Fritz Korbach wist niet in de laatste minuut nog te scoren

Kleurrijke trainer overleed gisteren op 66-jarige leeftijd

korbach-480x277 Fritz Korbach wist niet in de laatste minuut nog te scorenHet was een markante man. Een beetje een brompot, maar een met een geheel eigen gevoel voor taal en humor. Een brilletje voor op zijn neus, een sigaar in zijn mond, liefhebber van een glaasje. Gisteren overleed Fritz Korbach, een van de opmerkelijkste trainers uit het Nederlandse voetbal, op 66-jarige leeftijd. Hij leed aan keelkanker.

Als speler schopte Korbach (van 18 juli 1945) het niet verder dan het amateurvoetbal, waarna hij in 1968 als assistent voor het eerst langs de lijn aan de slag ging. Een trainer voor topclubs was Korbach nooit; in zijn bijna veertig jaar durende loopbaan stond hij bekend als ‘promotietrainer’; clubs die een slechte periode achter de rug hadden trokken hem aan om snel weer naar het hoogste niveau te promoveren. Het lukte in 1974 met FC Wageningen, maar het meest trots zal hij zijn geweest op wat tussen 1978 en 1990 lukte. In die twaalf jaar loodste hij vier clubs naar de Eredivisie: PEC Zwolle, Volendam, FC Twente en SC Heerenveen.

Voor de (soms kortstondige) opleving die de teams waar hij aangesteld werd lieten zien, werd de term ‘Korbach-effect’ aan het Nederlandse voetbaljargon toegevoegd. Na 1990 lukte het hem echter nooit meer, terwijl hij wel clubs onder zijn hoede bleef nemen. Twee keer vertrok hij kort naar het buitenland (Istanbulspor, Turkije, 1995 en PSM Makassar Indonesie, 2005). Dat zijn gezondheid hem de wacht toe ging zeggen, werd pijnlijk duidelijk toen hij in 2003 al na een paar dagen moest opstappen bij Sparta na een epileptische aanval op het trainingsveld.

Niet alleen om het ‘effect’, ook om zijn uitspraken werd Korbach populair. De journalist die hem voor zijn microfoon kreeg, kon rekenen op wat fraaie quotes en anekdotes. Korbach nam nooit een blad voor de mond. Over de in zijn ogen gierige Heracles-voorzitter zei hij ooit: “Die man is zó zuinig, die huilt met één oog.” En over collega’s als René van der Gijp en Mario Been had hij altijd wel wat sappige verhalen in zijn binnenzak.

Kort voor zijn dood sprak van der Gijp nog met hem. De vaste gast van televisieprogramma Voetbal International vertelde er onlangs over. Korbach was toen al ‘opgegeven’ – maar, had hij gezegd, “er is vaker in de laatste minuut gescoord.”

5 reacties op "Fritz Korbach wist niet in de laatste minuut nog te scoren"rss-icon

Je links werken niet Peter.

Weer een icoon minder. De sigaar geworden van z’n eigen levensstijl.

Dat vind ik heel treurig… Fritz -’Ik loop maar wat te kutzooien in de tuin’- Korbach

Kleurrijke figuur die ik erg zal missen

een heel markant persoon is heen gegaan 
Fritz rust in vrede je was een geweldig man en vond het mooi dat ik je de 2 dagen bij Sparta nog heb mee moge maken 
 
we wensen de familie en vrienden veel sterkte de komende tijd