Koken: Quinoa supersalade

Ik had me echt voorgenomen het tijdens deze week van het onbekende graan niet steeds te hebben over hoe gezond en verstandig het allemaal is. Een onwillige darmflora? Glutenallergie, overgewicht? Worstelingen met je ecologische voetafdruk? Mooi meegenomen als het eten van graan een steentje bijdraagt aan de oplossing van dat soort problemen – het mag de aandacht niet afleiden van wat echt belangrijk is: de smaak.

Maar bij quinoa (spreek uit: kien-wah) kun je er niet omheen. Dat is gewoon ontzettend, onwaarschijnlijk goed voor je. Een torenhoog eiwitgehalte, vezelrijk, en met indrukwekkende percentages ijzer, calcium en vitamine B. Quinoa heeft alles mee om het nieuwe, hippe supergraan te worden.

Gezond maar niet stoffig, en met een dramatisch en kleurrijk verleden: in het Andesgebergte vereerd door de oude Inca’s als ‘Moeder aller Granen’, verboden door de Spanjaarden als ‘indianenvoedsel’ dat een gevaarlijk onderdeel was van heidense rituelen, in het geheim verbouwd, in de vergetelheid geraakt, en pas in de 20e eeuw door gezondheidsfanaten herontdekt.

Gelukkig is het ook geweldig lekker. De volle, aardse smaak en knapperige structuur komen, vind ik, het best tot hun recht in salades waar de quinoa gecombineerd wordt met gekookte of gebakken groente en een zurige dressing. Zoals in deze groen-gele salade met courgette en dat andere belangrijke Inca-graan: maïs.

Quinoakorrels zijn bedekt met een laagje saponine, wat een bittere smaak kan geven. Hoewel de meeste quinoa die je in de winkel koopt behandeld is om dit te verwijderen, is het toch een goed idee om (voor de zekerheid) het graan even te wassen voor je het kookt.

  • 150 gram quinoa
  • 2 verse maïskolven
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 groene of gele courgettes, in de lengte gehalveerd en in plakjes gesneden
  • sap van 1 citroen
  • 2-3 eetlepels jalapenopepers (potje), fijngehakt
  • verse basilicum en verse koriander, een flinke handvol van elk
  • 3 eetlepels geroosterde pompoenpitten

Spoel de quinoa en kook deze gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen.Verwijder het blad en de draden van de maïskolven en snij met een scherp mes de korrels eraf (dat gaat het beste als je de kolf rechtop zet in een diepe kom die in de gootsteen staat, het spat namelijk nogal).

Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan en bak hierin op middelhoog vuur de maïskorrels 10 minuten. Doe ze bij de quinoa. Verhit de rest van de olie in de koekenpan en bak hierin de courgette 5 minuten. Doe ook de courgette bij de quinoa. Hak de basilicum en koriander grof en schep de kruiden met het citroensap, de
jalapenos, zout en versgemalen peper luchtig door de quinoa.  Giet er vlak voor het serveren eventueel nog een sliertje olijfolie over en bestrooi met de pompoenpitten.

13 reacties op "Quinoa supersalade"rss-icon

Lekker recept! En leuk, deze toepassing. Staat inmiddels op het boodschappenlijstje. Ik houd wel een deel apart zonder de peper i.v.m. de kinderen. Maar iets met maïs is altijd een succes.

Antwoord

Bij mij thuis is iedereen dol op quinoa. Vooral de jongste (4 jr) eet graag “korreltjes”. Deze salade lijkt me lekker.

Meestal eten wij quinoa warm met een lekkere, snelle saus van verse groente, bijvoorbeeld met tomaat, prei, courgette en/of (diepvries- of blik)doperwten. Het is ook ideaal voor de vakantie. Als je de quinoa en het water afpast op volume kun je het ook voor een deel laten garen in de slaapzak, terwijl je op je (eenpits)gasstel de saus maakt. Ik spoel de quinoa dan niet af, te veel gedoe op een camping, en dat is tot nu toe altijd goed gegaan. Ik vroeg me al af waarom het op de verpakking stond ;)

Antwoord

Ik kreeg van iemand de vraag hoe ik die groentesaus maak. Het antwoord staat op mijn blog, maar ik geef het hier ook even:

Voor die groentesaus heb ik geen echt recept, omdat ik een beetje aanrommel met wat ik voor handen heb. Het enige criterium is dat de groente makkelijk schoon te maken en te verwerken is.
Wat ik als basis voor zo’n saus gebruik, zijn stukjes tomaat, vers of uit blik. Verder kan zo’n saus bestaan uit: prei of lente-ui, courgette, (blik- of diepvries)doperwten, verse spinazie, paprika, blikje mais. Ik begin altijd de verse groenten (niet te hard) te bakken in wat olijfolie met een beetje zout. Daarna voeg ik de tomaten en de smaakmakers toe: balsamicoazijn en gedroogde oregano (standaard in kampeeruitrusting). Blikgroente en verse spinazie hoef je alleen maar een paar minuten mee te warmen. Als het nodig is kun je de saus op smaak brengen met zout & peper of (groente)bouillonpoeder. Van het vuur af doet een sliertje extra vergine olijfolie ook wonderen.

Antwoord

Je kunt de quinoa even aanbakken voor het koken (zoals je met risotto-rijst doet) dat geeft nog meer smaak.
Ook al zegt de verpakking dat wassen niet nodig is, zou ik inderdaad quinoa altijd even wassen en tijdens het spoelen flink over de korrels wrijven om de saponine eraf te krijgen. De nootachtige smaak komt dan beter tot zijn recht.
Ik maak regelmatig risotto van quinoa(quinotto), ook een aanrader!

Antwoord

Quinotto, prachtig woord.
Dat roosteren / bakken is een goede tip. Werkt eigenlijk voor alle granen, inderdaad versterk je zo de smaak.

Antwoord

Hallo Klarie,

Ik ben altijd in voor iets nieuws en over het algemeen ken ik nieuwe producten ook wel, maar dit heb ik nog niet gezien in de winkel waar koop je dit? Ik wil dit wel erg graag uit proberen.

Groetjes,
Ingrid

Antwoord

Ingrid, quinoa is te koop bij natuurvoedingswinkels.

Antwoord

Vanavond de quinoa salade gegeten, met courgette en de kruiden uit eigen tuin. Het smaakte heerlijk!
Thea

Antwoord

Je hebt Quinoa tegenwoordig ook bij de Albert Heijn van Lassie.

Groetjes,
Charlotte

Antwoord

ook te koop bij de wereldwinkel

Antwoord

Hallo, iemand nog tips voor het wassen van deze lekkere korrels? Ik vind het altijd zo’n gepriel, omdat de korreltjes overal aankleven bij het wassen en van je handen krijgen lukt dan haast niet. In m’n zeef vallen ze zo door de gaatjes..

Antwoord

Quinoa is geen graansoort.
Verschillende websites bevestigen dit. Deze is van het Voedingscentrum: “Quinoa is geen graansoort, maar de korrels lijken op graankorrels en worden ook op die manier in de keuken gebruikt.
Quinoa is rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. Quinoa is glutenvrij”

Antwoord

De Quinoa is ook te koop in de wereldwinkel, in ieder geval in Berkel en Rodenrijs.

Antwoord

Reageer