Natuurfoto’s die je de adem benemen

Hongaar is Wildlife Photographer of the Year

Het is een van de meest prestigieuze natuurfoto-wedstrijden ter wereld; de Wildlife Photographer of the Year verkiezing van het Natural History Museum en BBC’s Wildlife Magazine.

Dit jaar is-ie gewonnen door de Hongaarse fotograaf Bence Máté en deze in Costa Rica gemaakte foto van hardwerkende mieren:

061-480x314 Natuurfotos die je de adem benemen

Op de site van de Natural History Museum staat te lezen dat de fotograaf in het begin dacht dat het een eitje zou zijn, het fotograferen van wat mieren in actie. Het bleek een hele uitdaging:

They proved to be wonderful subjects,’ says Bence, who discovered that they were most active at night. He would follow a column as it fanned out into the forest. Each line terminated at a tree, shrub or bush. ‘The variation in the size of the pieces they cut was fascinating – sometimes small ants seemed to carry huge bits, bigger ones just small pieces.’ Of his winning shot, he says, ‘I love the contrast between the simplicity of the shot itself and the complexity of the behaviour.’ Lying on the ground to take the shot, he also discovered the behaviour of chiggers (skin-digesting mite larvae), which covered him in bites.

Persoonlijk ben ik misschien nog wel meer fan van deze foto van Bridgena Barnard uit Zuid-Afrika, de winnaar in de categorie ‘Behaviour: Mammals’:

52-480x339 Natuurfotos die je de adem benemen

Of deze van de Duitse Jochen Schlenker in de categorie ‘Animals in their environment’:

40-480x318 Natuurfotos die je de adem benemen

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Vanaf 28 november zijn de foto’s te zien in het Museon in Den Haag. De BBC heeft een prachtige fotoserie van de winnende foto’s online gezet. En op de site van het museum kun je ze allemaal vinden, inclusief de foto’s die het niet gehaald hebben.

Plezier!

7 reacties op "Natuurfoto’s die je de adem benemen"rss-icon

Lijkt me een terechte winnaar. Er worden jaarlijks ik weet niet hoeveel schitterende natuurfoto’s gemaakt maar deze is behalve erg goed, ook origineel zeg!  
Schitterend hoe je die beestjes aan het werk ziet. 
 
De foto van Barnhard is natuurlijk ook sterk. Echt precies het juiste moment. Maar dit soort foto’s worden wel vaker gemaakt. Bijv. vorig jaar op World Press Photo was een bijna identieke foto te zien.

bah wat een makkelijk knip&plak-blogje weer. 
bedrijf zélf eens journalistiek ipv dat makkelijke knippen…

Zo is het wel weer gemakkelijk kritiek leveren. Staat ergens op de site dat elke post op deze blog bedoeld is als journalistiek pareltje? Ik ben blij dat de bloggers af en toe gewoon iets moois of interessants met de lezer delen.  
 
Ik ben blij dat ik deze prachtige foto’s heb gezien! Alleen jammer dat er op de website van het National History Museum zulke kleine plaatjes staan…

ik zeg niet dat het niet interessant of mooi is, ik zeg dat het zo makkelijk is om te knippen & plakken ipv zelf de primaire bronnen op te zoeken. je bent nota bene een landelijk dagblad…

Nou, als we dan toch gaan zeiken: een zin begint met een hoofdletter…

Nee: het nextblog is geen landelijk dagblad, maar een weblog.

prachtige foto’s en fijn om te zien!! 
overigens azijnzijkers heb je helaas overal.