieren bordjes en de plastic wegwerpbekers. Maar wat gewoon is, kan ook design zijn. In deze rubriek Herbruiksels lees je over bijzondere gadgets en creatieve ontwerpen die gemaakt zijn van heel gewone dingen. Vandaag: vijf keer creatief met pallets.

1. Pallet House is ontworpen door Schnetzer Andreas Claus en Pils Gregor, studenten aan de universiteit van Wenen. Nadat zij ene studentenontwerpwedstrijd hadden gewonnen in 2008, hebben zij het huis van pallets in meer landen geëxposeerd. In Zuid-Afrika worden de pallethuizen gebouwd, voor 11 dollar per vierkante meter.

Pallet House

Pallet House

2. Kunstenaar Liam McNamara transformeert pallets tot sculpturen. Het is zijn manier van werken, om kunst te maken van oude, gebruikte spullen.  En zo zijn er meer. De Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata maakt sculpturale kunst sinds 1986. Hij maakt grootse dingen van hout, stoelen en pallets. Zijn werk was al te zien in gerenommeerde galeries, waaronder Londen, New York en Parijs.

Tadashi Kawamata, Versailles

Tadashi Kawamata, Versailles

3. Van pallets zijn ook prima meubels te maken. Op de site van Zwerfhout vind je diverse modellen, maar Henk Made maakt ook prachtige stoelen. Het bedrijf gebruikt tevens sinaasappelkistjes en steigerhout als basismateriaal.

Pallet draaistoel

Pallet draaistoel

4. Op iets meer doe-het-zelf-niveau betaat er een hoop palletkunst. Ontwerper Claire Terry maakte deze kast noodgedwongen, toen haar moeder haar eigen kast terug claimde. Ze had nog wel een paar houten pallets liggen, en knutselde een kast in elkaar.

Claire Terry

Claire Terry

5. In 2008 was op Salone del Mobile in Milaan te zien hoe je ook pallets kunt hergebruiken. Het Nederlandse Droog Design toonde een kast, bank en stoel van pallets. Strak maar smaakvol.

Droog Design

Droog Design

2 reacties op "Herbruiksels: creatief met pallets"rss-icon

Het ziet er prachtig uit, sloophout is nog altijd mijn favorite, niet goed voor de zaag en schaaf maar er zit altijd een verhaal aan.  
http://www.chez-dirk.fr/meubles_3.htm  
Hout blijft hout natuurlijk en sloophout, schuttinghout,pallethout is vaak heel goed hout.

Leuk dat jullie henkmade.nl hebben gevonden. Ik zie het nu pas! Claire Terry en dat enorme huis zijn ook fantastisch.