Het lelijkste gebouw van Nederland?

Want er is keuze genoeg. Toch?

1672063_stratatower-ed05 Het lelijkste gebouw van Nederland?

Carbuncle Cup-winnaar: Strata tower

In Nederland blijft het incidenteel: de verkiezing van het lelijkste gebouw. Het Kurhausplein won ooit de prijs van lelijkste plek, en Almere. Dat gaf enig debat. Uiteraard vonden architecten het maar oppervlakkig gedoe. Alsof wij over hun werk kunnen oordelen.

Sinds 2006 hebben de Britten de Carbuncle Cup, vernoemd naar de speech van prins Charles uit 1984. De Prince of Wales stelde onder het motto ‘there is nothing more dreadful than imagination without taste’ zo’n beetje dat moderne architectuur grotere verwoestingen in Londen heeft aangericht dan de Luftwaffe in 1940-1941. Carbuncles, puisten: dat was volgens Charles de oogst.

trans Het lelijkste gebouw van Nederland?Je hoeft Charles’ extreme cultuurconservatisme niet te delen om te constateren dat er nu, zoals vroeger, veel vreselijks wordt gebouwd. In het Verenigd Koninkrijk bekroont een jury één van de door het publiek aangereikte kandidaten – dit jaar 31-  met de Carbuncle Cup.

Vorige week ging de cup van 2010 naar BFLS’s Strata Tower in de wijk Elephante & Castle te Londen. Een dreigend scheerapparaat van 147 meter waarvan Darth Vader het penthouse schijnt te hebben gehuurd. Het was een nek aan nek race met de hinderlijk uitbuikende Bézier Apartments van TP Bennet, ook in Londen. (Hier meer over de finalisten en de winnaar, met veel plaatjes)

1672064_bezier bum web

Tweede prijs: Bézier Apartments

Zo’n verkiezing kan Nederland ook gebruiken, en wel jaarlijks. En dan niet, zoals eerder vertoond, alleen het publiek aan het woord laten: maak er net zo’n  mix van vox populi en experts van. In het Verenigd Koninkrijk vervalt de Carbuncle Cup niet in Wilderiaans cultuurpopulisme of benepen conservatisme. Zie de shortlist van 2010: die bevat ook de ’neoclassical pastiche mess’ van het Saint Anne’s Square in Belfast en het bedaagde gedenkcentrum voor de Schotse dichter Robert Burns dat de één doet denken aan een fietsenhok rond een altaar en de ander aan ’de Auschwitz-zone van Disneyland’.

Hebben jullie nog Nederlandse kandidaten voor 2009/2010? Liefst met link naar plaatje?

75 reacties op "Het lelijkste gebouw van Nederland?"rss-icon

Ik heb altijd begrepen dat Hoog Catharijne al eens zo’n wedstrijd had “gewonnen”; 
 
http://www.flickr.com/photos/botoya/2271330650/

Inderdaad. Het is deprimerend, sfeerloos en grauw. Daarnaast is het één grote junks, bedelaars en daklozen magneet. Een perfect voorbeeld van het jaren 60 en 70 modernisme met een ideologie die veel te ver van de werkelijkheid stond. 
 
Dat ze daar ooit De Utrecht voor gesloopt hebben. Hoog Catherijne is het slechtse wat Utrecht in meer dan 2000 jaar bestaan is overkomen en zal nog vele decennia, wellicht voor altijd , een lidteken achterlaten in de stad.

Het station Lelystad, oei wat een gruwelijk lelijke tochtgoot is dat toch!

Het gebouw van AIVD (tegenwoordig, vroeger ministerie) in Zoetermeer altijd vreselijk lelijk gevonden: 
 
http://www.mvobv.nl/beelden%20projecten/VWS.jpg

Sta ik helemaal achter! Een bunker heeft meer uitstraling dan dit gebouw.

Ook mijn keuze! Ik ben iedere keer weer verbaasd over de lelijkheid van dit gebouw.

Mag het lelijkste plein ook? Dat is zonder twijfel het Koningsplein in Tilburg. Eén en al betonnen depressie:  
http://www.brabantsdagblad.nl/.....877546.ece

Het Agora-theater (de naam is al lelijk), in Lelystad. Ja, dat is de echte kleur. 
http://www.bright.nl/theater-l.....oldermodel

Hee, dat vind ik best wel mooi.

O, wat errug ! Dit overtreft zelfs mijn nominatie : )

Ben het er helemaal mee eens. Elke keer als je denkt dat het niet lelijker kan bewijst Lelystad het tegendeel. Hoewel het stadhuis van Lelystad er ook wat van kan http://www.google.nl/images?um.....38;gs_rfai=

Zo lelijk vind ik die Strata Tower niet eens. Ik kan dat moderne wel waarderen.  
 
Heel lelijk in Nederland: Stadsheer, Tilburg. http://nl.wikipedia.org/wiki/StadsHeer

ah, de vogelkooitjes! Sowieso mag van mij heel Tilburg wel op de lijst.

De Nederlandse Bank op het Frederiksplein in Amsterdam mag van mij vandaag nog worden gesloopt!

In Leiden vind ik dat zowel het LUMC (voorheen AZL) als het nieuwe Achmea-gebouw een nominatie verdienen. Ik ben niet tegen moderne kunst of vernieuwende architectuur (bouwstijlen), maar die gebouwen vind ik dus gewoon heel lelijk. :) 
 
LUMC: http://weblogs.nrc.nl/klaver/f.....1/lumc.jpg 
Achmea: http://leidseglibber.punt.nl/u.....leiden.jpg

Nou, de Achmea gebouwen passen wel goed in de stijl van de Schipholweg in Leiden, toch? Die straat moet de oerlelijkste straat van Nederland zijn. Noem me een OK gebouw daar?

die is nu net helemaal opgeknapt. Best mooi ook.

Dat is eigenlijk een heel mooi gebouw geworden, van buiten en binnen

Ik hekel het eengezindheidsdenken van wat mooi en lelijk is.  
 
De grootste straf voor deze mensen is dat een trend van eindige duur is. :)

It’s a clog! It’s a Space ship! It’s a Boat! Nooooooooo, it’s the ING head office! 
 
Einde verkiezing. De verliezer is bekend!

Ik hekel het eensgezindheid denken van wat mooi en lelijk is.  
 
De grootste straf voor deze mensen is dat een trend van eindige duur is. :)

he… kan mijn bovenste reactie worden verwijderd? Had notabene nog wel op stop gedrukt op mijn browser…

En wat dan te denken van deze koektrommel annex operagebouw annex stadhuis: 
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stopera 
Foeilelijk ! Om je dood te schamen dat dit ook een cultuurtempel pleegt te zijn. Om maar niet te spreken van die wanstaltige “kunstzinnige” kerstbomen één keer per jaar op het plein voor deze koektrommel. 
http://www.nufoto.nl/fotos/868.....erdam.html 
Zo, dat ben ik ook weer kwijt : )

Misschien niet mooi die kerstbomen, maar best grappig.

Het idee is niet slecht, maar de uitvoering… Zeker na een flinke decemberbui en/of windvlaag

En dan zet de gemeente soms van die piramides met geraniums in het beeld van Volten dat bij de ingang ligt.

In de provincie Utrecht is ook een verkiezing geweest van de lelijkste plek. Terechte winnaar was de Neudeflat, een jaren ’60 carbuncle die midden in de historische binnenstad staat. What were they thinking?

Zo lelijk is die Neudeflat ook weer niet, de reden van de bekendheid is dat de Gemeente zijn goedkeuring onthield om het gat tussen Neudeflat en omgeving op te vullen.

Zo lelijk is die Neudeflat ook weer niet, de reden van de bekendheid is dat de Gemeente zijn goedkeuring onthield om het gat tussen Neudeflat en omgeving op te vullen.

Ik draag graag het PC Hoofthuis van de Universiteit van Amsterdam voor, gelegen aan de Spuistraat. Zowel in- als extern een monstrositeit. 
 
http://www.studeren.uva.nl/spa.....25523D3513

Nou, de christelijke concurrent kan er ook wat van : http://cultuurwetenschappen.hy.....08/0/kPvi/ 
Intern ook een ellende.

het gebouw van allianz verzekeringen in het hartje van Rotterdam 
 
http://www.amweb.nl/Uploads/Ca.....#215;0.jpg 
 
jak

Over kunst valt niet te twisten.. vind Rembrandt afschuwelijk, maar wat moet ik met een geheel blauw vlak..? Trends en tijdsgeest.. het is een golf.. waait wel weer over..evenals de mens…

Als het aan mij zou liggen, de Neudeflat in Utrecht. Maar is een verkiezing van het lelijkste gebouw van Nederland wel eerlijk? Als iemand respectloos een gebouw ergens neerzet, mag je het dan even respectloos slopen? 
Lees mijn blog voor een diepere uitwerking van deze gedachte: http://hendrik-jandewit.blogsp.....w-van.html

mee eens. Stylistisch past het prachtige postkantoor naast de neudeflat ook niet in de Utrechtse binnenstad – zet die liever in Amsterdam neer. Of de mooie stadschouwburg nota bene gebouwd op een bolwerk van de oude stadsmuur. Wat te denken van de janskerk die notabene in gotische en romaanse stijl gebouwd is. Het is een janboel in Utrecht! Maar wel een leuke janboel!

De blauwe wand van Organon in Oss. 
die is pas lelijk 
http://www.vimeo.com/1107495

Er staan zoveel lelijke gebouwen in Nederland, dat deze verkiezing kant noch wal raakt, maar dat weet de redactie ook wel.  
 
Trouwens dit non-item past ook volledig in wat Geen Stijl (dit keer de spijker op zijn kop) NRCNext (de papieren versie, maar gaat wat mij betreft ook online op) voor de voeten gooide: ‘…voor en door hippe blanke progressieve kids die op het Barlaeus-gymnasium (spreek uit: Barrrrjlaeus) hebben gezeten en Brandt Corstius, Bruns of De Greef heten. Met vandaag: columns van “up en coming” ex-Spunkers zonder verdere inhoud, artikelen vol navelstaarderij uit de D66-jongerenfabriek…’ etc etc  
 
Het lijkt me wel heerlijk als je bij Next online werkt: lekker googelen de hele dag, filmpje zoeken, fotootje zoeken, beetje hip doen, maar aan de andere kant zou ik na verloop van tijd bij de psych op de bank willen liggen vanwege de volstrekte zinloosheid ervan.  
 
Moderator, heb eens lef vandaag!

Het lijkt me wel heerlijk als je bij Geen Stijl werkt: lekker googelen de hele dag, filmpje zoeken, fotootje zoeken, beetje zeikerig doen, maar aan de andere kant zou ik na verloop van tijd bij de psych op de bank willen liggen vanwege de volstrekte zinloosheid ervan. 
 
ik kan ook nog een commentaartje over Geen Stijl schrijven, met mutatis mutandis iets over Barleanen en D66, maar sorry, ik moet nog even navelstaren vandaag.

By the way, waar ik wél diep voor buig is Rob Wijnberg! Dat hij de baas wordt/is, geeft de burger weer moed.

Sommige burgers misschien wel. Andere dan weer helemaal niet.

Mag ik ook een hele wijk noemen? IJburg in Amsterdam, een en al beton zonder balkons, bijna geen bomen…om van te huilen, hier heeft vast en zeker een heel legertje moderne architecten het klusje opgeknapt, zonder ook maar enige schoonheid erin aan te brengen.

De kantoren naast het prachtige oude stationsgebouw in Groningen. En die fietsenstalling ervoor past ook totaal niet in het plaatje!  
 
http://maps.google.nl/maps?f=q.....98,,0,4.68

Zoals al 2 keer eerder genoemd: de Neude flat in Utrecht. Ik zet er een linkje bij: http://www.archined.nl/typo3te.....46071a.jpg

Als wijken mogen, mogen dan ook type wijken? Nl. bedrijventerreinen? Als je naar de individuele gebouwen kijkt zie je dat er echt moeite voor wordt gedaan, maar ik ben nog nooit op een bedrijventerrein geweest met sfeer. Niet echt een plek voor een gezellig wandelingetje met de lunch.

Het gaat bij dit soort verkiezingen vaak over architectuur die de plank mis slaat. Dit soort opgedroogd braaksel zonder enige vorm van interesse, wordt gek genoeg minder verafschuwd: http://tinyurl.com/2f6798b

De Neudeflat (Utrecht) staat bij mij toch wel op 1. 
Zoekend naar een plaatje kwam ik op deze site: 
 
http://petities.nl/petitie/slopen-van-de-neudeflat

Mijn nominatie: het pand met de Hema en V&D aan de Grote Markt in Nijmegen: 
 
Zie allereerst het perspectief richting het noorden van dit prachtige plein: http://nl.wikipedia.org/wiki/B.....tplatz.jpg 
 
En richting zuiden zie je dit gebouw: http://www.theagenda.nl/theage.....height=452 
 
Het is zo lelijk dat er zelfs op 10 pagina’s Google Afbeeldingen geen overzichtsfoto van het ding naar voren komt…

Mag ik al die inspiratieloze, lelijke blokkendozen langs ‘s lands snelwegen nomineren?

een van de nieuwe toeristentrekkers in Roermond: het Retail Park (2009)lijkt rechtstreeks uit The Jetsons te komen: http://www.shoppeninroermond.i.....ail_04.jpg  
 
en dan bedenken ze een jaar later, oeps! te klein gebouwd. we zetten er nog een Outdoor Center naast: 
http://www.vastgoedmarkt.nl/va.....-rmond.jpg 
 
o, had ik al verteld dat de kleuren veranderen afhankelijk van hoe het zonlicht erop schijnt? gatver!

Tsja, ‘t is maar wat je mooi vind he? Het is niet in de stad (3km erbuiten), het is een soort bedrijven terrein en ja daar hoef ik geen 16e eeuwse architectuur maar gewoon nuttige gebouwen. Ben het dus niet met je eens:-) 
Overigens heb ik de kleuren nooit zien veranderen in de paar jaar dat ik er kom!

Ik heb al vast een nominatie voor 2017. 
de M van Koolhaas voor Den Haag CS. 
Te gek voor woorden dat zo iets op die plek gebouwd mag worden. 
 
http://nos.nl/artikel/152566-d.....lhaas.html

mag ik het nieuwe hoofdkantoor van de Rabo noemen…..

Utrecht staat wat betreft lelijke stedelijke gebouwen met stip op nummer 1: 
- want wij hebben Hoog Catherijne + komende nieuwbouw (..) 
- Neudeflat (staat er jammer genoeg nog steeds – nooit van de sloopkogel gehoord gemeente Utrecht?) 
- Nieuw: de zwartgeblakerde Rabotoren. Deze blokkeert nu mijn zicht op de mooie Domtoren.  
 
Ik zou graag de ambtenaren en/of schoonheidscommissie die hier verantwoordelijk voor zijn willen ontslaan. Gneoeg mensen in NL die wel wat moois voor Utrecht kunnen doen!

Ik zou nog niet dood gevonden willen worden in het gebouw van NRC Media in Rotterdam.

Ik draag voor het gebouw van de tweede kamer, met stip op de tweede plaats het ministerie van financien

De afdeling in het parlementsgebouw die de fractiekamer van GW herbergt is op dit moment het meest aanfluitende bouwwerk dat ik in mijn 120 jarig bestaan als gemeensschapsarchitect gezien heb!

Zo ongeveer iedere sociale woningbouwrijtjeswoning in NL die tussen 1955 en 2000 gebouwd is, en en passant een groot deel van 040 mag er zo aan, hoor.

Mag een hele stad ook? http://nl.wikipedia.org/wiki/Venlo_(stad) 
Venlo, daar wil je toch niet meer leven in 2010?

Meest lelijke gebouw hier in Rotterdam,een flat die probeert een wolkenkrabber te zijn (middelste gebouw) maar te klein is,een gruw lelijke groengelige kleur heeft die over de ramen heen gaat,eruit ziet alsof het al jaren op de nominatie staat om gesloopt te worden.Rotterdam wat let je,slopen maar weer! 
http://www.netwerkwonen.nl/upl.....820326.jpg 
 
(foto flatteert nog,zal een betere maken)

Het is inderdaad een schande dat er toestemming is gegeven om dat foeilelijke gebouw op die wereldlocatie te laten bouwen. Ongelooflijk. 
Maar… de Pathé-bioscoop op het Schouwburgplein in Rotterdam, nota bene ontworpen door een gelauwerd  
architect, scoort bij mij minstens even zo hoog. 
 
Het feit dat die architect onlangs nog een prijs heeft ontvangen voor een ander (m.i. lelijk) gebouw, laat wel zien dat over smaak altijd te twisten valt en dat een wedstrijd weinig zin heeft.

Nu je het zegt,inderdaad. 
http://img260.imageshack.us/im.....g1001b.jpg 
 
Die toren er achter die heeft wel wat.

Hier dan het aangekondigde plaatje van Rotterdam wijnhaventoren: 
http://i36.tinypic.com/j13j90.jpg 
 
Omdat ik er toch was heb ik even de andere kant opgekeken en kon ik eindelijk eens een foto maken van de ´Laurenskerkillusie´…. 
http://i35.tinypic.com/20peqsy.jpg

Leidsche Rijn College in Utrecht? Groot, zwart, lelijk gebouw vlakbij de rode doos (& Douwe Egberts fabriek)..

Voor de NRC web beheerders: Dit artikel is trouwens ook op een andere locatie geplaatst? 
http://weblogs.nrc.nl/cultuurb.....nederland/ 
Misschien minder handig aangezien op beide verschillende reacties staan? 
 
In ieder geval het Unilever Kantoor aan de Weena in Rotterdam kan wel een upgrade gebruiken… 
http://www.urbika.com/projects.....ever-weena

Geen twijfel mogelijk; het lelijkste gebouw is zonder twijfel het nieuwe KPMG Hoofdkantoor in Amstelveen. Het ligt naast de A9 en iedere keer als ik er langs rij, raak ik gedeprimeerd van zoveel lelijkheid. Het is protserig, kent veel te veel vorm waarvan onduidelijk is waarom en heeft nu al gedateerde kleuren. Het is te groot, te lelijk en te overbodig. Zou al gesloopt moeten worden. 
Hierbij een website waar al dit lelijks in vol ornaat bekeken kan worden. 
 
http://www.urbika.com/projects.....ofdkantoor

Circus Zandvoort van Sjoerd Soeters: 
 
http://www.cultuurnetwerk.nl/p.....998_52.jpg

Toen ik laatst in Epe was, temidden van weldadige natuur en midden-Nederlandse charme wist ik: wat een spuuglelijk gemeentehuis, daar midden in het centrum. Recente moderne aanbouw ten spijt. 
 
Ik kan me het soort mens niet voorstellen die zulk een lelijkheid niet zou opvallen. 
 
Windmolens kunnen niet zo lelijk gebouwd worden als deze monsterlijke keet.

Het Centraal Station van Den Haag is voor mij veruit het lelijkste gebouw van Nederland. Deze mislukking uit 1970-1976 van de architecten K. van der Gaast en J. Bak zou echt eens plaats moeten maken voor een goede architectonische openbaar vervoerpoort voor de Residentie. Overigens ben ik blij dat de nieuwbouw van Koolhaas hiervoor niet doorgaat want door het station te verstoppen achter iets anders verbeter je niets. Maar het blijft een lastige opgave naast het complex van Babylon dat alsmaar groter én wanstaltiger wordt!

De textielfabriek van Vlisco in het centrum van Helmond naast het middeleeuws kasteel en stadspoort. Gruwelijk 
 
luchtfoto

Leuk topic! Vind overigens een aantal dingen op die Britse “shortlist” er eigenlijk erg goed uitzien. Jammer ook om te zien dat historiserende bouw ook meteen door de architecten op de shortlist is gegooid. Archtitecten vinden dat soort bouw vaak vreselijk, terwijl de gewone burger het vaak juist erg leuk vindt, ik denk vanwege de menselijke maat en de herkenbaarheid. 
 
Mijn kandidaat: het oude CBS-gebouw in Voorburg. Zoveel jaren ’70 lelijkheid zie je zelden: 
 
http://nl.wikipedia.org/wiki/B.....ague_2.JPG 
 
het gaat overigens gesloopt worden…

Of de stadshaard in enschede van Essent:  
 
http://www.timmermanbouwmanage.....-roombeek/

Wat de NRC niet wereldkundig wil maken is dat de stemprocedure gemakkelijk te manipuleren is. Zo kan men onbeperkt stemmen en is de site al een keer gekraakt, toen stond er op de site dat de pol al vanaf het begin gemakkelijk te manipuleren was. Het is jammer dat bijvoorbeeld de Volkskrant de pol wel heeft genoemd afgelopen woensdag(en dus een soort van serieus heeft genomen) terwijl de uitslag totaal niet representatief is.