Koken: Andere alcohol maken

We zijn deze hele week aan de drank. Maandag en dinsdag  leerden we hoe je water in wijn verandert en gisteren deelden  we vijf brooddrank en twee schelvispekel tot een grote hoeveelheid, althans een hoog percentage, alcohol. Vandaag  gaan we  van de ene drank de andere maken: cocktails, drankjes naar  mijn hart. Ik begon mijn alcoholistencarrière op zestienjarige leeftijd niet zoals mijn klasgenoten met bier of Shandy, maar met  felgekleurde en mierzoete cocktails met namen als Sex on the  Beach en Banana Cow.  Ik stond onder de brug jaren bekend als  de ‘chickdrinkdrinker’. En hoewel ik inmiddels een wat volwassener smaak heb ontwikkeld laat ik mijn 20 jaar oude single  malt whisky nog altijd bij voorkeur serveren in een uitgeholde  ananas met een parapluutje.

De Mojito, bestaande uit rum, suiker, suikersiroop, limoensap en munt, geldt als de eerste cocktail ter wereld. Het recept  stamt uit de zestiende eeuw en was toen populair onder Cubaanse zeemannen. Echt populair werden cocktails pas in de negentiende eeuw.   Gin-tonic stamt bijvoorbeeld uit die tijd. Hij werd ontdekt in  Brits-Indië, waar kininewater (een anti-malariamiddel) dankzij  gin drinkbaar werd gemaakt. Als men nou vroeger in Nederland ter bevordering van de smaak wat jenever bij de levertraan  had geschonken, wie weet wat voor Hollands mixdrankje we  dan tegenwoordig zouden drinken. Hips Holland Hips.

De jaren vijftig  van de vorige eeuw betekende de opkomst van de zoete  cocktails. Klassiekers als Piña Colada (witte rum, ananassap en  kokosmelk), de Tequila Sunrise (tequila, crème de cassis en sodawater of  tequila, sinaasappelsap en granaatappelsiroop) en de  Mai Tai (rum, ananassap, sinaasappel- en/of limoensap en  munt) stammen uit deze tijd.  Over de herkomst van de cocktail  der cocktails, de Martini, is men het niet eens.  Mogelijk is deze,  evenals de boekdrukkunst en Brazilië, meerdere keren ontdekt.

Hét Martini-recept bestaat evenmin. Er zijn meerdere kookboeken volledig aan Martinirecepten gewijd en die bevatten zelden  minder dan tweehonderd recepten. De basisingrediënten zijn in ieder geval gin en vermout.

Aardig is dat de verhoudingen hiervan nogal verschoven zijn over de tijd. Waar men oorspronkelijk 1:4  schonk, is de standaard nu ongeveer 4:1. Maar de liefhebber van  een waarlijk droge dry martini vindt een glas pure gin waar de  barkeeper slechts beetje van de zojuist door hem gedronken  vermout overheen ademt pas dry genoeg.

Ingrediënten voor een klassieke Martini

  • vier delen gin
  • één deel droge vermout
  • een olijf of een licht gekneusd schilletje citroen

Serveer in een koud glas, zonder ijs. Shaken of stirred, dat  mag je zelf weten.

7 reacties op "Andere alcohol maken"rss-icon

Cocktails zijn geweldig, maar martini vind ik net niets. Heb je ook een mooi recept voor White Russians? Op internet staan nogal uiteenlopende recepturen…

Antwoord

meneer watdrinktons: chickdrinks dus.. haha
Gin wat mij betreft 1 van die dranken waar je écht veel verschil proeft tussen versch merken: bijtend-eigenlijk-alleen-goed-om-de-gootsteen-te-ontstoppen-of-zoiets Gordon’s of zacht kruidige Bombay Sapphire.. nogal een verschil. Vooral voor Martini’s van belang.
en brrrr… jenever met levertraan… ik vrees dat we een land van geheelonthouders geworden waren..

Antwoord

Volgens mij werkt het beter als je door een gevroren glas wat martini walst, en dan de gekoelde gin er in schenkt…

Antwoord

@Q: een recept voor white russian volgens de diffords guide:
1,5 shot vodka
0,5 shot kahlua
0,75 shot room
0,75 shot melk
Vodka en kahlua shaken en strainen in een old-fashioned glas. Melk en room mengen en erop layeren (over bolle kant van een lepel schenken)

Antwoord

En vermout, dat maken we natuurlijk zelf!
Neem droge witte wijn (dat maken we natuurlijk zelf! Koop het vinexjagerboek en lees er alles over) en voeg het volgende kruidenmengsel toe (uit het ‘groot zelf wijnmaak boek’ van Van Schaik):
10g alsem
10g salie
5g koriander
4g hyssop
4g tijm
3g bijvoet
3g engelwortel
3g kalmoeswortel
2.5g anijs
1g kruidnagel
1g kaneel
1g nootmuskaat
2g vanille

Alles in een theezakje of oude sok doen en in de wijn hangen. Na een week even checken of het al op smaak is, anders het zakje nog een tijdje laten hangen.

Antwoord

Wat veel shakers tegenwoordig doen: 10ml vermouth shaken en strainen. Ijsblokjes in shaker houden. Daar heeft zich een minescuul laagje vermouth aan gehecht. Gin erbij, shaken en strainen in een martiniglas.

Antwoord

Reageer