Koken: Coleslaw

Toegegeven, er zijn grotere mysteriën in het leven, maar deze heeft me toch jaren dwars gezeten: waarom heet coleslaw coleslaw? Kool is cabbage in het Engels. En slaw? Wat is slaw in godsnaam voor woord? Nu ik de hele week over rauwe groenten en fruit schrijf – vorig week werd uit een onderzoek van de Universiteit Wageningen duidelijk dat een dagelijkse portie van bijna drie ons de kans op een beroerte met ruim een derde vermindert – besloot ik het voor eens en voor altijd uit te zoeken.

Wat blijkt? Coleslaw is een verbastering van het woord koolsla. Het idee om rauwe, gesneden kool aan te maken met azijn en als salade te eten werd naar Amerika geëxporteerd door Nederlandse immigranten. Volgens Alan Davidson in zijn Oxford Companion to Food, stammen de eerste verwijzingen naar Amerikaans-Hollandse koolsla al uit 1794.

Zoals dat gaat met recepten die de halve wereld over reizen, zijn in de loop der tijd talloze varianten op de originele Dutchmen’s koolsla ontstaan. De meest voorkomende coleslaw bestaat uit witte kool, wortel en mayonaise. Vaak gaan er ook uien door, soms geraspte kaas, paprika of appel. Op Wikipedia vond ik een verwijzing naar broccoli slaw, een salade van rauwe, geraspte broccoli, die ik zeker een keer ga proberen, want rauwe broccoli is heerlijk mosterdachtig pikant van smaak.

Wie wel eens kant- en klare coleslaw heeft gekocht weet hoe hemelschreiend smerig die kan zijn. Zwemmend in de goedkope mayonaise en stijf van de conserveringsmiddelen en smaakversterkers. Maar maak hem zelf, met een paar hartige smaakmakers als knoflook, ansjovis en kappertjes, en je weet niet wat je proeft. 
 
Voor 4 personen:

 • 1 eidooier
 • 2 – 3 theelepels dijonmosterd
 • 1 – 2 eetlepels wittewijnazijn
 • zout en peper uit de molen
 • 150 ml arachideolie
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 10 ansjovisjes, fijngehakt
 • ½ witte kool
 • 1 winterwortel
 • een flinke bos bieslook
 • 3 eetlepels kappertjes
 • worcestersauce
   
  Doe de eierdooier, 1 theelepel azijn, 1 theelepel mosterd en een snuf zout in een kom en zet deze op een vochtige theedoek. Roer met een ballongarde tot een glad mengsel. Voeg er druppel voor druppel de olie aan toe, terwijl je stevig blijft kloppen. Vanaf het moment dat de saus yoghurtdik is, kan de olie er in een dun straaltje bij. Doe de knoflook en ansjovis in een vijzel en wrijf tot een fijne pasta. Roer de ansjovispasta door de mayonaise.
  Verwijder het buitenste blad van de kool en snijd of schaaf de kool in flinterdunne reepjes. Schrap de winterwortel en snijd hem in lange, dunne lucifers. Snijd of knip de bieslook fijn. Meng de kool, wortel, mayonaise, bieslook en kappertjes tot een salade. Proef en maak op smaak met zout en versgemalen peper, worcestersauce extra mosterd en azijn.

21 reacties op "Coleslaw"rss-icon

Ik vind coleslaw altijd een stuk lekkerder als je de fijngesneden sla eerst kort marineert; azijn, Worcestershire, in tweeën gesneden jeneverbessen, gebroken piment en peper.
En ja, verbastering. De leukste is, voor heel slecht weer, “underwear”. Niemand weet waarom. Ik wel, ex Ethel Portnoy. Hondeweer!

Antwoord

ja idd, even marineren, of een uurtje wegzetten op zout. Of 1 minuut blancheren, of wat ik wel eens doe: een half uurtje in de vriezer.
Al deze acties maken de kool makkelijker te eten/te kauwen en wellicht zelfs lichter verteerbaar (niet iedereen is gebaat bij raw food immers).

Antwoord

we zitten wel erg lang in de groenten-vastentijd,
ben blij als het deze week voorbij is en we wat paasrecepten (lam, ham, asperges) kunnen gaan oefenen…

Overigens is naar mijn smaak coleslaw veel lekkerder en beter verteerbaar als je de geschaafde kool een minuutje blancheert in ruim kokend water en meteen afschrikt in koud water en daarna droogt met een doek

Antwoord

helemaal mee eens!!

Antwoord

Janneke, waardoor kan ik de ansjovisjes het beste vervangen als ik deze salade wil maken voor vegetarische gasten? Of is het een kwestie van iets meer toevoegen van de overige smaakmakers?

Antwoord

Ik zou ze gewoon weglaten, Sandra en dan zien of je een mooie smaakbalans kunt bereiken met mosterd en azijn. Houd er rekening mee dat ook worcestersauce ansjovis bevat en dus ongeschikt is voor strenge vegetariers. In plaat van ansjovis kun je een paar druppels sojasaus gebruiken.

Antwoord

Leuk verhaal over de etymologie van het woord. Ik heb echter een vraag. Waarom een vochtige theedoek onder de kom?

Antwoord

Misschien een stomme vraag, maar kan ik ook spitskool gebruiken? Ik heb er nog 1 liggen en ben NU in een cooking mood.
BVD!

Antwoord

Helemaal geen stomme vraag, Louise. Natuurlijk kun je ook spitskool gebruiken. En Paul, die vochtige theedoek is opdat de kom waarin je de mayonaise klopt niet verschuift. Je hebt immers al een hand nodig om te kloppen en een hand om olie toe te voegen. Probeer het maar eens, echt heel handig.

Antwoord

Thanks voor het idee Louise, in mijn ijskast ligt een spitskool me al ruim een week droevig aan te kijken, ik had er geen inspiratie voor. Nu wel.

Antwoord

Hallo allemaal, even off-topic: Ik las laatst ergens dat het gevaarlijk is om gare rijst op te warmen, omdat er bacterien op kunnen zitten (ontstaan tijdens het afkoelen na eerste bereiding) die niet doodgaan van verhitting. En dat je daar erg ziek van kunt worden. Iemand ooit ziek geworden van opgewarmde de rijst?? Of weet iemand hier sowieso meer van?

Antwoord

Volgens mij gaat het niet om bacterien, maar om iets chemisch… Ah, hier staat wat in: het gaat om bacterien die een stof produceren http://www.abc.net.au/health/t.....475255.htm

Rijst kan je snel afkoelen door het uit te spreiden op een plaat, of de kom met rijst in een bak met koud water te zetten. Dan gewoon in de koelkast. Ik ben er nooit ziek van geworden.

Antwoord

Ik ben ook nog nooit ziek geworden van rijst die in de koude keuken heeft staan afkoelen en daarna weer is opgewarmd (steeds in dezelfde pan)

Antwoord

Dankjewel voor jullie reacties. Het lijkt een kwestie te zijn van snel afkoelen en afgesloten bewaren. Dat moet lukken.

Antwoord

Hoi Petra,
Je bedoelt de Leng bacterie. Die vermeerdert zich in de rijst als het niet snel genoeg teruggekoeld wordt, of een nacht in een pannetje op het fornuis moet doorbrengen.
Dus als je op een goede manier met je voeding omgaat, is er geen reden tot zorg. :-) Warm die rijst maar lekker op de volgende dag!

Antwoord

Heerlijk Janneke, dat Rauwe Goed (sorry Twan). Een stevige boterham met boursin en dikke plakken Komkommer. Een worteltje bij het koken….., doet het ook goed bij de Klokhuis-kijker! En gisteren een Venkelsalade met yoghurt Bieslook dressing bij de zalm met Citroen. Deze winter kwam jouw currywurst samen met limabonen, gefruite uitjes en veel Verse Ananas regelmatig op tafel. En deze Kool, mjam bij zelfgemaakte kibbeling. Ben trouwens dol op Rauwe Bloemkool, super van de zomer met Knolook Dille saus!

Antwoord

Dat treft, Jolanda. Morgen een recept met rauwe bloemkool.

Antwoord

Petra: mijn moeder, van Ned.Indische afkomst, warmde rijst altijd op m.b.v. stoom. De bewaarde rijst in een zeef, deksel erop, boven een pan goed kokend water, kwartiertje ofzo, totdat alle rijst weer bloedheet was (en bacillen dood). Nooit ziek van geworden.

Antwoord

Je moet de rijst wel een kwartier goed verhitten (in stoom of koken) om het veilig op te kunnen warmen!

Antwoord

Vandaag voor het eerst bij toeval op deze site terecht- gekomen. De gezellige gemoedelijke opzet spreekt me erg aan. Complimenten.
Een spaanse variant op koolsla : de kool ragfijn snijden, zeezout, vers gemalen peper, olijfolie en komijnzaad toevoegen. Vervolgens met de handen de massa “in-masseren”. Daarna ongeveer 10 minuten in de koelkast.

Antwoord

Hallo Janneke,

‘k Heb deze salade maanden geleden eens gemaakt en vond h’m erg lekker. Nu was ik van plan om hem binnenkort weer een keer te maken, alleen dat rauwe ei… is dat wel zo’n goed idee vraag ik mij af?

Antwoord

Reageer