Hoe reageer je op ‘U kijkt zo lief’?

Balkenende heeft zijn excuses aangeboden

Brekend nieuws: demissionair premier Balkenende heeft zijn excuses aangeboden aan RTL-presentatrice Mariëlle Tweebeeke voor het maken van een zeperd gisteren, tijdens het lijsttrekkersdebat in Carré.

Tweebeeke vroeg Balkenende gisteren welke partijen hij het beste vond voor de economie. Hij wilde geen antwoord geven, maar uiteindelijk zei hij: ‘wat kijkt u lief’. De overvolle zaal loeide. Het was echt zo’n ‘waar is Jack de Vries als je hem nodig hebt’-moment, en inmiddels al een enorme hit op twitter.

Maar nu de hamvraag: wat had Mariëlle Tweebeeke moeten antwoorden?

Begrijp me niet verkeerd, haar reactie was magistraal. Soeverein, die prachtige stilte met dat ’als blikken konden doden’-moment. Maar het was natuurlijk nóg mooier geweest als Tweebeeke (onthoud die naam, die gaat binnenkort Eva Jinek voorbij qua exposure) een reactie had gegeven. Dan was het echt meteen al over en uit geweest voor Balkenende. Nu is hij er natuurlijk toch een beetje makkelijk vanaf gekomen.

Ik vraag er óók naar, omdat ik zelf in zo’n situatie eigenlijk ook nooit een ECHT goede opmerking weet. We hebben in de kroeg allemaal natuurlijk wel eens zo’n opmerking naar ons hoofd gehad. Dus ik dacht, misschien kan ik wat tips verzamelen voor al die ‘wat ben je mooi als je boos bent’ momenten voor alle vrouwen ter wereld die nog komen gaan. Heb je die vast paraat. En kunnen we en passant dit soort genante politieke momenten vermijden.

Op twitter circuleren al wat suggesties. ’Dat moet je eens wat vaker tegen je vrouw zeggen’, of: ‘Ik wou dat ik hetzelfde van jou kon zeggen’. Wim de Bie had ook een idee. Femke Halsema liet vlak na het debat al weten dat ze Balkenende een knietje zou hebben gegeven als hij dat tegen haar had gezegd.

Ik dacht zelf aan: ‘Ja, uw gulp staat open’, of ‘Heeft u poep in uw ogen’?, maar die zijn natuurlijk niet zo netjes. Een pikantere suggestie met een actueel tintje: ’Oh dank u, wilt u ook nog even in mijn billen knijpen?’

Iets nettere suggesties: ’Oei, kinderbedtijd Jan Peter’, en in de categorie meer politieke reacties dacht ik aan ‘U bent goed in het verdraaien van feiten!’, of ’Dat ziet u OOK al niet zo scherp!’

Maar ik realiseer me ook wel, de ECHTE killer reactie zit er nog niet bij.

Suggesties, anyone?

62 reacties op "Hoe reageer je op ‘U kijkt zo lief’?"rss-icon

“Heeft u die ‘line’ ook van Jack de Vries gekregen?”

Ja!

Ik vind het nogal gek dat mensen de opmerking gelijk als seksistisch beschouwen. We lopen nog steeds te hameren op vrouwenemancipatie en oh we moeten opletten dat we geen scherpe opmerkingen tegenover vrouwen maken. 
We zijn toch als maatschappij volwassen en verstandig genoeg dat de vrouw en man gelijk zijn aan elkaar? Zij hebben toch dezelfde rechten? Laten we er niet oneindig lang over door zeuren, dat werkt ook alleen maar averechts. 
Het is niet netjes van Balkenende, maar kom op zeg Marielle Tweebeeke had die avond aan elke partijleider vragen gesteld in de categorie: onredelijk. En dan die vragen maar doordrammen. Zij stelde weinig scherpe vragen maar vaak onmogelijke vragen.(Pas aan de onderhandel tafel en met welke partij en welk aantal zetels is pas te bepalen bij wie en waar er water bij de wijn wordt gedaan en met wie je dus complementair kan regeren.) 
Besides, als het een mannelijke interviewer betrof en een vrouwelijke partijleider had die ook prima kunnen zeggen: ‘wat ben je toch een leuke jongen’ of iets dergelijks. Dan zou niemand lopen klagen maar het puur als amusement beschouwen. Dan gaat voor JP het hier ook op. 
JP wordt een beetje emotioneel en menselijk en zoekt zijn uitweg in een opzwellende gevatte opmerking. PAK AAN. 
Volgende keer graag scherpere vragen en onderliggende vragen.

Interessant punt inderdaad! Wat als Femke Halsema zoiets tegen Rick Nieman had gezegd! Inderdaad, nu ik erover nadenk, zou de zaal dan waarschijnlijk gelachen hebben, in plaats van boe te roepen! Blijft de vraag of Halsema zoiets zou zeggen… Maar je hebt hier zeker een punt, vind ik!

helemaal mee eens. Tweebeeke moet eerst haar scherpte wat aanpunten alvorens ze wie dan ook voorbij kan streven. Neuzelige vragen en daarop dan een neuzelig antwoord.

U kijkt zo lief…. 
…en ú verraadt uw ware aard. 
…Het zijn doorgaans niet de slimsten die dat zeggen.  
…Ik had zoiets niet van u verwacht. 
…Ik ben hier niet van gediend. 
…Was u hier niet in functie? 
…U hoort de Minister President. 
…Kijkt uw vrouw ook? 
…Gaat het verder wel goed met u? 
…wilt u dat nog een keer herhalen? 
 
Maar hoe ze reageerde was beter dan ook ik kan verzinnen. En zij kon er niet eens over nadenken. Knap hoor: Vuile blik, even stilte. Die stilte had langer gemogen. De gladjakker verdiende meer stilte en boegeroep. Wat een ontzettend onaangename man.

Ik begrijp werkelijk al die ophef en drukte niet. En dan het populistische, gemakkelijke en vooral platte commentaar. Absurd en pathetisch. Later zegt interviewer zelf tegen Job Cohen: “Ik moet u op uw mooie ogen geloven”. Job ook excuus eisen ? Kom op zeg. Niet zo lichtgeraakt. Er zijn wel andere thema’s.

Josephine sorry hoor… Dit is wel een hele zwakke vergelijking. ‘Moet ik je op je mooie ogen geloven’ is een bekende uitdrukking die bedoeld is om een belofte te ontlokken en dieper op een onderwerp in te gaan. Als het seksisme je niet stoort is het nog steeds een belachelijk antwoord.  
 
Wat betreft het seksisme. Beetje jammer dat zoiet moet worden uitgelegd. Blijkbaar hebben tal van reaguurders deze Berlusconi niet echt door… 
 
Balkenende was succesvol in het ontwijken van een antwoord en zichzelf neer te zetten als ‘ een gewone kerel’ (@ Thijs). Dit door gebruik te maken van het feit dat de interviewer een vrouw was. Bij een man had hij een dergelijke opmerking nooit gemaakt.  
 
Wanneer je als serieus journalistiek programma Balkenende de kans wil geven zich inhoudelijk te profileren en antwoorden te geven op vragen moet je dus een man neerzetten. Anders gaat Balkenende zich gedragen alsof hij tegenover Katja en Bridget zit. Dat is seksistisch.

En u kijkt als Harry Potter.

pff wat een gezeur om niets…. ik bedoel, waar gaat het nou om. 
 
t enige wat ie zei was: U kijkt zo lief… 
 
mee eens trouwens!!

had ie dan nog een keer moeten ingaan op dezelfde vraag? 
wat een ophef zeg.

U paait en u bent niet eerlijk.

:-))

Ik vind het maar slappe excuses hoor: “Als ze zich onheus bejegend voelt heb ik er geen enkele moeite mee om excuses aan te bieden.” 
 
Hij vind dus zelf niet – ook niet na enige bezinning – dat het toch vreemd is om zoiets te zeggen en dat ie zoiets tegen een man nóóit gezegd zou hebben? Hij biedt alleen excuses aan voor de het gevoel dat de interviewster kreeg. Dus niet: ik had ‘t niet moeten zeggen. Slappe hap vind ik dat, dat zijn geen excuses.

U niet.. 
 
of: 
 
Wat je zegt ben je zelf!

Ik ben vergeten waar ik dit liedje heb gehoord, in de zomerzon 
Ik geloof dat het toen daar met jou in torentje was bij de regenton 
Of was het daar toen in Den haag met een zak patat 
tegenover mevrouw Tweebeeke bij het carré debat  
Het kan ook zijn dat het was met zijn tweeën boven de Noordzee in die luchtballon 
 
Shalalie shalala, shalalie shalala 
Het gaat niet uit m’n kop 
Shalalie shalala, shalalie shalala 
Ik sta d’r ’s morgens mee op 
 
wat kijk u lief 
Daardoor vergeet ik alles gauw en weet ik het niet meer 
Shalalie shalala, shalalie shalala 
Zo gaat het ongeveer 
 
wat kijk u lief, wat kijk u lief 
wat kijk u lief, dat kun je zo zien

Laat Jan Peter B. nou gewoon op een heel menselijke, m.i. niet onaardige wijze, duidelijk maken dat hij op die vraag geen concreet antwoord wil geven.  
 
Dat willen we toch al jaren, dat hij eens zo (menselijk, losjes) reageert? ik zie niets smakeloos. Niets onaardigs of gemeens, gewoon een poging het vervelende onderwerp van zich af te schudden. 
 
Je kunt het als politicus inderdaad nooit goed doen!

U kijkt zo lief… 
 
… U heeft nu een paar keer gezegd dat ik lief kijk. Dat staat u vrij. Mag ik daaraan wel toevoegen dat ik dat onnodig grievend vind?

Ben absoluut geen groot Balkenende-fan maar dit vond ik nou juist een verfrissende opmerking van hem. Mevrouw Tweebeeke zette (terecht) redelijk hard door, en tegelijkertijd is zij een mooie vrouw en Balkenende een (…) man. Met deze opmerking gaf hij te kennen dat er in zijn brein een worsteling plaatsvond: moest hij de vraag stoïcijns blijven negeren, J.P.-styley, of moest hij zijn hart uitstorten tegenover deze vrouw met de mooie diepe ogen, welke hem leken te zeggen: “Zeg het nou Jan Peter, zég het nou toch gewoon.” 
 
Trouwens, Balkenende heeft zijn excuses volgens mij niet aangeboden, maar er juist nog een schepje bovenop gedaan, zij het een schepje kundig gestoken in een schijnbaar berouwvol jasje. Hij heeft namelijk gezegd dat hij er geen moeite mee zou hebben zijn excuses aan te bieden als mevrouw Tweebeeke zich onheus bejegend voelt. Dat zijn geen excuses, maar het is vooral ook een (in mijn optiek dus terechte) ontkenning van blaam. Hij zegt namelijk (ik parafraseer een beetje): ik héb haar niet onheus bejegend, maar wellicht voelt zij dat zo. En dat betekent dus eigenlijk (en ik parafraseer nog wat meer): als mevrouw zich gekwetst voelt, wil ik haar best wel het plezier van mijn excuses gunnen. 
 
Een sussende Balkenende haalt normaal het bloed onder veel nagels vandaan, maar hier is de politicus even gewoon een simpele kerel, en dat is authentieker dan wát we gedurende vier kabinetten ook van hem te zien hebben gekregen.

Ik ben ook lief, maar waarom krijg ik dan geen antwoord ?

“Ik ben uw adjudant niet.”

J.P. IK BEGRIJP AL DIE OPHEF NIET. 
 
JE KIJKT ZO LIEF…….DAAR IS TOCH NIKS MEE !!!!

Druk even op dat knopje tussen Tab en Shift ;-)

‘U kijkt zo lief.’ 
 
‘Dank u. Als u antwoord geeft op mijn vraag mag u me uit eten vragen.’ 
 
Verder is dit natuurlijk een storm in een glas water.

Haar reactie bij RTL op het halve “excuus” van JP was misschien nog wel beter:  
 
“Het was voor mij niet nodig geweest, maar als hij zelf het idee heeft dat hij over de schreef is gegaan, dan vind ik dat prima”.  
 
Magistraal!!!

ach…wat schattig. als dat het toch ‘s voor me zou doen… maar helaas.

Ik zou het geweldig hebben gevonden als ze hem er subtiel op had gewezen dat hij behalve aalgladde CDA-lijstrekker ook nog Minister President van Nederland is. 
 
Zoiets als: “Excellentie, u ontwijkt nog steeds mijn vraag”.

Ongeinteresseerd en kurkdroog de vraag herhalen.

Als iemand niet van ophouden weet met vragen te stellen waar geen antwoord op komt dan kan men een duf antwoord verwachten. Te zot dat dit gelijk in het seksistische wordt getrokken. Te zot dat een Mw. Halsema komt met “U verdient een knietje”. Nou ja, ik weet iig dat t alleen al hierdoor komt dat GL deze keer op de pot mag gaan zitten om biobrandstof te produceren.

De ophef rondom de opmerking van Balkenende begrijp ik niet. Als dit nu al als beledigend of seksistisch wordt gezien…………… pffff. Hebben we geen belangrijker zaken om ons druk over te maken in het kader van de verkiezingen?

Onze ‘Nationale Mental Coach’ had wel een leuke: 
 
http://weblogs.vpro.nl/wimdebie/2010/05/27/lief/

Meestal krijg ik acuut kromme tenen van wat Jan Peter Balkenende zegt. Deze keer niet. Ik zou precies hetzelfde gezegd hebben. Had ze maar niet zo moeten drammen.

Het wordt wel uitvergroot:P 
Het is gewoon een Nerd die een blauwtje loopt niks aan de hand. Alleen het is niet goed voor het familie imago van de CDA. Deze zat waarschijnlijk in het vat van Jack.

Suffe actie van Balkenende, kampioen in het niet beantwoorden van gestelde vragen. Perfecte reactie van Tweebeeke. En verder een storm in een glas water. 
 
U kijkt zo lief … 
…U kijkt zo nerveus 
…Het spijt me, dat was niet de bedoeling 
…Dat ziet u verkeerd 
…Wat wilt u daarmee zeggen? 
…Dat is geen antwoord op mijn vraag 
…Zou u dat ook zeggen als Rick Nieman hier stond?

Het was haar taak om hem het vuur aan de schenen te leggen. Daar is ze voor ingehuurd. Ze deed dat goed, en was hem op dat moment intellectueel de baas.  
En DAT kan deze man niet hebben, dus probeert hij haar met een ogenschijnlijke onschuldige, doch zeer denigrerende seksistische sneer buiten spel te zetten.  
Het siert NL dat je zo’n uitglijder hier niet meer kan maken.  
Wat ik het meest van geschrokken ben, is dat hij hiertoe is staat is, in in zijn functie, nog wel op TV.  
Hij heeft een tipje van zijn sluier opgelicht: we zien een arrogante, narcistische macho die geen tegenspraak duldt en niet tegn zijn verlies kan. 
Oei……….

“Ik vind het abject en infaam.”

Een heldere reactie was geweest: als dit uw gebruikelijke reactie is zodra het moeilijk wordt, snap ik waarom uw kabinetten steeds voortijdig struikelen. 
 
In het kort: Nu snap ik waarom al uw kabinetten zijn gevallen. 
 
Ook mooi was geweest: en nu denkt u dat ik voor u val, zoals uw kabinetten dat ook doen?

haha, mooi!

Dit is duidelijk een situatie waarin het beter is om een reactie te geven door niets terug te zeggen, maar dit met lichaamstaal of een (ongemakkelijke) stilte te doen.  
 
Je ziet duidelijk dat hij zijn woorden er uit flapt. De interviewster heeft een prachtige timing en laat de reactie van het publiek voor zich laten spreken. De stilte wordt hierdoor zo ongemakkelijk voor Balkenende (zie zijn gezichtsuitdrukking). Geen oneliner die hier tegenop kan!

Ik dacht dat u op de heer Rutte viel.

@ Josephine op 27 May 2010 om 19:18  
 
Balkenende´s opmerking was duidelijk bedoeld als ontwijking en niet als grap of daadwerkelijk als flirt. En als je dan kiest voor een “wat zit je haar leuk” om de vraag te ontwijken dan is dat aanmatigend. 
 
“Ik moet u op uw mooie ogen geloven” wat Cohen zei was iets heel anders. 
 
Femke zelf kan ook behoorlijk flirten en in de kamer zijn grappen gemaakt die hier overheen gaan: -Femke die de “vrouw” van Rutte wil zijn, Rutte die daar weer op ingaat. Das was allemaal enorm lachen, dus het is echt geen stijfheid van Femke wat betreft het “knietje”. Het was dat aanmatigende toontje. En die pikte ik ook op. 
 
Er zit een subtiel verschil: Dit was denigrerend. “breek daar je mooie koppie maar niet over” was het eerste wat in mij opkwam na de uitspraak van JP.

Er wordt weer eens van een mug een olifant gemaakt volgende onderwerp.

SexCrime een feit in 2010. 
Een draad die een gloeilamp doet branden, kan aan de kist van George Orwell bevestigd worden.  
 
Zo vaak als die zich in zijn graf omdraait…

Zei hij niet gewoon: “U krijgt ze niet?”

Overigens reageerde Balkenende de eerste keer al op de vraag door te zeggen “en u dacht echt dat ik op die vraag een antwoord zou geven?” maar Tweebeeke moest zo nodig de kritische journalist uithangen, dus terwijl Balkenende direct aangeeft niet te willen antwoorden zeurt mevrouwtje gewoon door. Ik vond de opmerking daarom best grappig.

Ze had kunnen zeggen: “Ik keek niet naar u, ik keek naar Femke Halsema!” 
 
Overigens loopt het verschil tussen de Iraanse mullah’s en de redactie van Opzij steeds minder in het oog.

Lieve mensen (oei), dit heeft volgens mij helemaal niks met seksisme te maken. Het ‘u kijkt zo lief’ is namelijk bedoeld als ‘u kunt het me heel lief nog zestig keer vragen, maar u krijgt van mij echt geen antwoord’.  
 
Waarom maken we ons er niet druk om dat Balkende – feitelijke iedere politicus – in dergelijke situaties geen antwoord op openheid van zaken wil geven. Dat lijkt me veel relevanter. Meel in de mond. Da’s pas vies.

U raakt wel de essentie. De tendens om geen antwoord te geven is, nu ik er zo over nadenk, inderdaad het meest onbehoorlijk aan de kwestie. Als een politicus geïnterviewd wordt moet hij gewoon antwoord geven. Daarvoor is hij ingehuurd, zeker in verkiezingstijd. En de vraag was écht goed. De manier waarop de minister-president het antwoord ontweek verraadt alleen waar hij met zijn gedachten was. De verontwaardiging kan beter gericht zijn op de minachting van de MP voor de democratie dan op diens bijgedachten. Het zijn veel woorden voor één zin: u heeft gelijk.

Dat zei Berlusconi laatst ook tegen me. Komen jullie Christen Democraten iets te kort of zo?

“zei de pastoor dat ook?”

De opmerking van halsema vond ik pas echt seksistischn want die was denigrerend bedoeld. Vrouwenpopulisme.

Na de stilte en de reactie van de zaal met een kleine rimpeling boven de neus vragen: ‘…….nog steeds het plan om premier van dit land land te worden mijnheer Balkenende?

“U bent opeens van onderwerp veranderd en ik denk dat u nu in ieder geval van baan zal moeten veranderen. Een goede avond!”

Ik moet een beetje aan die sire campagne denken: aardige mensen, wat doen we ermee ? En nee, ik ben geen Balkenende fan, maar, mijn hemel, waar maken we ons druk om !

Wat een commotie over zoiets simpels. Wat heeft Balkenende nu echt verkeerd gezegd?? Allemaal voer voor boulevardjournalisten, zoals van de Telegraaf. Ik hoor op TV veel en veel “ergere” dingen. Luister eens wat Paul de Leeuw allemaal voor schunnige opmerkingen durft te maken

dank u wel

Sinds wanneer is Paul de Leeuw maatgevend :) 
 
Dit is voor het eerst dat er een breedmaatschappelijke discussie over normen en waarden plaatsvindt juist omdat degene die dit propageert de fout in gaat.

“U moest eens weten…”

Ze keek helemaal niet lief, is dat iemand al opgevallen? 
Verder: domme opmerking van Balk, maar ach.  
seksistisch? ja. maar ieder mens is seksistisch. Halsema wel heel erg, met het knietje..

Hoezo een betere levenshouding door het geloof?? 
Dit is gewoon een viezerik. 
Of je nou kleine jongentjes misbruikt, of een vrouw  
op deze manier reduceert tot een lief gebruiksvoorwerp 
Het valt niet te rijmen met de levenshouding die het “”GELOOF”" zou moeten uitstralen.( respect?) 
 
er is maar een woord voor, ze zijn allemaal SCHIJNHEILIG

Het ligt niet aan mij, het ligt aan jou!

Wat zouden wij die man graag willen coachen…Begrijp zijn drijfveren en je begrijpt zijn uitglijers. 
Wat ons betreft: watch out Jack, Beacon TTMC is back!