Koken: Pad thai met garnalen en kip

Een paar maanden geleden leek het me een goed idee om dit jaar de Nederlandse winter tijdelijk vaarwel te zeggen en een ticket te boeken naar een warm land. Ik besloot naar Thailand te gaan en dat is waar ik me sinds vorige week ook bevind. Een goed excuus om de aankomende weken in de kookcolumn op donderdag aandacht te besteden aan de Thaise keuken.

Het leuke van de Thaise eetcultuur is dat het zich vooral in het openbaar afspeelt. Iedereen eet op straat, bij de enkele restaurants kijk je zo naar binnen en gerechten worden in de buitenlucht bereid. Het aantal rijdende eetstalletjes is overdag al indrukwekkend, maar zodra het begint te schemeren stromen de straten vol met hongerige locals en toeristen en verdriedubbeld het aanbod van noedels en curry’s. Hele straten worden  in de avonduren afgezet voor verkeer en bezet door talloze vriendelijk lachende Thaise vrouwtjes met mobiele minirestaurantjes.

Ik wil gedurende mijn reis zoveel mogelijk verschillende en onbekende gerechten proeven. Drie keer per dag een warme maaltijd is hier niet meer dan normaal, dus de afgelopen week  heb ik de geuren, kleuren en smaken van het Thaise eten al uitgebreid kunnen ontdekken. Blij verrast werd ik door het simpele, maar smaakvolle pad thai, een gerecht van gebakken noedels met garnalen en/of kip en ei in een zoet-pittige saus. In Nederland lang niet zo bekend als de groene curry of de kip met cashewnoten, maar in Thailand op elke hoek van de straat te verkrijgen.

Voor vier personen

 • 250 gram rijstnoedels
 • 100 gram kipfilet
 • 175 gram (gepelde) jumbogarnalen
 • 3 lente-uitjes
 • 2 chilipepertjes
 • 2 eieren
 • 1 teen knoflook
 • 2 el vissaus
 • 2 el suiker
 • 1 limoen
 • scheut wokolie
 • handje ongezouten pinda’s
 • bosje koriander

Verhit de wok en bak de fijngesneden knoflook in een scheut wokolie op hoog vuur aan. Klop de eieren los en roerbak tot ze stollen. Voeg dan de in blokjes gesneden kipfilet en jumbogarnalen toe en bak ongeveer 3 minuten tot de kip rondom wit is.

Snijd de chilipepertjes fijn, doe samen met de suiker en de vissaus in de wok en blijf op hoog vuur roerbakken. Week de rijstnoodles in water tot ze ‘al dente’ gaar zijn en laat ze goed uitlekken. Doe ze bij de rest van de ingrediënten in de wok en bak mee.

Snijd de lente-uitjes in ringetjes en voeg toe. Halveer de limoen en knijp uit boven de wok. Schep alles nog een paar keer om en zet het vuur laag. Gebruik een koekenpan om de pinda’s even aan te bakken. Laat ze afkoelen en hak ze met een stevig mes grof. Strooi over de pad thai en garneer met wat verse gesneden koriander.

27 reacties op "Pad thai met garnalen en kip"rss-icon

Stephanie, ik benijd je om de warmte! is het ook een beetje droge warmte daar, of heb je te maken met tropische buien?
Anyway, recept klinkt heerlijk, ik vraag me wel af ( en visualiseervooral) of er nog vet over is, wanneer de eieren gestold zijn. ik verbaas me erover, dat er nog vet over is om kip en garnalen te garen. En in mijn geestesoog vormt het ei een vervelend aanbaklaagje in de wok. Of zijn dit enorme beren op de culiweg?
Ik ben eigenlijk benieuwd of je niet het ei even aan de kant legde?

Antwoord

Het is hier ongelofelijk warm, maar ik heb nog geen regen mogen meemaken gelukkig. Wat betreft het vet, de Thai gebruiken voor pad thai een flinke hoeveelheid olie. Het is ook niet het meest gezonde gerecht wat ik tot nu toe heb gegeten. Je kan inderdaad het ei apart doen, maar ook nog een flinke scheut olie in de wok er bij doen als de kip niet wil bakken. Ik gooi gewoon alles in de wok bij elkaar, gaat prima als je een grote hebt, dan kun je het ei een beetje aan de ene kant van de wok houden en de kip normaal garen.

Antwoord

Stephanie, ik snap het en kijk uit naar meer Thais. Andere dames, dank voor aanvullende inspiratie, de flespompoen met curry, goed idee, Lisa!

Ik ben op dit moment dus aan het experimenteren met roken. Morgen aubergines stomen en dan roken. In mijn 28 cm Demeyere, die tevens ook wok is en stoompan en rookpan!

Antwoord

Je zou het losgeklopte ei er misschien ook best na de kip in kunnen doen, de kip heeft misschien ook wat langer nodig dan het ei.
Wanneer je dan heel even wacht voordat je weer gaat roeren blijven het ook wel grotere stukjes roerei, vermoed ik.

Antwoord

Ben ook jaloers Stephanie, geniet er maar van!
Volledig off-topic een vraag: weet iemand of er een soort ‘gouden regel’ bestaat om baktijden aan te passen voor kleine vormpjes? Ik bedoel dus als je het recept voor een grote springvorm hebt, maar je wilt kleinere vormpjes maken. Dat lukt bij mij dus nooit en soms staan kleine taartjes zo leuk!

Antwoord

Bedoel je cupcakes recepten? Op internet leuke speciale sites en boekjes te vinden. (Tuurlijk wel kopen bij de boekhandel….) Bv: http://www.cupcakesenmuffins.nl. Zijn ook hele leuke vormpjes te koop, van papier. Gewoon bij de Hema of bv http://www.dezoetezaak.nl. Als het gaat om een taartje en je een kleinere springvorm gebruikt, reken ik meestal 2/3 recept. En moet je inderdaad opletten op kortere baktijd, kookwekker eerder zetten en uitproberen. Dat wordt vast een lekker weekend. Succes!

Antwoord

Misschien heel mutsige vraag. Bij mij worden rijstnoedels meestal 1 grote knoop rijstnoedel. Ik heb dus altijd als reserve een pak eiernoedels in huis.
Hoe kook je het beste rijstnoedels?

Antwoord

Volgens mij hoef je rijstnoedels niet te koken, alleen even laten garen in pas gekookt water. Daarna meteen onder de kraan zetten om de noedels niet te gaar te laten worden. Dan met je vingers de noedels zo veel mogelijk ‘los’ maken. En laten afkoelen voordat je ze gaat bakken, dat is erg belangrijk. Daarna in verschillende porties in de wok doen. Tijdens het bakken onder continu omscheppen zoveel mogelijk de noedels van elkaar scheiden.

Antwoord

Als je ze -zoals Stéphanie schrijft- weekt in water en NIET in kokend water doet, dan kan er weinig fout gaan. Ik gebruik handwarm water en week ze ongeveer 15-30 minuten. Als ze ‘al dente’ zijn, goed -en snel- uit laten lekken en er vooral voor zorgen dat er genoeg olie in de pan zit!

Antwoord

Kookprinsesje: de rijstnoedels in een kom doen, overgieten met kokend water, een paar minuutjes laten staan, in een vergiet doen en afspoelen met koud water. Klaar! voor verdere bereiding dan

Antwoord

Thais, lekker. Wat voor groente zou je er extra bij kunnen serveren? Sperciebonen, of is dit akelig hollands….. Benieuwd naar wat je nog meer tegen komt!

Antwoord

Ik heb het hier ook gezien met tauge er doorheen, maar je zou er bijvoorbeeld ook een paprika en wat peultjes bij kunnen wokken.

Antwoord

Roergebakken groente (eigenlijk kun je alles wokken!)met een scheutje vissaus vind ik hier lekker bij. Of schijven flespompoen uit de oven met wat olie en chilivlokken bestreken en als ze klaar zijn met wat limoensap, zout en koriander mengen.

Nog een idee voor het ei in de pad Thai: je kunt heel dunne omeletjes maken(of 1 grote dunne als je een grote pan hebt) en daarin de pad Thai scheppen en serveren. Als je in de toko die zout-zoete gedroogde witte radijs kunt vinden, dan is dat ook heel lekker hier door. En als laatste: met kleine blokjes tofu i.p.v. kip is de pad Thai ook niet te versmaden.

Antwoord

@Stéphanie en Lisa….mmmm, wat een lekkere ideeën allemaal. Die flespompoen uit de oven trekt me ook heel erg aan, mooi kleurtje erbij…

Antwoord

Volgens mij heeft iemand op deze site mij op dat idee van die flespompoen uit de oven gebracht. Misschien was het Janneke zelf of een van de reageerders?? Je kan ook een beetje olie met currypasta in de pompoenschijven wrijven. Citroen en koriander is altijd lekker om over de pompoen te knijpen/strooien als het klaar is. Op een bakplaat met bakpapier in een flink hete oven (ik doe het op 220 graden) en dan een half uurtje totdat ze net wat bruine plekjes krijgen en gaar zijn.
Toevallig had ik net pad Thai gegeten, maar ik krijg alweer zin in Thais eten. Hier vanavond dus Thaise viskoekjes(met komkommerrelish en pompoen uit de oven!)

Antwoord

Lisa, Thaise viskoekjes…., wil je je recept delen, ik houd me aanbevolen!

Lisa, was het niet bij de buur MdeVos.
Zij had het 2-weken geleden dacht ik over de flespompoen.

Antwoord

O wat heerlijk dat je in Thailand bent. Ik ben er nog nooit geweest, maar het eten, mjam. We gaan in mei naar Singapore, ik verheug me al op alle hawkers waar je voor geen geld heerlijk kunt eten. Vooral Laksa, een heerlijke noedelsoep die je daar eet. Ben benieuwd naar de rest van de thaise recepten. Vergeet niet de groene mango of papaja salade te eten, mijn favoriet!

Antwoord

Mmm, deze was echt lekker! * stopt recept in favorieten *

Antwoord

Pad thai is heerlijk. Ik heb ook wel eens gezien dat er ook tamarindesap in gaat? Er zijn ook veel verschillende versies van Pad Thai. Ik heb al een aantal verschillende geprobeerd maar vergeet altijd op te schrijven of ze nou lekker waren of niet.

Antwoord

Hoi Jolande,
Het recept voor viskoekjes komt uit het boek “Thai food’ van David Thompson, wat mij betreft het allerbeste kookboek over de Thaise keuken. Ik denk dat het enkel in het Engels verkrijgbaar is.
In de Pad Thai van David Thompson wordt overigens ook taugeh en tamarinde gebruikt, lekker!

‘Fish cakes’ dus:

Voor ongeveer 6-8 stuks:

- 300 gram filet van witte vis (wijting of iets anders)
- 2 eetlepels rode currypasta (boek geeft recept, als je wilt schrijf ik het ook op. Maar voor de koekjes is goede rode currypasta uit zo’n plastic potje ook prima. Als je de pasta zelf maakt, kun je 4 eetlepels gebruiken, maar de pasta uit zo’n potje is meestal zo zout en sterk, dat ik maar 2-3 eetlepels gebruik)
- 1 losgeklopt ei
- 3 eetlepels vissaus
- 1 theelepel fijne kristalsuiker (of basterdsuiker)
- 5 kaffir limoenblaadjes (is hetzelfde als het Indonesische djeroek poeroet), in kleine stukjes gesneden.
- 2 eetlepels fijngesneden kouseband of sperziebonen
- olie om te frituren

Vis wassen in koud, gezouten water en afdrogen. Vis samen met currypasta en ei in keukenmachine doen en paar seconden fijnmalen. Vispuree eruit halen en de bal in een kom smijten. Doe dit net zo lang totdat het mengsel steviger en plakkeriger wordt. Hierdoor komt er lucht bij de ingrediënten en zwellen de koekjes mooi op als ze gefrituurd worden. Limoenblaadjes en boontjes erbij en kleine, platte koekjes vormen. Frituren met een paar tegelijkertijd minuut of 2-3 op middelhoge temperatuur; ik probeer de temperatuur op ongeveer 150-160 graden te houden. Direct serveren met komkommerrelish. De koekjes worden taaier als ze afkoelen, daaraan herken je opgewarmde viskoekjes in sommige Thaise restaurants.

Zoetzure komkommer (cucumber relish):
- 3 eetlepels kokosazijn of gewone witte azijn
- 3 eetlepels suiker
- 4 eetlepels water
- snufje zout
- 1 kleine komkommer, gewassen, in de lengte in vieren gesneden en in dunne stukjes gesneden, ongeveer 1/2 ‘cup’ (ik denk dat een halve Nederlandse komkommer voldoende is)
- 4 rode sjalotjes, in kleine stukjes
- 2 eetlepels gember, julienne gesneden
- 1 lange, rode, hete peper, in kleine stukjes
- 1 eetlepel korianderblad

Azijn, suiker, water en zout in een kleine pan doen en aan de kook brengen. Van het vuur halen zodra de suiker is opgelost. Af laten koelen. Overige ingrediënten in een kom doen en de siroop erover schenken. Als je dat op het laatst doet, blijft de komkommer lekker knapperig, maar je kan het ook een paar uur tevoren doen.

Echt heel lekker… Succes ermee!

Antwoord

Veel dank voor dit recept!

Antwoord

Wat een heerlijke recepten. Dank je wel hiervoor! Denk dat ik maar eens op zoek moet gaan naar dat kookboek. Dit is zo leuk aan het kookblog!

Antwoord

Volgens mijn reisgids is het boek van Thompson inderdaad de topper. Ik ga er naar op zoek.

Antwoord

Gisteren een vriendinnetje die deze zomer in Thailand was blij gemaakt met dit recept. Ze zij dat het klopte met wat zij in Thailand heeft gegegeten.
Eerst het ei wokken in de olie en dan de kip en garnalen erbij doen gaat helemaal goed. De hitte van het gas maakt alles gaar en als je alles constant in beweging houdt heb je ook geen probleem met aanbranden.
Wij vonden het heerlijk en voor herhaling vatbaar!

Antwoord

Heb ‘m ook gemaakt, was heerlijk! Ik kon alleen niet voorkomen dat de bodem een beetje aangekoekt was. En op hoog vuur knoflook aanbakken leverde bij mij al snel verkoolde knoflook op. Hmm, ik blijf oefenen…;)

Antwoord

Ik heb de padthai nog nooit met kip gegeten..
De versie die ik altijd at was met tofu. En er zitten wel degelijk groenten in de padthai.
Een variant als grof gensneden andijvie of boerenkool zit er doorheen en op het einde ook tauge. In mijn herinnering zit er ook wortel in Pad Thai, en mag de tamarinde-pasta zeker niet worden vergeten!!
In Thailand strooien ze er op het allerlaatst nog een mixje van hete pepertjes, suiker en lente-uitjes over!
Smakelijk!

Antwoord

Reageer