Next checkt: ‘Joran van der Sloot is de meest gehate persoon in de VS, na Bin Laden’

Zijn advocaat Máximo Altez in het NOS-ochtendjournaal op 9 mei

stoplicht_a-200x165 Next checkt: Joran van der Sloot is de meest gehate persoon in de VS, na Bin Laden
Het ochtendjournaal van de NOS van 9 mei besteedt een item aan Joran van der Sloot in Peru, die zijn uitlevering aan de Verenigde Staten wil aanvechten. De VS willen hem vervolgen omdat hij de moeder van Natalee Holloway zou hebben afgeperst. Zijn advocaat Máximo Altez zegt tegen de camera: „Volgens statistieken is hij de meest gehate persoon in de Verenigde Staten, na Osama bin Laden.” Liliane Nanninga uit Utrecht wil weten of dat klopt. 

Next.checkt beoordeelt de uitspraak als onwaar.

Interpretaties
Wat bedoelt Máximo Altez? Aan de telefoon legt hij uit dat de VS een jurysysteem hebben, waar gewone, niet juridisch geschoolde mensen inzitten. Juryleden laten zich volgens hem leiden door het nieuws. En omdat in de berichtgeving Joran van der Sloot steevast wordt neergezet als een monster, kan hij in de VS geen eerlijke rechtszaak krijgen. In die context haalde hij er „de statistieken” bij, die hij „uit kranten” zou hebben gehaald. Hij stuurt ze na als hij ze heeft, wat hij niet heeft gedaan.

Er is geen instrument waarmee je eenduidig de ‘meest gehate persoon’ van een land vindt. Wel worden in de VS opiniepeilingen gedaan naar de minst populaire, of meest verafschuwde persoon. De bewering van Altez checken we dus als volgt: is Joran van der Sloot volgens opiniepeilingen de meest gehate persoon in de VS, na Osama bin Laden?

En, klopt het?

Er zijn genoeg internetpolls en fora waar je in kunt vullen wie je het vreselijkst vindt. We kijken hier naar de serieuze bronnen. Het Amerikaanse opiniebureau Gallup, het Amerikaanse zakenblad Forbes, tijdschrift Time en het onderzoeksbureau E-Poll Market Research peilen allemaal de populariteit van instanties, landen en mensen.

Forbes doet dat voor sporters, toeristische bestemmingen, bedrijven en invloedrijke sterren, maar niet voor mensen uit het nieuws, zoals Joran van der Sloot. Time Magazine kiest elk jaar een persoon van het jaar. De redactie kiest, maar wie wil, kan zijn stem uitbrengen. In 2011 kreeg de Turkse president Erdogan de meeste stemmen (het werd: de demonstrant). Opvallend genoeg kreeg Erdogan ook de meeste stemmen tegen. Als er dus iemand onderaan de lijst van Time bungelt vanwege de meeste tegenstemmen, is dat niet Joran van der Sloot. Bovendien is een stem tegen ‘persoon van het jaar’ geen stem voor ‘meest gehate persoon’. Time bestempelde de arrestatie van Joran van der Sloot wel als de belangrijkste misdaadgebeurtenis van 2010.

Opiniebureau Gallup meet onder meer de populariteit van landen, acteurs en mensen in het nieuws. Het bedrijf stuurt een lijst op van 81 mensen van wie het bijhoudt hoe geliefd ze zijn. Gallup legt deze namen telefonisch voor aan panelleden die moeten zeggen of ze de personen ‘favorable’ of ‘unfavorable’ vinden, of helemaal niet kennen. Op de lijst staan politici, presidenten en hun partners, buitenlandse staatslieden, een paar sterren, wat sporters, dominees en de paus. Maar niet Joran van der Sloot. Van alle nog levende mensen uit de lijst krijgt overigens de Republikeinse ex-kandidaat Newt Gingrich in 2012 de meeste keer ‘unfavorable’: 61 procent.

E-Poll Market Research doet de grootste populariteitsmeting van mensen in het nieuws. Het bedrijf heeft een database met zo’n 7.000 bekende mensen, van wie zij de populariteit bijhouden. Dat doet het bedrijf door vragenlijsten voor te leggen aan een representatief panel met 1.100 leden van dertien jaar en ouder. In 2011 bracht E-Poll voor het eerst een toptien uit van meest verafschuwde mensen uit de hele wereld volgens Amerikanen. Op nummer één stond niet Joran van der Sloot of Osama bin Laden, maar Casey Anthony, de vrouw die werd verdacht en vrijgesproken van de moord op haar 2-jarige dochter. Na haar kwamen tv-persoonlijkheid Spencer Pratt, octomom Nadya Suleman, moeder van een achtling met een eigen tv-programma, en O.J. Simpson die werd vrijgesproken van de moord op zijn vrouw. Het bedrijf verklaart dat Joran van der Sloot niet in de database zit.

Persvoorlichter Randy Parker van E-Poll wil wel een schatting doen. Van der Sloot zal waarschijnlijk een lage, maar niet onbetekenende awareness level hebben door alle aandacht in tabloidkranten voor de zaak Natalee Holloway, zegt hij. Hij bedoelt: niet heel veel mensen kennen hem. Maar waarschijnlijk zal iedereen die hem wel kent, hem verafschuwen. Parker weet niet precies welke plaats de combinatie ‘niet erg bekend’ en ‘door iedereen die hem kent gehaat’ in de ranglijsten oplevert. In ieder geval niet bovenaan.

Conclusie
Is Joran van der Sloot de meest gehate persoon in de Verenigde Staten, na Osama bin Laden? De advocaat Maximó Altez levert niet de bronnen aan die hij zou hebben gebruikt. Geen van de serieuze peilingen in de VS meet Joran van der Sloot. De uitspraak dat hij het meest gehaat zou zijn, bestempelen we daarom als onwaar.

15 reacties op "Next checkt: ‘Joran van der Sloot is de meest gehate persoon in de VS, na Bin Laden’"rss-icon

Dit lijkt me nou typisch een geval ‘ongefundeerd’. Er is namelijk geen onderzoek naar hoe gehaat Joran van der Sloot is in de VS. Hoewel een expert zich uitspreekt dat het hem onwaarschijnlijk lijkt, bevat dit geen harde uitsluiting naar de waarheid van de statement. Hoe waarschijnlijk ook, de uitspraak zou waar kunnen zijn, maar er zijn geen bronnen om dit op te baseren.

Als je niet genoeg tot de verbeelding spreekt om zelfs maar in één van meerdere serieuze lijsten opgenomen te worden, dan is de kans dat je de meest gehate persoon bent toch wel met redelijke zekerheid in te schatten als nihil? Al ben ik eerlijk gezegd wel verbaasd over het feit dat ik alleen de octomom herken uit de drie die wel aan top staan van de lijst van E-Poll. Je hoeft dus blijkbaar niet internationaal berucht te zijn. Een irritant persoon is ze zeker ook in mijn ogen, maar erger dan Bin Laden?! Misschien roepen mensen die dichter bij je staan een heftiger reactie op?

In 2011 kreeg de Turkse president Erdogan de meeste stemmen… De Turkse president, recent nog in Nederland, is Abdullah Gül. Erdogan is de premier van het land. Slordig voor een rubriek die zaken ‘checkt’.

Volgens jullie “bewijs” haat ook niemand osama. 
Ik heb even snel google gebruikt (zouden jullie ook eens moeten doen) en kwam er al snel achter dat Joran in 2010 en 2005 een tijdje “most hated person in the news” is geweest. Dit waren lijstjes waar osama ook in voorkomt.  
Dat telt toch op z’n minst als “half waar”. 
 
Ook relevant: Justin Bieber staat ook op dit soort lijstjes.

Dat een randfiguur als van der Sloot op dit soort lijstjes voorkomt zegt meer over de emnsen die meedoen aan dit soort enquettes dan over de haat jegens van der Sloot.

Wat genant. Vermoedelijk was Joran een foute puber die stomdronken meisjes ladderzat voerde om ze in die toestand te kunnen gebruiken voor seks. Extreem fout, zoals er wel meer rondlopen (maar dat wordt meestal goed gepraat). Dat ging een keer mis, waarna ie alles aan elkaar loog. Omdat de moeder van het meisje connecties had, is Joran vervolgens wereldwijd persona non grata geworden, wat erger is dan 5 jaar gevangen zitten voor ‘dood door schuld’. Genant wat er allemaal gebeurt in dit land. Joran is een foute klootzak, maar een schatje vergeleken met Benno de badmeester.

Eens met Elske. Dit is ‘ongefundeerd’.

Ja jongens, dat was “bij wijze van spreke”. Ik zal tegen die advocaat zeggen, dat hij dat er voortaan toch maar even bij moet zeggen voor de duidelijkheid, om misverstanden te voorkomen.

Goed idee, ik maakte me al zorgen dat het echt waar was! 
 
Waren er geen interessantere inzendingen voor nextcheckt om na te checken de afgelopen week…?

Het feit dat Casey Anthoney als de meest gehate persoon naar voren kwam uit die ene opinie peiling pleit overigens voor en tegen het argument van de advocaat. 
 
Ze kwam bovenaan die lijst omdat de media een spektakel maakten van haar zaak en veelal hun interpretaties van wat er gebeurd was presenteerden als onwrikbare feiten. 
 
Tegelijkertijd toont haar vrijspraak aan dat als je goede advocaten krijgt in de VS deze het recht voldoende in jouw richting kunnen ombuigen om tot vrijspraak te komen. 
 
Overigens is het voor buitenlanders een stuk moeilijker om hun recht, of onrecht, te halen in de VS. Minder geld, minder kans op de juiste advocaten, minder sympathie bij de amerikaanse jury leden.

de vrijspraak van Casey Anthoney toont niet aan dat je het recht kunt ombuigen, maar slechts dat de aanklager een slechte zaak heeft gedaan in de bewijslast. Innocent till proven guilty. Iemand kan schuldig gevonden worden in de publieke opinie maar dat maakt dit nog niet waar in het rechtssysteem. Slechte kwaliteit van de aanklager was hier het geval, net als bij OJ Simpson.

Ben het eens met Anna.

Pardon ?
Volgens mij wordt er vergeten dat hij daarna nog een meisje heeft vermoord. Extreem fout vind ik dan ook een understatement van jewelste.

Laat ik dan een keer een Telegraafwaardige opmerking maken: naar de Verenigde Staten sturen, strikje er omheen en laten ze er daar dan maar mee doen wat ze willen.

Het is toch verbazingwekkend hoe NRC Next altijd weer de meest oninteressante vaststaande feiten c.q. loze geruchten weet te bevestigen resp. ontkrachten! Petje af!

Betreffende de reacties die voor “ongefundeerd” gaan: ik zou zeggen, het feit dat hij niet eens op dat soort lijstjes voorkomt geeft al aan dat hij onvoldoende bekend/op de radar is om daadwerkelijk “de meest gehate persoon” te zijn. 
 
Aan de andere kant: het is natuurlijk ook een beetje raar concept op zich. “Haat” of “Liefde” is niet iets waar je een goeie schaal voor hebt om te meten. Sterker nog, volgens mij zijn de gevoelens van mensen helemaal niet zo 1-dimensionaal. 
 
Bewijs in kwestie: zo heb ik menig haat/liefde-verhouding :D