Bloggen in Mexico, een dodelijke hobby

'Laredo Girl' onthoofd voor online discussies over drugshandel

dsc_0131-640x480 Bloggen in Mexico, een dodelijke hobby

Dat drugsbendes in Mexico veel slachtoffers maken, onder elkaar én onder burgers, was al bekend. De afgelopen vier jaar zijn er ruim 35.000 doden gevallen door drugsgeweld. Sinds twee weken geleden zijn internetgebruikers ook het doelwit van een van die bendes, de Zetas. Toen werden twee bloggers die regelmatig schreven over het drugsgeweld vermoord gevonden in het noordelijke Nuevo Laredo, met de waarschuwing dat andere bloggers en forumgebruikers hetzelfde lot zou treffen. Geen loze belofte, bleek dit weekend.

Marisol Macias Castaneda (39), die regelmatig schreef over het drugsgeweld op het forum Nuevo Laredo en Vivo, werd zaterdag onthoofd gevonden. Op dat forum delen burgers verhalen over drugsbendes met elkaar, die ook gebruikt worden door politie en het leger voor opsporing. Naast haar lagen twee toetsenborden en stond een bord met de boodschap, afkomstig van de Zetas:

Nuevo Laredo en Vivo en sociale-netwerksites, ik ben de Laredo Girl, en ik lig hier vanwege mijn verhalen en die van jullie. Voor wie dit niet wil geloven, dit is me overkomen als gevolg van mijn handelingen, doordat ik geloofde in het Mexicaanse leger en de marine. Dank voor jullie aandacht, groeten, Laredo Girl…ZZZZ

Z is de letter die de Zetas vaker gebruiken om zich kenbaar te maken. ‘Laredo Girl’ was de schuilnaam die de vrouw gebruikte bij het plaatsen van berichten op het forum. Hoe de bende haar ware identiteit achterhaald heeft is niet bekend. Het Amerikaanse blog BoingBoing wijst op het feit dat de lichamen vlak bij de grens met de VS werden gevonden, en verbaast zich over de radiostilte over het Mexicaanse geweld in Amerikaanse media.

nuevolaredo1-480x216 Bloggen in Mexico, een dodelijke hobby

Toevallig bracht het Engelstalige Al-Jazeera vandaag een reportage vanuit de noordelijke stad Chihuaha, waaruit de uitzichtloosheid van de situatie goed naar voren komt: de helft van de bevolking is gevlucht, moordenaars blijven ongestraft.

YouTube Preview Image

4 reacties op "Bloggen in Mexico, een dodelijke hobby"rss-icon

Is iedereen zo bang dat niemand hier een reactie wil plaatsen?

Denk het niet Calista. Maar ‘t is allemaal zo uitzichtloos, zo onaantastbaar en bijna niet te begrijpen. Laat staan te bestrijden. Natuurlijk moet er over worden geschreven, constant, maar het zijn de Mexicanen zelf tenslotte die iets moeten doen. Wij kunnen toch moeilijk met het Nederlandse leger daar binnen vallen.

Wil hier liever gewoon geen woorden aan vuil maken… diep triest.

Aldaar zijn het criminelen die de vrijheid van meningsuiting onder druk zetten. Alhier zijn het soft fascistische regenten die de W. Arondeus lezing van Von der Dunk verbieden om zo’n zionistenknechtje als wilders te vriend te houden. Wat is erger?