Aaf Brandt Corstius: Meest onsexy vrouw op aarde. Het zal je maar gezegd worden

En daar was ze ineens weer, Sarah Jessica Parker, de vrouw die ervoor gezorgd heeft dat de hele wereld denkt dat columnist een liggend beroep is. (Ik heb ooit geprobeerd om net als zij in Sex and the City deed, liggend op bed een column te schrijven, maar ik kreeg er rsi aan mijn ribben van.)

Sarah Jessica kwam in het nieuws omdat ze door mannenblad Maxim was uitgeroepen tot meest onsexy vrouw op aard. Tegelijkertijd staat ze de laatste tijd op de covers van alle modebladen omdat er van Sex and the City een speelfilm gemaakt wordt.

Deze fascinerende samenloop van omstandigheden leidde bij mij tot veel gebespiegel over mannenmooi versus vrouwenmooi. De meeste vrouwen vinden Sarah Jessica Parker mooi. Ze is slank, heeft goed haar, een interessant gezicht en – misschien het belangrijkste – een waanzinnige kledingstijl. (Ze wordt momenteel steeds gespot met een enorme bloem op haar borst – niet zo’n jaren-negentig-corsage uit SATC, maar echt een reuzeplant – en ik weet zeker dat binnenkort alle vrouwen met zo’n bloem rondlopen.)

Mannen vinden Sarah Jessica Parker níét mooi, want ze heeft spillebenen, te veel haar, een grote gok en tot overmaat van ramp draagt ze een enorme nepbloem op haar kleine borsten. Sarah Jessica Parker is, met andere woorden, een goed voorbeeld van vrouwenmooi.

Zelf kocht ik pas geleden een nieuwe winterjas, en ik kwam er na een paar dagen achter dat die jas vrouwenmooi was. Achtergrondinformatie: de jas is oranje, heeft grote zwarte knopen en de vorm van een klok. Vrouwen reageren op deze jas als volgt: ‘Wat een mooie jas!’ Mannen zeggen op afgemeten toon: ‘Wat heb je nou weer gekocht?’ Of: ‘Mary Poppins.’ En we weten allemaal dat Mary Poppins in haar tijd waarschijnlijk tot meest onsexy vrouw zou zijn gekozen door het blad Maxim, dus dat dat niet als compliment bedoeld is (in de zin van: wat ben je toch een betoverende, zingende en vliegende gouvernante).

Meest onsexy vrouw op aarde. Het zal je maar gezegd worden. Ik bestudeerde nog wat foto’s van Sarah Jessica. Ze droeg achtereenvolgens een joggingbroek met hoge hakken eronder, een witte tulen rok met klomplaarsjes, een jurk met watermeloenenmotief en diverse reuzebloemen. Outfits waar de meeste Maxim-lezers niet warm van zouden worden. Maar de vraag is: voor welke helft van de wereldbevolking wíl Sarah Jessica eigenlijk mooi zijn? Ik denk dat ik het wel weet.