Janet Leigh was nooit bij Norman Bates’ motel gestopt als ze een iPhone had gehad

Filmplots die niet werken in de hedendaagse technologische tijd

1960-PSYCHO-001 Janet Leigh was nooit bij Norman Bates motel gestopt als ze een iPhone had gehad

Psycho, Jaws, The Ring, Goldfinger, iedere film waarin iemand op de vlucht is voor een bloeddorstige seriemoordenaar. In een vermakelijk artikel van The Guardian lezen we dat de scenario’s van al deze films totaal niet meer werken sinds de ontwikkeling van de nieuwe, hedendaagse technologie.

Neem Scream, zou de originele film in deze tijd van smartphones zijn opgenomen, dan had Sidney zich vast niet zo lang voor de personen achter het Scream-masker kunnen verbergen zonder dat haar telefoon een What’sApp-bericht had binnengekregen en het piepje haar verstopplek had onthuld. Of, aan de andere kant, had Sidney met haar telefoon al aan het begin van de film om hulp kunnen sms’en. Al met al was het een stuk minder lange film geworden dus. En Scream is niet de enige film waarvan het verhaal niet meer had gewerkt.

Schrijver Joe Queenan van The Guardian laat in het artikel zien hoe een aantal klassiekers nooit gemaakt hadden kunnen worden in de tijd van smartphones, iPads, Twitter, Facebook, Google en zelfs Tripadvisor. Hier een paar mooie voorbeelden:

Psycho: Before checking into the Bates Motel in a deserted California backwater, Janet Leigh consults Trip Advisor on her iPhone and reads: “Smelly, dirty, really creepy owner, constantly talks to a mother no one ever sees. Filthy shower, manager’s office smells of stuffed birds, no Wi-Fi. Often travelling alone on business as a cutting-edge website designer, I foolishly checked into the Bates for a night with a gift voucher my ex gave me, and let me tell you, I spent 10 sleepless hours with the chest of drawers propped up against the door, sharpening my toenail clipper, terrified that the owner was going to come in and hack me to pieces with a butcher knife. Oh, another thing: No cable.” So Leigh doesn’t check into the hotel, there is no horrific shower scene, and Psycho does not become a classic.

The Ring: Both in the Japanese original and in the very fine American remake, everyone who looks at a creepy videotape dies within seven days because a scary little girl comes slithering out of the television and scares them to death. VHS is now obsolete, so this would never happen today. DVDs are on their way out, too. Maybe if people downloaded the film illegally from some server in Holland, the creepy little girl would only kill the guy running the file-sharing system first, making law enforcement officials everywhere happy. But even in this scenario there might be problems because a lot of people watch illegally downloaded videos on their cell phones and even the creepiest little girl would have trouble slithering out of a screen that small. As soon as she made her appearance, menaced parties could just remove the sim card or chuck the phone into the river. They’re not expensive. Realistically, if The Ring were made today, the creepy little girl would probably upload her film onto Netflix and a million people would get an unexpected visit from her. Meanwhile, thousands of film buffs would blog that Ringu was a much better horror film, because Japanese streaming services are scarier than Netflix. Everyone knows  that.

The Talented Mr Ripley: Matt Damon doesn’t look anything like Jude Law. He just doesn’t. Facebook, YouTube, Google, the whole shooting match would just blow Damon’s pathetic little masquerade right out of the water. You’re not that talented, Mr Ripley.

Lees de rest van het artikel hier.

5 reacties op "Janet Leigh was nooit bij Norman Bates’ motel gestopt als ze een iPhone had gehad"rss-icon

“Maybe if people downloaded the film illegally from some server in Holland,” 
 
Ik wist niet dat wij daar zo’n naam in hadden. 
 
Verder wel aardig om te lezen. Al gaat het een beetje voorbij aan het feit dat de nieuwe technologie ook nieuwe creativiteit zou kunnen (misschien zelfs moeten) aanwakkeren bij de filmmakers.

Precies. Een film als Enemy of the State bestaat puur op wat informatietechnologie kan doen. En het privacy-statement maakt hem nog superactueel ook.

Tsja, zo kun je ook andere oudere films wel wegzetten als zijnde “achterhaald’. Sterker nog; welke film ouder als tien jaar niet?  
Maar kijk eens vooruit! Technologie, of moderne communicatie is geen garantie voor veiligheid. Iedereen die “Alien” gezien heeft weet dat het nog steeds bere-spannend kan worden, ook met HighTech-spullen. En dat sluit weer aan bij de opmerking van de eerdere gast; Louis.  
Kijk maar eens naar de trailer van “Source Code”. Moderne technologie. I-phones? Internet? Ouwe koek. Het wordt allemaal nog veel gekker.

Toch leuk om te lezen. 
Maar ehh, is “beam me up skotty” nog niet eens achterhaald? 
;-)

De schrijver gaat er dan wel vanuit dat iedereen een smartphone met apps heeft en Facebook en Twitter gebruikt…