Koken: Waar is de nori?

Mijn zonen hebben herfstvakantie. Terwijl zij zich aan de keukentafel onledig houden met gogo’s, Donald Duck en Monopoly, doe ik hetzelfde aan het aanrecht. Zomaar een beetje klooien met ingrediënten. Wat dingen uitproberen. Zónder dat er vanavond per se iets eetbaars op tafel moet staan.
Een van de dingen die ik al een tijdje wilde testen is of je Japans sushi-zeewier kunt frituren tot krokante chips. Laat me dat even uitleggen. (Voordat je denkt dat ik compleet gaga geworden ben onder druk van een dagelijks kookstukje in de krant.)

Dit voorjaar was ik in Thailand. En in elke Thaise supermarkt lagen stapels aluminiumzakjes in alle kleuren van de regenboog. Er stonden Thaise letters op die waarschijnlijk essentiële informatie gaven over de inhoud, maar die ik natuurlijk niet kon lezen.


Drie weken lang negeerde ik die zakjes. Een mens kan alles wel willen proberen. Maar op de laatste dag van mijn vakantie pakte ik er toch eentje uit het schap. Het woog zo goed als niets en werd daardoor nog mysterieuzer. Onweerstaanbaar zelfs.

Nu koop ik wel vaker willens en wetens iets waarvan onduidelijk is of het geschikt is voor menselijke consumptie, puur en alleen omdat ik wil weten hóe smerig  het precies is. Dus was het een tamelijk achteloos gebaar waarmee ik dat zakje in mijn winkelkarretje gooide.

Had ik geweten wat ik nu weet, dan had ik in dezelfde supermarkt een extra koffer gekocht en hem volgestouwd met die bewuste zakjes. Thuisgekomen maakte ik namelijk zo’n zakje open en wat bleek: dit was de lekkerste snack ever. Krokante, gezouten repen zeewier; als ik het zo opschrijf geloof je me niet, maar echt, ze zijn zwaar verslavend.
Uiteraard heb ik me in Nederlandse toko’s suf gezocht naar diezelfde zakjes. Tot ik bedacht dat ik ze misschien zelf kon maken, door nori te frituren. Alleen kwam het daar maar niet van, en op den duur begon ik die snacknori zo’n beetje te vergeten.

Juist op dat moment – zal je altijd zien – zag ik ze liggen bij Oriental in Den Haag (een Aziatische superketen met vestigingen in een aantal grote steden). Meteen tien zakken ingeslagen uiteraard. Ze bleken nog steeds uiterst bevredigend: een lichte, hartige en relatief gezonde snack. En tóch wilde ik ook nog weten of je ze zelf kunt maken.
Dat kan, zo blijkt. Alleen moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen dat ze een tikje vettig worden (snacknori uit de toko wordt geroosterd, niet gefrituurd). Niet minder lekker, maar de dooreetfactor ligt een stuk lager.

Nodig voor snacknori:

  • norivellen (Japanse zeewier voor sushi)
  • arachideolie
  • zout

Verhit een ruime laag arachideolie in een wok tot 175 graden. Knip de norivellen in repen en frituur ze 30 – 60 seconden. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi lichtjes met zout.

16 reacties op "Waar is de nori?"rss-icon

Da’s toevallig, the minimalist van de New York Times maakte vorige week ook nori-chips. Uit de oven, dus wellicht iets minder vettig.
http://video.nytimes.com/video.....4840179379

Antwoord

Anton, bedankt voor de tip! Wat een geweldige site van The Minimalist. Ik zie daar allemaal heerlijke, makkelijk te maken recepten.

Antwoord

/lyrische modus aan/ Mark Bittman is mijn keukengod.
/lyrische modus uit/ Mark Bittmans How To Cook Everything Vegetarian is onlangs vertaald als de Dikke Vegetarier. En heerlijk kookboek. Informatief en betrouwbaar.

Ik verwacht dat de vertaling van How To Cook Everything dan ook niet lang op zich zal laten wachten.

Antwoord

Mijn lievelingssmaken zijn de kimchi-flavor en de wasabi-flavor. Ook heel geschikt om uit de hand sushi mee te maken ! Er bestaan ook grotere zakken met dikkere, krokante snacknori. Voor een overzicht kijk op Tokowijzer: http://tokowijzer.wordpress.com/snacknori/

Antwoord

Nou breekt mijn klomp, Anton. Ik volg Bittman min of meer, maar wel onregelmatig. Had ik dit maar eerder gezien. Briljant, zo in de oven met het zout ertussen. Dit ga ik vandaag nog maken!
Grappig dat jij die smaken zo lekker vindt, Kattebelletje. Ik vind juist de naturel het lekkerst. Hoewel ik me er ook een kan herinneren met hete pepers, en die smaakte ook goed.

Antwoord

De Koreaanse vind ik het lekkerst. De kimchi-flavor smaakt helemaal niet naar kimchi, maar is wel het lekkerst! De wasabi-flavor is behoorlijk pittig en combineert geweldig met rijst en flink wat Japanse mayo ;-)

Antwoord

Janneke, ik kon niet helemaal zien/ horen/ lezen op het filmpje hoe warm de over moet, weet jij het?

Antwoord

hoi anne-riet, ik versta 250 graden en dat is natuurlijk fahrenheit, is dus omgerekend naar celsius 120 graden.
heb ik het juist?

Antwoord

hallo anne-riet, ik meen te horen 250 graden(fahrenheit) is omgerekend 120 gr.celsius.heel lage temperatuur dus.

Antwoord

anneke, dank je wel! we gaan ermee aan de slag.

Antwoord

En, is het gelukt? En op welke temperatuur had je je oven gzet?

Antwoord

Heb ik iets gemist, of weet u hoe hoog de oven moet staan voor de nori snacks?

Antwoord

Even een makkelijke versie: vorige maand in de toko op de Nieuwmarkt een zak Japanese Crispy Seaweed (met leuk mannetje en de tekst Tao Kae Noi op de zak) gekocht die op mij, mijn kinderen en mijn vriendinnen hetzelfde effect had als de zeewier uit jouw verhaal.
De winkel werd meteen leeg gekocht! In ” gewone” en ” hete ” versie.

Antwoord

En met die methode van Bittman kun je natuurlijk ook heel goed zelf wasabinori maken. Likje wasabi ertussen en klaar ben je.

Antwoord

Het zit inderdaad soms in de lucht, geloof ik. ik loop al een aantal weken te broeden op heel dunne chipsachtige dingetjes op basis van sesamzaad, brooddeeg zonder gist en verkruimelde norivellen. Kwam er nog niet aan toe maar dat gaat binnenkort gebeuren!!
Ik las het prachtige Norwegian wood, waarin een Japanse jongeman op een goed moment stukjes komkommer omwikkeld met nori, aan een doodzieke man voert. Prachtige passage uit een prachtig boek en het hapje lijkt me heerlijk.

Antwoord

In Den Helder verkopen ze de zeewierchips in een van de lokale vishandels. Van Nederlands fabricaat, zelf te frituren. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar zoals je het omschrijft is het hetzelfde product.

Antwoord

Reageer