Next Question: kan een donorhart 100 worden?

Helaas niet, maar de levensverwachting stijgt wel steeds

2302442881_3735e386d0_z-480x320 Next Question: kan een donorhart 100 worden?

Container voor donorhart. Foto Abdallah Aberouch, via Flickr

Loes Kolste uit Lochem las 6 juni in nrc.next over de dankbrief die Twan van Ooijen ontving. Hij verloor zijn vrouw, die donor was. Haar hart tikte door bij een andere man. Van die man kwam de brief. „Zelf ben ik ook donor”, zegt Kolste. „Maar hoe lang zou een deel van mij na mijn dood op deze aarde door kunnen leven?”

Stel: een persoon van twintig jaar krijgt een donorhart van iemand die veertig is geworden. Deze persoon wordt met het donorhart tachtig jaar. Het hart is dan honderd. Kan dat? Die kans is erg klein. Dat zegt thoraxchirurg Lex Maat. „Vrijwel alle mensen die een harttransplantatie ondergaan overlijden uiteindelijk aan de gevolgen van de behandeling.”

De ISHLT (International Society of Heart and Lung Transplantation) houdt al jaren een register bij waar ziekenhuizen jaarlijks gegevens aan toevoegen. Uit het meest recente rapport blijkt dat van de 80.038 patiënten (uit het register) die een harttransplantatie ondergingen, er na 23 jaar nog slechts 124 patiënten leefden. „De levensverwachting is wel iets omhoog gegaan”, zegt Maat. De patiënten die in de jaren 1982-1991 werden getransplanteerd hadden als groep een kortere levensverwachting dan de groep van de periode 2002-2008.

Wat zijn nu eigenlijk je kansen met een donorhart? Veel factoren zijn bepalend. Een donor jonger dan dertig is gunstig. En een zo kort mogelijke tijd tussen uitname en implantatie. Maat: „Na een harttransplantatie is ongeveer vijftig procent overleden na tien jaar. Gelet op de beperkte levensverwachting zonder transplantatie en de kwaliteit van leven die erna door de meeste patiënten bereikt kan worden is het wel de moeite waard.”

Sommige patiënten krijgen die kans niet eens. Er is een tekort aan donoren. Remco Coppen van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) wijdde er een proefschrift aan. „In landen als Spanje, België en Oostenrijk is het tekort kleiner”, zegt Coppen. „Maar daar zijn meer verkeersongelukken en beroertes met fatale afloop dan in Nederland.” Het aanbod van orgaandonoren is daar groter.

Volgens Coppen kan Nederland wel wat leren van Spanje. „Het beleid van Spanje is al jaren gericht op het verhogen van toestemming door nabestaanden. Dat werkt.”

De rubriek next question beantwoordt alledaagse vragen. Ook een vraag? Mail naar vraag@nrc.nl

één reactie op "Next Question: kan een donorhart 100 worden?"rss-icon

“Na een harttransplantatie is ongeveer vijftig procent overleden na tien jaar.” 
 
En wat is de oorzaak dan? Infarct? Hartfalen? Of complicaties? 
 
De vraag is of een hart het 100 jaar kan doen als je met een gezond exemplaar te maken hebt. Ik haal uit deze tekst geen eenduidig antwoord op de vragen of de vaten van een patient gewoon te slecht zijn, of de ingreep te hevig is, of dat een hart het gewoon niet langer dan 100 jaar volhoudt. En in welk opzicht gaat een hart achteruit door transplantatie/transport etc?