Aanraken mag niet meer

Ai Weiwei's zonnebloempitten zijn een gevaar voor de gezondheid

Ai Weiwei met zijn Sunflower Seeds

Foto Reuters

De eerste geruchten zoemden gistermiddag al op de Frieze Art Fair, de beurs voor moderne kunst die tot zondag in Londen wordt gehouden. „Klopt het dat de zonnebloempitten van Ai Weiwei in de Tate dicht is?”, werd er gefluisterd.

Het klopt. Sunflower Seeds, de installatie van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei waarover het nextblog eerder deze week nog schreef, is te zien in de Tate Modern in Londen. Honderd miljoen porseleinen zonnebloempitten vullen de grote Turbinehal van het museum. Bezoekers konden de pitten niet alleen bekijken, maar ook aanraken en er over heen lopen.

Tot gisteren de installatie opeens dicht ging. Vanmiddag kwam er een officiële verklaring van Tate Modern; de installatie zou een gevaar zijn voor de volksgezondheid door het fijne porseleinstof dat vrijkomt nu duizenden bezoekers over de pitten lopen.

Het museum zegt:

„Hoewel porselein zeer sterk is, heeft de enthousiaste reactie van bezoekers ervoor gezorgd dat er een grotere hoeveelheid stof is vrijgekomen dan we hadden verwacht. Tate heeft te horen gekregen dat dit stof schadelijk kan zijn voor de gezondheid als het gedurende een lange tijd herhaaldelijk wordt ingeademd.”

Jammer, dat wel. Zeker omdat de leukste discussie deze week in Londen ging over de zonnebloempitten. Veel mensen namen er namelijk eentje mee. En ben je dan een vandaal die een kunstwerk beschadigt?

Een kunstrecensent van The Guardian schreef:

For what it’s worth, it’s my view that taking one seed (as opposed to filling one’s pockets greedily) is within the spirit of the work. (..) I am prepared publically to confess that I have one in my possession. So: arrest me.

Helaas, het is dus niet meer mogelijk om er zelf een te stelen. Vanaf vandaag is Ai Weiwei’s installatie nog alleen maar vanaf een brug te bekijken, aanraken kan niet meer.

3 reacties op "Aanraken mag niet meer"rss-icon

Daar gaan m’n plannen om tien miljoen aardappels van asbest te maken

Wat jammer, het klinkt nog wel als zo’n goed idee!

Ja he? Ik wilde dan meteen meedingen naar de grootste brandveilige boerenkool stamppot ter wereld! Maar natuurlijk mochten men dan alleen met gewassen voeten mij asbest aardappels kome stampen.