Koken: Uw rijst perfect gekookt

Oké, ik had dus in de krant geschreven dat ik geen rijst kan koken. Ruim vijftig lezers schoten te hulp, op het kookblog, per email en per post. Het is nu drie maanden later en ik heb een goed deel van hun rijstkookmethodes uitgeprobeerd. Sommige vond ik niks. Over andere was ik zeer te spreken, zoals over de stoomtechniek van Sophie.

En toen kreeg ik nog meer post. Dit keer geen envelop maar een doosje met daarin een hemelsblauwe kom, een dito deksel met allerhande gleufjes en gaatjes, plus oren om hem stevig op de kom te klemmen, en een helgroen tussenschotje. De Microwave Rice Maker, met vriendelijk groet van Tupperware Nederland.

Ik heb een jeugdtrauma van Tupperware. Mijn moeder bewaarde alles, maar dan ook alles in die doosjes, van vleeswaren tot boterkoek tot kliekjes tot chips. De eerste achttien jaren van mijn leven waren doortrokken van een misselijkmakend muf aroma. Maar het bijgaande instructievel kopte ‘Uw rijst perfect gekookt’, een belofte die mij ondanks mezelf niet koud liet.

Aarzelend snuffelde ik aan het materiaal. Een lichtzoete plasticgeur, maar alleszins verdraaglijk. ‘Door het unieke deksel krijgt u de perfecte regeling van het kookwater: de stoom wordt afgevoerd via het deksel, het schuim komt weer in de kom.’ Vooruit, het was het proberen waard.

Twee bekers basmatirijst, anderhalf keer zoveel water en een snuf zout in de kom. Tussendeksel erop, afsluiten met het gaatjes-en-gleufjesdeksel, 12 minuten in de magnetron op 800 Watt, 5 minuten laten staan. En warempel, dit was goeie rijst. Droog maar niet té. Gaar maar niet té. Losse korrel. Volle smaak. Geen spoor van dat vermaledijde Tupperware-geurtje uit mijn jeugd.

Na die eerste keer gebruikte ik de magnetronrijstkoker nog eens en nog eens. Telkens leverde hij perfecte rijst af. Je houd je fornuis en handen vrij voor andere gerechten, alle onderdelen kunnen in de afwasmachine en hij kost weinig keukenkastruimte. Onder voorbehoud – in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst; wie kan mij vertellen hoe de Ricemaker over een jaar zal ruiken? – ben ik om.

Hieronder een supersnel gerechtje dat ik vaak maak voor mijn kinderen: gebakken rijst met kerrie en ei. Uitbreiden kan, bijvoorbeeld met kleine garnaaltjes, blokjes ham, pinda’s, sojasaus en/of bladselderij. 

Voor 2 personen:

  • 2 eetlepels arachideolie
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • ½ – 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 dun preitje, in ringetjes
  • 2 porties gekookte, koude rijst
  • 2 eieren, losgeklopt
  • een handvol taugé

Verhit de olie in een wok en fruit hierin het sjalotje, de prei en kerrie. Voeg de rijst toe en roerbak tot hij een beetje knapperig begint te worden. Voeg de eieren toe en blijf omscheppen zodat de eieren stollen door de warmte van de rijst. Hussel op het laatst de taugé door de rijst.

15 reacties op "Uw rijst perfect gekookt"rss-icon

Klinkt ideaal, precies wat ik zoek. Iemand tips waar deze Rice Maker te koop is?

Antwoord

Tupperware-spul kan je alleen kopen via zo’n Tupperware-mevrouw.

Antwoord

Via de site van Tupperware.

Antwoord

heb je de rijstkoker al gr corina

Antwoord

Ha Janneke: bij de vorige rijstkookberichten (een paar weken geleden) dacht ik dat je meldde dat je geen rijst wilde koken in de magnetron. Dus ik heb de moeite geloof ik niet genoemn om te schrijven dat ik al jaren met een SPUUGLELIJK verder geheel vergelijkbaar rijstkokertje (wit met rood deksel van het merk Jinbao) mijn rijst kook. Ik vind en vond rijst uit een rijststomer het allerlekkerst en vind dat rijst die eerst voorgekookt wordt of te lang afgespoeld veel minder smaak hebben.
Maar….ik wilde niet NOG een apparaat in mijn keuken. In de Antwerpse Chinese winkel Sun Wah vond ik dit magnetron rijstkokertje die hoeveelheden tot 400-500 gram aankan. Grotere zijn ook verkrijgbaar.
Het is fantastisch dat het deksel erop geklemd wordt, de smaak is geweldig. Ik doe het zo: rijst met anderhalf keer zoveel water in de magnetron met 800 Watt vermogen aan de kook brengen. Dit is 4-5 minuten voor 200 gram rijst. Zodra het kookt terug gaan naar ongeveer 180 watt en nog 12 minuten zachtjes doorstomen. Als je eenmaal weet wanneer de rijst kookt, kun je dat in je magnetron programmeren en hoef je niet eerst te kijken of de rijst kookt (wat je aan de damp overigens kan zien).
Ik vind rijst het lekkerst als deze zo kort mogelijk echt kookt, dus zo snel mogelijk over op de hooikiststand, zal ik maar zeggen.
Werkt voor alle rijst, ook mijn sushirijst wordt eindelijk perfect (hoewel ik daarvoor iets minder water gebruik).

Kostte ongeveer 8 euro meen ik me te herinneren. Het plastic is voledig magnetronveilig en er zit geen lucht aan. Na jaren intensief gebruik is er niets aan te zien. Toch ben ik stiekem nog steeds aan het kijken of er niet iets van glas bestaat, of iets wat er mooier uitziet… Ik heb de stomer van tupperware gegoogled en die ziet er net zo uit als mijn Jinbao, ik neem aan dat die van Tupperware origineel is!

Antwoord

Ha Lisa, ik moet eerlijk bekennen dat ik behalve geen fan van Tupperware ook geen fan van koken in de magnetron ben. Hoewel ik zoals geschreven erg content ben met de Rice Cooker die ik opgestuurd kreeg van Tupperware (leuk ook om te weten dat zij nrc next lezen…), twijfel toch ook nog over de aanschaf van een echte Aziatische rijstkoker. Ten eerste omdat je er grotere hoeveelheden in kunt koken, ten tweede omdat je de rijst er ook goed in warm kunt houden. Nu nog een plekje regelen in mijn overvolle keuken…

Antwoord

Grappig dat Lisa juist sushirijst aanhaalt, want dát mislukt bij mij nu juist altijd gigantisch en maakt dat ik nooit zelf sushi meer maak…

Antwoord

@Kyan: Mijn sushirijst mislukte vroeger wel eens als ik me hield aan de voorschriften op of bij de sushirijst! Tegenwoordig houd ik me altijd aan het recept uit ‘Japanese food and Cooking’ van Yasuoko Fukuoka. In dit geval spoel ik de rijst bij wijze van hoge uitzondering wel net zo lang totdat het zetmeel zo goed als verwijderd is en het spoelwater helder blijft omdat de consistentie van de su-meshi dan beter wordt. Vervolgens laat ik de rijst in een zeef een uur goed uitlekken en lichtjes drogen.
In mijn magische rijstkoker:
1 deel rijst met 1,25 deel water (de rijst heeft door het spoelen ook water opgenomen). Aan de kook brengen in magnetron, dan op 180 watt -zeer laag- 13 minuten door laten garen. Mislukt nooit meer.
Op het vuur gaat het ook, maar je moet een zeer grote pan nemen (water mag nooit hoger dan tot een derde van de pan komen, vraag me niet waarom, maar het werkt wel…), zelfde hoeveelheid water of een pietsje meer. Aan de kook brengen en op een plaatje zo laag mogelijk 13 minuten laten garen.
Volgens beide methodes daarna 15 minuten laten staan alvorens suiker-zout-azijnmengsel erdoor te mengen.

Antwoord

Correctie: bij de methode die ik om 16:48 beschrijf, laat ik de rijst niet 12 maar 16 minuten doorgaren op 180 watt.
Sushirijst 13 minuten nadat het aan de kook is geweest.

Antwoord

@Lisa: dank! Ik ga het zeker proberen!

Antwoord

Beste Janneke,
ook bij heeft het lang geduurd maar hierbij de perfecte rijst volgens mijn Molukse schoonmoeder.
-rijst in een zeef doen (liefst pandanrijst)
-de rijst wassen net zo lang tot het water bijna helder is
-in een pan met dikke bodem de rijst doen en net zoveel water
totdat het water een vingerkootje boven de rijst staat
-zout toevoegen en laten koken
-op redelijk hoog vuur laten koken tot het water verdampt is
-dan het vuur uitzetten en deksel op de pan
-minimaal nog 15 minuten laten staan (stomen) en 2 keer omscheppen

succes

Antwoord

Is deze magnetron rijstkoker vergelijkbaar met de Tupperware Ricemaker? :
http://www.novisell.nl/product.....Path/45_49

Antwoord

Heb net deze (Siemens) stoomschaal gevonden, om rijst/pasta/groente mee te stomen in de magnetron:
https://www.veiligkopen.nu/veiligkopen/templates/Results.csp?item=HZ86D000&merk=SIEM
http://www.electron.bg/images/HZ86D000.jpg
Van RVS+glas dus heel wat mooier dan die plastic bakjes.

Antwoord

RVS in de magnetron? Doe maar niet.

Dit ding is waarschijnlijk voor pan en/of oven.

Antwoord

Hallo allemaal,

We hebben nog veel meer producten waarmee je heel snel recepten kunt klaar maken. En het leuke is, het mislukt in 99% van de gevallen nooit. En zeg nou niet dat jij nou net die ene % bent, want dat is écht niet zo. Geloof me ik spreek uit ervaring.
Zin in een afspraak, laat het me weten…

Groetjes Sandra

Antwoord

Reageer