Koken: Jamie in Amerika – een tv-tip

jamiesamerika

Janneke en ik waren niet meer zo van Jamie Oliver, zeiden we laatst tegen elkaar. De recepten verrasten niet meer, zijn boeken stonden vol met foto’s van hemzelf (en zijn vrienden en familie), en dat ge-pukka. Dus toen zijn nieuwste boek, Jamie’s America, op de redactie kwam, waren we ook niet meteen laaiend enthousiast.

Tot vorige week. Toen zagen we Jamie opeens weer op televisie, in de keuken bij een Colombiaanse migrant in New York. Jamie pelde zoete aardappelen, interviewde de man en samen gaven ze vervolgens eten aan illegalen: rijst, bonen, taart. Hij liep door Flushing, en liet zich daar door een drie weken eerder gearriveerde Chinese vrouw uitleggen hoe je echte dumplings maakte. En at thuis bij twee gewone Amerikaanse vrouwen in hun keukenrestaurant.

En Jamie was weer gewoon Jamie. Hij was charmant, gaf uitleg, gaf de gesprekspartners ruimte om hun verhaal te vertellen. En bovenal gaf hij een beeld van de VS dat je niet vaak ziet op televisie. Het was bijna een Louis Theroux-achtige reisdocumentaire.

Jamie zegt zelf:

Veel mensen denken dat hamburgers en grote porties typerend zijn voor de Amerikaanse keuken. Maar het land heeft veel meer te bieden dan dat. Ik probeer de stereotypen te omzeilen en het echte Amerika te proeven. Ook buiten de toeristische trekpleisters is het een fascinerend land met zoveel culturen die naast elkaar kunnen bestaan.

Vanavond is hij in Louisiana. Hij ontmoet ‘Gumbo Queen’ Leah Chase, wiens restaurant weer in normale staat is na orkaan Katrina. De uitzending begint om 22.30 uur, op RTL4.

6 reacties op "Jamie in Amerika – een tv-tip"rss-icon

Had precies hetzelfde gevoel, zowel vooraf (Jamie-moe) als achteraf (wat een leuk programma!)…

Antwoord

gisteren toevallig zappend Jamie tegen gekomen, en het was echt verassend leuk (hij was ook iets minder blij met zichzelf)
en zijn gumbo durf ik ook wel!

Antwoord

ik vind dit echt zooooooo’n leuk programma! zapte er vorige week toevallig langs en ik kon niet meer wegzappen. Inderdaad iets minder ‘oh ik ben zo’n leuke jonge hippe vader met jonge hippe vrienden en ik gooi even snel iets op tafel in mn hippe londense huis’ maar een bescheiden Jamie die het ‘echte’ Amerika ontdekt. Aanrader!

Antwoord

Dat boek van hem is trouwens best te doen, we hebben er al een paar fijne recepten uit geplukt en aan het standaardrepertoire toegevoegd.

Antwoord

Ik vind het een geweldig programma, net weer gekeken. Jamie Oliver is inderdaad heerlijk echt en hij laat interessante en lekkere dingen zien.

Antwoord

Hopelijk stappen meer Nederlanders hierdoor van hun vooroordeel af dat Amerikaans eten alleen maar bestaat uit junk food. Ik heb nog nooit zo lekker gegeten als in de Zuidelijke staten van Amerika!

Antwoord

Reageer