Nepveilingen

Soms denk je een lichtpuntje te ontwaren aan de crisishorizon. Het Financieele Dagblad kopte afgelopen week ‘Nieuwe veilingsites laten de banken vechten om spaarder’. Het gaat om spaarbod.nl en bank2you.nl (vanaf 15 maart). Deze sites willen de spaarmarkt ‘openbreken’ met veilingen, „zodat u profiteert van maximale rente.”

spaarbod

Openbreken? De maximale rentes weten we toch al van www.rente-meter.nl (vergeet het streepje niet) en www.spaarinformatie.nl? Zou spaarbod.nl er meer uit slepen? In de hoop op een antwoord liet ik afgelopen dinsdag, na een verplichte registratie, een fictief spaarkapitaal van 20.000 euro veilen. De dag erna gooide ik een nepkapitaal van 1 miljoen euro in de strijd. Na een klik op de groene startknop schoven langzaam Rabobank, ING, Aegon, Moneyou en Credit Europe Bank voorbij, met voorlopige biedingen van 3,1 procent tot 5 procent.

Met spanning wachtte ik op de definitieve veilinguitslag om 16.00 uur. Ik spoedde me vervolgens naar de site, waar ik helaas werd getrakteerd op hetzelfde lijstje banken dat ik eerder voorgeschoteld kreeg. Niks veilingvoordeel. Ik mocht gewoon doorklikken naar vijf banken, waar ik het gangbare aanbod kreeg.

Niks veiling

Het werd nóg gekker. Achter het tabblad ‘banken’ van Spaarbod.nl staan vijf banken. Maar achter de logo’s van Aegon, Rabobank en Credit Europe Bank prijkt de cryptische boodschap „deze bank neemt (nog) niet deel aan Spaarbod”. Dus niks veiling.

Spaarbod is nep. En nadelig. Men vergelijkt slechts enkele rekeningen, terwijl je in de praktijk bij tientallen banken kunt sparen. De maximale rente achterhaal je sneller en volledig anoniem op rente-meter.nl. Voor de voorwaarden zit je goed op spaarinformatie.nl. En wil je een hogere rente, omdat je tonnen spaargeld hebt? Bel dan zelf de royaalste bank, en beding een extraatje.

Vergaarbak

Het internet is een vergaarbak. Naast bonafide aanbieders en gratis informatie vind je er gelukzoekers, profiteurs en oplichters. Een gelikte site zegt niets. Hypothekensites willen gewoon hypotheken af- of oversluiten, adviessites willen adviezen en producten kwijt, en spaarsites werven spaarders. Zo’n ronselaar incasseert bijvoorbeeld tien of vijftien euro per spaarrekening, ongeacht of jij de beste rente krijgt.

Vraag je altijd af: Wie verdient hieraan? Hoeveel verdient men hieraan? Misleiding is verboden. Hiervan is sprake, volgens de Autoriteit Financiële markten (AFM), als een aanbieder niet transparant is over: kosten, risico’s of beperkende voorwaarden, als men de zaken onjuist voorstelt op het gebied van: garanties, vergelijkingen, historische cijfers of naamgevingen, of als men onjuiste verwachtingen wekt. Ook mag men niet onverplicht verwijzen naar gezaghebbende partijen of onevenwichtige informatie verstrekken.

Ken je een aanbieder die buiten zijn boekje gaat? Mail dit naar signalen.Informatieverstrekking@AFM.nl. Zo bescherm je anderen en draag je een steentje bij aan een betere wereld.

3 reactiesrss-icon

Erica Verdegaal

Rabobank heeft zichzelf inmiddels van de bankenlijst op spaarbod.nl laten verwijderen. Er zijn nu nog maar vier deelnemende banken, waarvan er twee “(nog) niet deelnemen aan Spaarbod”

Erica Verdegaal op Antwoord

Richard Baas

Interessant artikel! Heeft u Spaarbod eigenlijk wel benaderd om een reactie, of is deze niet verwerkt in het artikel?

Als ik de tekst op hun website lees hebben ze zelf ook door dat hun website (nog?) niet werkt. Ze zeggen in ieder geval wel dat er veel spaarders zijn en ik moet zeggen dat ik zelf ook een veiling heb gedaan. Oke, het resultaat was niet anders dan op een vergelijkingssite ofzo, maar ook niet slecht. Vind het wel overzichtelijk en handig, je krijgt tenminste 1 product per bank te zien en niet 20!!

Ach, als er meer banken gaan meedoen vind ik het wel een goed idee. Ik denk niet dat banken hun ogen kunnen sluiten voor ons als we dit duidelijk willen! Zoals ze zelf zeggen, “goede dingen hebben tijd nodig”.

Richard Baas op Antwoord

Laat een reactie achter

Reacties die voor andere bezoekers informatief of vermakelijk zijn, maken het nextblog interessanter en levendiger. Schroom dus niet om jouw goed onderbouwde mening te delen of aanvullende informatie te geven. Als je reageert, vragen we je naam en e-mailadres op te geven. Je eerste reactie wordt vooraf gemodereerd op basis van de spelregels. Als die is goedgekeurd, kun je voortaan direct reageren. Je reactie kan in de krant gebruikt worden.

Ook een avatar bij je reactie? Upload je foto op gravatar.com

Trackbacks naar deze post