Koken: Broodje kaas

Ik moest denken aan een broodje kaas omdat Job Cohen zomaar onze nieuwe minister-president zou kunnen worden. Job lijkt me een man van de wereld, en je hoeft de grens met België of Duitsland maar te passeren of het is gebruikelijk om warm te lunchen. Tegelijkertijd is en blijft Job een sociaal-democraat. En die zijn van de eenvoud. Van het broodtrommeltje onder de snelbinders en, zelfs als ze premier zijn (denk: Joop den Uyl), van de broodjes kaas.

Je vraagt je af waarom ik me hier druk over maak? Omdat ik een hartstochtelijk voorstander ben van de warme lunch, en eigenlijk vind dat die maar eens verankerd moet worden in de grondwet. Zo’n lunch hoeft heus niet meteen copieus of decadent te zijn. Gewoon iets waar je bloed na een ochtend werken weer een beetje van gaat stromen en waar je tot het avondeten op kunt draaien. Ik durf – en daar kan toch geen PvdA’er op tegen zijn – met stelligheid te beweren dat warm schaften goed is voor de arbeidsproductiviteit.

Nu heb ik de mazzel dat ik thuis werk en zomaar even tussendoor een soep of pastaatje in elkaar kan flansen. Of wat groente roerbakken. Of desnoods een restje kan opwarmen van de vorige dag. Maar dat is een luxe die het grootste deel van werkend Nederland niet gegeven is. En daarom, uit solidariteit met de 21-eeuwse arbeider (lees: iedereen die buitenshuis werkt en geen kantinejuffrouw heeft die dagelijks verse soep maakt), ruil ik de komende week mijn bevoorrechte lunchgewoonten in voor een broodtrommeltje.

Een beetje hulp daarbij is zeer welkom. Er past van alles in zo’n trommeltje, maar blijft het ook allemaal lekker na een paar uur in je bureaula? Hoe lang voordat de sla verlept? Hoeveel tomaat kan een broodje hebben voordat het soppig wordt? Kun je een boterham met pindakaas naast een boterham met tonijnsalade leggen zonder geur- of smaakfusie? Kortom, wat zijn de do’s en dont’s binnen het broodtrommelgebeuren? Alle ideeën, tips en recepten zijn welkom op het kookblog.

Vandaag toch alvast maar dat broodje kaas, maar dan net wat minder socialistisch.

Voor 2 broodjes:
1 appel
citroensap
2 bruine pistoletjes
zachte, smeerbare geitenkaas
vloeibare honing
½ bakje tuinkers
een paar walnoten

Schil de appel niet maar was en droog hem goed. Boor het klokhuis eruit en snijd in heel dunne plakjes. Besprenkel ze onmiddellijk met citroensap, opdat ze niet verkleuren. Snijd de broodjes open en besmeer beide kanten met een laagje geitenkaas. Verdeel de plakjes appel over de onderste helften en bedruppel naar smaak met honing. Knip de tuinkers erboven. Verdeel de walnoten (die je al dan niet grof kunt hakken) erover en dek af met de bovenste helft.

Hoe vul jij je dagelijkse lunchtrommeltje?

23 reacties op "Broodje kaas"rss-icon

ermmm… vier boterhammen: een dubbele kaas, een dubbele hagelslag.

Maar vroeger, toen ik nog klein was, en mijn zusje en ik op woensdagmiddag vrij hadden, kregen we iets warms bij de lunch. Soms een gebakken ei, soms gebakken appel en heel af en toe knakworstjes. Van Limco, natuurlijk.

Ik ga mijn soepthermos maar weer eens opzoeken.

Antwoord

Vandaag:
- een dubbele boterham met snijdbare geitenkaas en stroop;
- een dubbele botherham met hüttenkäse, tomaat en bieslook (dun laagje surrogaatboter eronder zodat het brood brood blijft);
- een dubbele die ik nog moet verzinnen.

Vorige week had ik er eentje mee met een salade van sardines en tomaat, gewoon in een los zakje gedaan.

Antwoord

Voor naar het werk 2 boterhammen met pindakaas, belegd met plakjes komkommer. Heel snel klaar, hartig en fris. Het brood varieert: multigranen, vikorn, volkoren, etc. Maar vandaag niet, want dan eet ik dit lekkere, luxe broodje kaas. Mmmmmm….

Antwoord

Voor mij als coeliakie patient is de warme lunch veel prettiger, in Nederland zit je zo vast aan brood… Wat dat betreft zit ik in Engeland natuurlijk goed.

Wat ik graag meeneem als lunch is een maaltijdsalade. Op basis van rijst, bonen of quinoa (als je het mag hebben kan natuurlijk pasta of couscous ook). Het blijft prima fris, eventueel voeg je de dressing pas op het laatst toe. Vaak neem ik ook restjes mee van de vorige dag. We hebben een magnetron op het werk, dus dan warm ik het gewoon op.

Antwoord

Ben de laatste tijd helemaal into rucola, dus er gaat een grote bak mee, opgeleukt met feta (uit glazen potje – de olie is meteen de dressing), maiskorrels, geroosterde paprikastukjes, een of ander spruitspul. Boterhammen apart mee. En als toetje een beboterde boterham waar ik later een speculaasje op leg. (Fout! Fout! Maar zo lekker…)

Antwoord

Ik haal bijna elke dag een broodje uit de kantine moet ik bekennen. Ik ben al blij dat ik elke dag mij om 6.45 uit huis weet te krijgen om naar mijn werk te gaan. Maar als ik de tijd heb, zijn favoriete combinaties: blauwschimmelkaas (alle soorten) met komkommer, huettekaese met ansjovis en beetje bosui (afgekeken van Nigella), ham met augurkjes, slaatje van gekookte kip, bleekselderij, appel en walnoten (allemaal fijngesneden), gehusseld met een beetje mayonaise. Was het maar weer vakantie!

Antwoord

Zoals je weet heb ik hier in Rome het genoegen van een fatsoenlijke mensa, waar veel medewerkers hun dagelijkse warme maaltijd komen eten (en ‘s avonds thuis wat groente met brood, of een simpele pasta). In NL houd ik dat gebruik er graag in, dus neem ik het liefst iets mee van de dag ervoor om op het werk in de magnetron op te warmen – met diverse reacties van collega’s tot gevolg (“lekker!”, of een afkeurende blik omdat zo’n fatsoenlijke lunch niet gewoon genoeg is…). En is er geen magnetron, dan dus maar een salade, of koude pizza, of desnoods koude rijst met groenten (gewoonte van mijn werk in Indonesie overgehouden). Pas als allerlaatste optie worden het boterhammen, en dan wel opgefrist met iets als komkommer. M.a.w. Janneke, ik sta pal achter je pleidooi om ook in NL het warm schaften in te voeren!

Antwoord

Ik vul geen lunchtrommeltje want ik werk thuis. Maar licht geroosterd donkerbruin brood met vlees en kaas, toast met marmalade of lemon curd oid., gemberkoek met boter (alleen daarop), toast met mayo en gekookt ei of mieriks met gerookte forel, veel fruit, bak yoghurt. Dat is mijn ontbijt t/m lunch.
Trouwens in zuid Europa wordt er niet zozeer warm geluncht maar `s middags uitgebreid en warm dus gegeten, itt. licht warm hapje `s avonds. Stevige eters nemen tussen middageten en avondeten een flinke warme hap in een kroeg, rond een uur of vijf, in Spanje de merienda.

Antwoord

Ik ben sinds lange tijd allergisch voor voorgesmeerd brood. Eigenlijk vind ik brood niets aan. Wat ik dus doe is alles los meenemen. Scheelt weer tijd ‘s ochtends.

Ter plekke de tomaatjes snijden en mijn boterhammetjes/ crackers/ roggebrood versieren met de lekkerste ingredienten. Nu heb ik hier op mijn werk een koelkast tot mijn beschikking, dat is handig om het een en ander te koelen. Dol op kliekjes van de vorige dag. Soms zijn die koud ook best lekker.

Wat mij betreft hoeft er dus geen brood in die trommel!

Antwoord

Oorspronkelijk van Nigella afgekeken, maar inmiddels al meerdere varianten in elkaar gedraaid: zelfgemaakte hartige jam. Op het moment staat er een pot tomaten-gember-chili-jam in de ijskast en oioioi wat knappen saaie broodjes kaas/ ham/ huttenkase/tosti’s etc etc daar van op. Met bijkomend voordeel dat je veel smaak hebt maar geen soppig brood van natte tomaat.
Je kan grote hoeveelheden in 1x maken, kost nauwelijks tijd en je hebt ook nog eens altijd een bijzonder dipje in huis. Ideaal.

Antwoord

Zoek op Google of op mijn blog op Holsteiner Pflaumenmus!

Antwoord

1 snee volkorenbrood met 30+ kaas en 1 snee volkoren met appelstroop,saai hè.

Antwoord

De inhoud van mijn broodtrommel vandaag is om te huilen (ik ben er dan ook nog niet aan begonnen): twee volkoren boterhammen met kaas. Zelfgebakken brood, weliswaar, maar dat is na twee dagen zo droog! Maar weggooien kan ik ook niet. Ik denk dat ik er zo even tussenuit piep om een half liter karton soep te kopen, daarmee krijg ik droog brood wel weg (mijn werkplek is gezegend met een magnetron). Ik zou zo tekenen voor dagelijks een warme lunch, hoor, Janneke, maar om dat zelf thuis voor te bereiden is me toch teveel werk… Al zal het wel gewoon een ‘mindset’ zijn die je jezelf kunt aanleren. Maar ja, het zit er diep in hè, bij Nederlanders, de besmeerde boterham in het trommeltje.

Antwoord

meestal eet ik brood, al heb ik er meestal helemaal geen trek in.
het liefst zou ik tussen de middag warm eten, en dan in de avond nog een keer. straks in de zomer maar weer lekker pasta salade mee nemen.

Antwoord

Misschien een tip om kaas en vlees beleg lekker te houden: mijn moeder stopte vroeger mini koelelementjes in mijn broodtrommel om de kaas zo lang mogelijk koel te houden. Nu merk ik dat vooral bevroren besmeerd brood s’middags nog lekker vers is..

Antwoord

Ik moet eerlijk toegeven dat ik er erg aan moest wennen, maar hier in Chili eet vrijwel iedereen tussen de middag een lunch -buiten de deur- die meestal uit 3 niet al te grote gangen bestaat. Je kunt gemakkelijk in een uurtje goedkoop en lekker een 3-gangenlunch eten. Meestal kun je kiezen uit 2 of 3 verschillende gerechten, het lijkt een beetje op de gewoonte die Maarten in Spanje beschrijft. ‘s Avonds rond 10 uur dan nog een klein hapje of in het weekend wellicht nog een uitgebreid diner.
Uitgebreid eten doe ik toch het liefst ‘s avonds, maar altijd ‘koude’ boterhammen tussen de middag hoeft van mij niet. Ik houd van salades, warme pasta, wat vis met groente of brood met van alles en nog wat. In Nederland nam ik -bij gebrek aan opwarmmogelijkheden- wel eens koude noedels mee, met een Chinese dressing erdoor, heerlijk!

Antwoord

Donkerbruin brood met oude kaas en Sirop de Liège, met zelfgemaakte eiersalade (met kerrie, yoghurt, appel, rode ui en walnoten) met sla zijn mijn favorieten. Soms een thermos soep. Neem graag wortel/komkommer/kerstomaatjes mee, en altijd een appel of sinaasappel. Ik heb een Japanse bentobox, met aparte vakjes, erg handig. In de zomer pastasalade, couscous, tabouleh etc.

Antwoord

Dus maar één man, en die hoeft de deur niet uit. Wat zouden de andere mannen tussen de middag eten ? Of is het voor hen een verrassing wat er uit de trommel komt ?

Antwoord

Helaas niet altijd tijd voor pauze op het werk, dus het blijft vaak bij een boterham achter de PC. Ik haat oud brood, dus haal het ‘s morgens per 4 sneetjes uit de vriezer. Dan plakje geitenkaas op de ene, pindakaas op de andere. Klaar! Had ik maar een baan waar ik uitgebreid hutenkäse op m’n zelfgebakken brood kon smeren, tomaatje erop, bosuitje… Als ik thuis lunch, maak ik vaak wel een lekker broodje zoals het bovenstaande van Janneke, of een lekker gebakken eitje.

Antwoord

Mijn tip voor een verse lunch is op zaterdag het verse brood van de bakker direct te smeren en daarna in zakjes invriezen. Wanneer je dit ‘s ochtends uit de vriezer haalt, heb je ‘s middags een verse boterham.
Zelf vind ik een boterham met hagelslag het lekkerst als hij nog koud is van de vriezer.
Het kan natuurlijk niet met sla of rauwkost en ook appelstroop is geen succes.
Ideaal om ‘s ochtends tijd te sparen!

Antwoord

Op mijn werk wordt de lunch goed verzorgd, lekker brood (‘t blijft Nederland ;-) ) met veel soorten beleg, incl. tomaatjes, rucola, alfalfa, dijonnaise, augurkjes en andere opvrolijkers! Dan is brood zo slecht nog niet! Thuis gooi ik mn broodje graag in de contactgrill, of warm ik een kliekje op.. Moet eerlijk zeggen dat ik ‘n warme lunch niet eens optimaal vind, je krijgt er toch een beetje een ‘after-dinner-dip’ van, vind ik.. (tenzij ik na de lunch tijd heb om in de zon een klein tukje te doen natuurlijk!)

Antwoord

Coppa, ricotta, pesto en tomaat op een half stokbrood

0) Pesto op het opengesneden stokbrood smeren
1) Laag coppa in dunne plakjes
2) Tomaat in plakjes
3) Pepermolen er snel overheen jagen
4) Ricotta daar weer overheen
4,5) Voor de liefhebbers nog een laagje coppa
5) Weer pesto

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat dit recept van Loekie (hoek Prinsengracht/Leidsestraat) komt, maar dat deze in A’dam centrum wereldberoemde broodjeszaak helaas niet meer bestaat en waar nu de zoveelste hippe kledingzaak van de hoofdstad in zit.

Antwoord

Vaak gewoon 4 boterhammen met kaas, maar als ik tijd heb, smeer ik juist graag een boterham die beter wordt als ie langer “trekt”. Geinspireerd door een van de romans van Meir Shalev. Ik neem dan een stevig brood dat ik beleg met plakken tomaat, snippers ui, stukjes olijf, stukjes feta, wat olijfolie, bieslook, peper en zout, en dan strak in folie. Als alles goed gaat trekken alle smaken in het brood, maar blijft het brood wel knapperig. Erg lekker.

Antwoord

Reageer