Koken: Leve de doperwt

Op dit moment zijn twee stoere mannen mijn tuin aan het aanleggen. Behalve de gebruikelijke tuintegels heb ik ze ook gevraagd om twee bakken te metselen van oude stenen. Daarin wil ik groente gaan telen. Wat er precies komt te staan is nog niet besloten, maar ik zou heel graag doperwten willen kweken.

Er gaat weinig boven doperwten die a la minute geplukt, gedopt en gestoofd zijn. Zoals bij alle peulvruchten zetten de suikers in doperwten zich na het plukken om in zetmeel. Hoe verser, hoe zoeter ze dus smaken. Net geplukte erwtjes zijn een soort snoepgoed; ik eet ze zo uit de peul. Dat moet je niet overdrijven, want je kunt er buikpijn van krijgen, maar lekker is het wel.

En dan is er nog een reden waarom die doperwt hoog op mijn tuinverlanglijstje staat. De jonge scheuten van de plant zijn buitengewoon verrukkelijk door een salade. Ze hebben een subtiel maar onmiskenbaar doperwten-smaakje, heel verfijnd, en heel aangenaam.
Echt jammer dat erwtenscheuten in Nederland nauwelijks verkrijgbaar zijn. Hooguit, als je mazzel hebt, op een biologische markt. Vorig jaar op vakantie in Cornwall kocht ik ze bij een landwinkel. Gemengd met andere jonge slasoorten, aangemaakt met een zachte vinaigrette en opgeleukt met zachte geitenkaas werd dat niet minder dan een feestsalade.

Maar goed, laten we liever richten op wat er wél is. Doperwten zijn weliswaar het allerlekkerst direct uit eigen tuin, maar die van de groenteboer mogen er ook best zijn. In Frankrijk worden ze gestoofd met een gulle hoeveelheid boter en het hart van een krop sla. Die sla maakt de erwtjes extra zacht en zorgt voor een romige saus.
Dit gerecht verdient het om als aparte gang te worden geserveerd, bijvoorbeeld als voorgerecht. Maar wie 100 – 150 gram in reepjes gesneden rookspek mee bakt met de lente-uitjes, en er goed korstig brood bij eet, kan er ook zijn maal mee doen.

Voor 4 personen:

  • 1,5 kilo verse doperwten (ongedopt gewicht)
  • het hart van 1 krop botersla
  • 100 gram roomboter
  • 3 lente-uitjes, in ringetjes
  • 200 ml kippen- of groentebouillon

Dop de erwten (je houdt ongeveer 700 – 800 gram over). Was het slahart en snijd het in repen. Smelt 25 gram boter in een pan met dikke bodem en voeg de lente-ui toe. Strooi er wat zout over, draai het vuur laag en laat  2 minuten fruiten. Doe de doperwten en sla in de pan en schenk de bouillon erop. Breng aan de kook, leg een deksel op de pan en stoof de erwten beetgaar. Dat kan tussen de 8 en 15 minuten duren. Snijd de rest van de boter in vier stukken en roer ze door de doperwten zodat een romige saus ontstaat.

13 reacties op "Leve de doperwt"rss-icon

Ik lees ‘s morgens altijd met veel plezier de receptenrubriek van Janneke Vreugdenhil. En nu met het thema moestuin vind ik het helemaal super. Sinds vorig jaar heb ik zelf ook een moestuin. En ik vind het geweldig om mijn eigen geteelde groenten te eten. Alles smaakt zo veel beter als uit de winkel. Daar kan niets tegenop. Ik zit nu met smart te wachten op de eerste jonge capucijners en eerste aardappeltjes. Door de aanhoudende kou is alles een beetje later. Maar de capucijners hangen al. Als het weer nog even meezit, kan ik snel mijn capucijner ovenschotel maken:
Je neemt dus vers geplukte en gedopte jonge capucijners, maakt lekkere aardappelpuree. Fruit een uitje met wat fijngesneden knoflook en lekker veel kerrie en peper en zout en doe daar rundergehakt van de (bio)slager bij en bakt het gehakt rul. Daarna voeg je de jonge capucijners toe en wok die even mij. Je ‘stort’ het gehakt/capucijner mengsel in een platte ovenschaal. Daarover heen gaat de aardappelpuree. Die je i.p.v. met roomboter ook met cremefraiche kan aanmaken. De oven in voor min. een half uurtje voor een bruin korstje en dan heerlijk met sla eten !!

Antwoord

Eén keer heb ik erwtenscheuten gegeten. Ik vond ze bij een Rotterdamse toko en ik heb hardop gehieperdepiept in de winkel! Daarna nooit meer geluk gehad.
Erwtenscheuten zijn zó reusachtig lekker dat ik zeker weet dat ze zouden aanslaan, als ze in Nederland een beetje op de goede manier in de markt zouden worden gezet!

Antwoord

bedoel je met die scheuten de jonge plantjes? of de bovenste “takken’van de plant?
de boel staat hier namelijk inmiddels al op heuphoogte ongeveer en de eerste bloemen laten zich zien (van zowel de doperwten, de grauwe erwten en de capucijners (blauwschokkers).

Antwoord

Ook in de peulen van doperwten zit heel veel smaak, in het Italiaanse Risi e bisi wordt daar eerst een bouillon van getrokken waar vervolgens de erwten en rijst in worden gekookt.

Antwoord

Bij weinig tijd voor ik ga sporten eet ik ook graag een rijstsalade waarbij ik de erwtjes kort meekook, en na het afgieten nog gerookte makreel, bosuitjes en verse munt toevoeg. Over verse erwtjes gesproken, ooit heb ik weleens verse doperwtensoep gemaakt; wat een verschil met die winterse dikke drab is dat zeg! Heel licht, fris, echt een zomerrecept, ik geloof dat het van AH was.

Antwoord

@Suzanne; ooit ( moet in 1968 geweest zijn) won ik een kookwedstrijd gejureerd door Paul Fagel, met een soep van verse doperwten. En munt en gerookte ham. Ik vind het nog altijd een heerlijke soep!

Antwoord

Doperwten in de tuin, lijkt me geweldig…. alleen hoeveel moet je er zetten voor 1 1/2 kilo…. Zelf heb ik geen moestuin, heb wel van alles in mijn tuin geïntegreerd, zoals allerlei bessen en veel kruiden. Janneke, om er in te komen heb ik alvast de grote biologisch groenten (zaai-plant-oogst) kalender gekocht, aangezien ik volgend jaar meer ruimte krijg…. Hum, dat stukje nog maar eens lezen… vroege doppers, late doppers… natte watten en knuppelen….. haha, lijkt nog niet zo eenvoudig….

Antwoord

Gewoon doen! Je maakt een raamwerk, bekleed dit met gaas stopt de zaadjes in de grond, zet er een lange sateprikker bij, de erwten vinden hun weg wel omhoog. Niet te vroeg buiten zaaien , ze houden van warmte . Voorzaaien binnen in de vensterbank kan ook ! Doe niet te moeilijk met zaaikalenders, wil je die toch gebruiken neem die van Maria Thun.

Antwoord

Beste Janneke,

Als jij denkt dat verse kleine doperwtjes lekker zijn dan adviseer ik je echt om ook een paar blauwe capucijners te poten. Echt met afstand de lekkerste groente die ik ooit heb gegeten.

Groet Oscar

P.s. bezopen dat ze ze stoppen met NRC TV

Antwoord

Hi Janneke,

Nog even een vraag over het thema van vorige week. Ik wil een ijsmachine aanschaffen en zit te denken aan de kitchenaid ijsmachine. Heb jij daar ervaring mee of welke ijsmachine raad jij aan?
Dank je!

Antwoord

Hoi Irene,
Ik heb die kom van KA die je van te voren in de vriezer moet zetten. Hou er rekening mee dat het ding groot is – hij past niet zomaar in elke vrieslade!
Hij bevalt verder prima.
Erbij heb ik een Unold ijsmachine – stekker in het stopcontat en ijs draaien :-)

Antwoord

Neenee, misverstand, erwten kunnen juist heel goed tegen kou. Waarom denken jullie dat ze al zo vroeg in de winkel liggen? Kunnen al in mrt in de grond. Bónen (sperzie-/snij-)hebben warmte nodig om te ontkiemen. Capucijners, vers meer dan verrukkellijk, kunnen ook vroeg worden gezaaid.

Antwoord

Goed idee, die capucijners, ga ik misschien ook wel proberen. Wat de erwtenscheuten betreft, die moet je oogsten als ze nog heel jong zijn. Pluk ze op een centimeter of 2 van de steel (of hoe noem je dat eigenlijk?) af, dan groeien ze daarna vanzelf weer aan. Hier vind je meer info: http://eatseasonably.co.uk/wha.....ea-shoots/
Over ijsmachines heb ik geen gedegen advies. Ik heb een Cad, en die bevalt goed. Maar je kunt je denk ik het beste laten adviseren in een degelijke kookwinkel.

Antwoord

Reageer