Harvey Pekar koos nooit de goede rij

Auteur van de strip American Splendor overleden

Pekar in 1986 met een van zijn strips. (Foto AP)

Pekar in 1986 met een van zijn strips. (Foto AP)

Heb je dat ook wel eens, dat je in de supermarkt altijd de verkeerde rij kiest? Stripauteur Harvey Pekar wist maar al te goed dat het een kunst is om de juiste rij te kiezen, maar had altijd pech, zoals acteur Paul Giamatti in 2003 liet zien in de geslaagde verfilming van Pekars strip, American Splendor.

Pekar maakte met zwartgallige  humor zijn eigen doorsnee bestaan belachelijk in de autobiografische strip American Splendor. Hij overleed gisteren op 70-jarige leeftijd.

De levenslange bewoner van de in zijn ogen deprimerende Amerikaanse stad Cleveland was een vernieuwer voor de Amerikaanse underground-strip. Hij kon zelf niet tekenen, maar werkte samen met grote namen als Robert Crumb en Joe Sacco. Een aantal van zijn stripverhalen is online te lezen, zoals de eerste pagina’s van de bundel The Life and Times of Harvey Pekar en Portrait of the Author in his Declining Years.

Pekar was regelmatig te gast bij  de televisieshow van David Letterman, waar hij de grenzen opzocht  van wat zijn gastheer toeliet. In een uitzending in augustus 1988 (zie hieronder) maakte hij openlijk ruzie met Letterman, die vervolgens zei dat hij  nooit meer te gast mocht zijn. Toch keerde Pekar er later nog eens terug.

YouTube Preview Image

5 reacties op "Harvey Pekar koos nooit de goede rij"rss-icon

Ik heb die film ooit gezien, en vond deze best aardig. 
Maar nu ik die man in het echt zie, hoeft het voor mij niet meer. Hij zou nog iets kunnen leren van die andere joods familie:  
http://www.nrcnext.nl/blog/201.....eefd-hebt/ 
 
Met je eigen naargeestige levenshouding gewoon geld verdienen, je moet maar durven. Ik zal hem niet missen. 
 
Voor depressie bestaan medicijnen hoor!

Dan zou ik toch eens het prachtige ‘Our Cancer Year’ lezen. Maar wellicht dat je het sarcasme niet helemaal begrepen hebt. 
 
Bovendien betwijfel ik of je American Splendor wel hebt gezien. Harvey Pekar is namelijk in vele korte scenes als zichzelf te zien. 
 
Voor de echte liefhebber: kijk Anthony Bourdain’s aflevering over Cleveland  
(http://il.youtube.com/watch?v=J38mp_ON64Y)

Hoi Hildago, Huppeltje hier, 
 
Ik heb die film kennelijk niet al te goed onthouden, want dat was ik alweer vergeten. Ik vond het wel een vermoeiende zit, eigenlijk. Echt, ik heb ‘m helemaal gezien. 
 
Misschien ga ik Our Cancer Year wel eens lezen, enne, sarcasme snap ik best, ik trek het alleen niet al te lang, omdat er zo’n ik-snap-alles-beter-dan-jullie houding vanuit gaat, en daar heb ik inmiddels een broertje dood aan. 
[FYI:mijn vriendin klaagt soms over mijn sarcasme, need i say more?] 
 
Waarom gaat die Pekar bij Letterman zitten zeuren dat hij hier voor het geld zit? Had je maar ergens voor door moeten leren, prutser!  
sorry, sarcasme ;-)

Note to self: fijn lang recent gesprek met beter gehumeurde Pekar, had ik eerder moeten zien. 
 
http://il.youtube.com/watch?v=spEdiH6fh7A

huppeltje toch… een pilletje gaat niemand redden… 
pekar deed tenminste wat met zijn existentiële problemen, en veel mensen hadden er wat aan. neem jij maar je pilletje dan.