Kleurenblind? Dat kan voor problemen zorgen

Want rode verkeersborden vallen weg tegen een groene achtergrond

Foto's Jan Tolenaar, Blind Color

Foto's Jan Tolenaar, Blind Color

  • De rode kruizen boven de snelweg die aangeven dat de rijstrook dicht is? Niet te zien.
  • Rode noodstopknoppen op groene machines? Vallen weg.
  • Kleurcoderingen op kabels en leidingen? Verwarrend.
  • Landkaarten in schooltoetsen? Moeilijk.
  • Waarschuwingslampjes op controlepanelen? Niet te zien.

Lees vandaag in nrc.next over de eenpersoonsmissie van Meinard Noothoven van Goor (gepensioneerd werktuigbouwkundige in de tropen en kleurenblind). Die is al jaren „begrip kweken” voor de handicap bij bedrijven en instanties. In opdracht van zijn bureau Blind Color inventariseerde het Verwey-Jonker Instituut de maatschappelijke belemmeringen voor kleurenblinden. Vandaag wordt het rapport aangeboden aan de SER.

Eén op de twaalf mannen en één op de 250 vrouwen ziet de kleuren anders dan normaal. Maar een paar honderd mensen in Nederland zien alleen grijstinten. Het gros van de 700.000 kleurenblinden mist het pigment voor rood of groen in de kegeltjes van de ogen. Het ergert Van Goor dat er met hen zo weinig rekening wordt gehouden. „De groep is zó groot en de benodigde aanpassingen zijn zó klein.”

Beeld Blind Color

Beeld Blind Color

Het rapport Een Onnodige Handicap staat vol met suggesties voor aanpassingen. Verkeer komt als eerste, want daar is de kans op écht nare gevolgen het grootst. Auto-ongelukken, schrijven de auteurs, zijn te voorkomen als verkeersborden een witte bies aan de rand krijgen, zodat het rood niet wegvalt tegen groene bomen op de achtergrond. Stoplichten zijn voor bijna alle kleurenblinden beter te zien als er oranjerode ledlampjes inzitten.

Ook vindt Van Goor dat alle basisschoolleerlingen weer standaard op kleurenblindheid moeten worden getest. Sinds 2002 is dat niet meer zo. „Het is een schande dat het is afgeschaft. De redenering was dat het toch niet opgelost kan worden. Maar het is wel handig om het vroeg te weten.” Voor studie- en beroepskeuze bijvoorbeeld. Wie piloot of machinist wil worden, mag officieel niet kleurenblind zijn.
En wie hier boven twee dezelfde foto’s ziet, zal waarschijnlijk niet werken in de volgende beroepen: aardrijkskundeleraar, vleesinspecteur, bonthandelaar, huisarts, voetbalscheidsrechter (eredivisie), banketbakker, telefoonmonteur, douanier, rij-instructeur, metselaar, binnenvaartschipper, tekenaar kadaster en juwelier.

19 reacties op "Kleurenblind? Dat kan voor problemen zorgen"rss-icon

“Één op de twaalf mannen en één op de 250 vrouwen ziet de kleuren anders dan normaal.” 
 
Is het verschil tussen mannen en vrouwen echt zo groot?

ja. Dat komt door de genetica. Kleurenblindheid zit in het X-chromosoom. Daar hebben vrouwen er 2 van (1 van vader, 1 van moeder), en meestal is er wel eentje “goed”, zodat je normaal kleuren kunt zien. Mannen hebben maar een X-chromosoom, gekregen van hun moeder, dus als die “fout” is ben je ook kleurenblind.

Thanks! Weer wat geleerd.

Ja, want de (veruit) meest voorkomende vorm van kleurenblindheid zit genetisch op het X-chromosoom, waarvan mannen dus maar 1 hebben, en vrouwen 2. Bij vrouwen komt die vorm alleen voor als ALLEBEI de X-chromosomen (via vader EN moeder) dat gen hebben. En die kans is 1 op 12×12 = ongeveer 250, vandaar.

Ik zie dat M me net voor was :-)

Woew, ik ben dus uniek. Ik ben vrouw en zie alleen grijstinten ;)

Als je uniek bent als je 1 van de 250 mensen bent met een bepaald kenmerk wel ja. Aan de andere kant is de kans dat er een lotgenoot bij jou in de buurt woont toch nog best groot.  
 
Meest idiote dat ik met een kleurenblinde heb meegemaakt was een mosgroen shirt, dat door zweet oranje-achtig uitsloeg. Erg lullig voor de drager, die enorme vlekken onder z’n armen had, maar dacht dat ik hem in de zeik nam.

Nee, wat ik juist bedoelde is dat ik niet ‘gedeeltelijk’ kleurenblind ben (waar het artikel over gaat) maar dat ik dus geheel kleurenblind ben, en dat komt dus maar bij een paar honderd mensen in Nederland voor :)

@E.H.: Klinkt alsof je Achromatopsie hebt, ofwel volledige kleurenblindheid. Bekend met AchroNed, de vereniging voor achromatopen: http://www.achroned.nl

Je hebt een lotgenoot; Ben ook een vrouw die alleen grijstinten ziet. Allebei uniek dus! :)

Ook lastig zijn de stoplichten in een weg die wordt verlicht met oranje natriumlampen. Je ziet het echt bij groen licht, rood licht is niet te zien. Heeft me al twee keer een noodstop opgeleverd.

@M: kijk in het gastenboek van http://www.kleurenblindheid.nl en zoek op ‘natriumlamp’. Rijkswaterstaat is bekend met het probleem van het zien van kleuren en hoopt dat een ander type natriumlamp dit kan verbeteren.

Meer informatie over kleurenblindheid of wil je testen of je zelf kleurenblind bent? Kijk dan op http://www.kleurenblindheid.nl

Het is fijn dat wij in Nederland rekening houden met de zwakkere in one samenleving maar als zelf flink kleurenblind zijnde vind ik dit een flink non issue. Logische redenatie stelt iedere kleureblinde in staat om te bedenken welk lichtje rood is en welke groen, hetzelfde geld voor bijna alle kaarten. 
Er zijn een hoop andere handicaps die mere aandacht voor aanpassing vragen. 
Overigens zijn de online testen niet te vertrouwen, omdat het computer scherm van iedereen anders afgesteld staat ziet niet iedereen hetzelfde plaatje.

Logische redenatie gaat helaas niet op indien de lichten 
niet logisch zijn geplaatst (rood/boven), en dat is meer regel dan uitzondering. 
Voor sommige kleurenblinden, waarbij het rode pigment ontbreekt, blijft het rode licht zwart. Dit was het geval bij de rode knipperlichten bij spoorwegovergangen. Blind Color heeft aan de bel getrokken en de gloeilampen zijn door LEDs vervangen, 
die wel zichtbaar zijn. Om kleuren kleurenblind-proof  
en/of dubbel te coderen zijn nauwlijks kosten verbonden. Het zou interressant zijn te weten bij hoeveel ongelukken kleurenblindheid in het spel is. In mijn leven heb ik al meerdere malen veel geluk gehad.

Er is een Internationale kleuren identificatie code ontwikkeld! Kijk eens op http://www.coloradd.net Dit zou de oplossing kunnen zijn voor veel dagelijkse problemen!

Is er voor een alleenstaande man die kleurenblind is een systeem om kleren bij elkaar te passen want nu loopt hij soms voor gek

In Portugal worden er gesprekken gevoerd met kleding producenten om de coloradd code toe te passen op de labels! Kijk eens op http://www.coloradd.net Groeten Danny

Jaja het heeft even geduurd maar de kleurpotloden met de coloradd code zijn binnen!