Mister Happy Meal is ons ontvallen

Een hommage aan deze held uit je jeugd

HappyMeal-480x336 Mister Happy Meal is ons ontvallen

Foto AP/Eric Risberg


Illustrator Simss Taback, de man die ooit de eerste Happy Meal doos ontwierp, is gisteren overleden. De illustrator van de kleine doos geluk is 79 jaar oud geworden. Taback was niet de eerste de beste ontwerper. Naast zijn illustraties voor de Golden Arches schreef hij ook kinderboeken. Voor Joseph Had a Little Overcoat uit 1999 won hij de Caldecott Medal voor het beste geïllustreerde kinderboek van 2000. Hij werkte ook als art director bij The New York Times én was oprichter van The Illustrators Guild, dat later tot de New York Graphic Artists Guild werd omgedoopt.

Maar wij herinneren Taback natuurlijk vooral als de illustrator van dozen die geheime schatten verborgen: Botje en Ursula de zeeheks, bewegende plastic hamburgers, transformers, Barbies, Hot Wheels, sterren uit de film Oliver & Co en nog meer milieuonvriendelijke plastic wegwerpprullen waar je de straat voor bij elkaar brulde als je ouders kozen voor een (ander) restaurant.

Hier een overzicht van de beste Happy Meals ever. Enkele toppers:

Foodrobots Mister Happy Meal is ons ontvallen

Foodtransformers


PollyPockets-480x373 Mister Happy Meal is ons ontvallen

Polly Pockets Happy Meal


Barbies-480x338 Mister Happy Meal is ons ontvallen

Barbie Happy Meal

Het kindermenu maakte zijn entree in 1979. De doos, die eigenlijk een circuswagen was, verpakte een hamburger of cheeseburger, cookies, frietjes, frisdrank én natuurlijk een cadeau: een “McDoodler” stencil, een “McWrist” portemonnee, een ID armband, een puzzel, tol of McDonaldland-gum.

Geestelijk vader Dick Brams, toen regionale marketing manager in St. Louis, bedacht de verderfelijke combinatie van fast food en speelgoed in 1977. De ontwikkeling werd uit handen gegeven aan reclameman Bob Bernstein, die het patent voor de doos op zijn naam heeft staan.

Het is natuurlijk bijna misbruik van een machtspositie om kinderen op zo’n manier aan ongezonde troep te verbinden. Reden waarom de gemeente in Santa Clara County, Californië in 2010 het opnemen van speelgoed in fastfood menu’s met meer dan 485 kilocalorieën voor kinderen verbood. Al worden er appelschijfjes aan het menu toegevoegd en is de portie friet gehalveerd sinds juli van dit jaar in Amerika, het ‘kindermenu’ telt zo’n 500 kilocalorieën. En als je bijvoorbeeld kiest voor de cheeseburger variant, met fritessaus en appelsap, zit je kind al snel op 710 kilocalorieën (de dagelijks aanbevolen hoeveelheid kilocalorieën voor een kind is 1600 kilocalorieën).

Soms, niet vaak, was de inhoud teleurstellend. De makers van dit filmpje waren teleurgesteld in de tuinierssets, robot cakes, E.T. Posters en het fitness fun Happy Meal:
YouTube Preview Image

De E.T. Posters waren ook al geen favoriet bij de opstellers van dit lijstje met tien meest trieste Happy Meals ooit, net als de Stepometer (veel te verantwoord):

Pedometer Mister Happy Meal is ons ontvallen

Foto Toplessrobot.com

Er zijn mensen die de Happy Meal fase nooit helemaal ontgroeien. Sally Davies startte in 2010 een fotoproject waarbij ze elke dag een foto maakte van het hapy Meal. Ben jij ook nog fan? De Mac Donalds Collector’s club (niet gesponsord door MacDonald’s, aldus de site) organiseert conferenties waar je je plastic speeltjes kan ruilen.

één reactie op "Mister Happy Meal is ons ontvallen"rss-icon

Het feit dat deze combi nog werd aangemerkt met “voedsel” en “speelgoed” zegt al genoeg denk ik. Ondanks de badinerende toon van dit artikel kan ik de schrijver gelijk geven: je moet een echte held zijn om dit doort spul te ontwerpen.