Koken: Berenklauw

 Je zult op een dag maar besluiten geen vlees van zielige dieren meer te willen eten. En je zult tegelijkertijd maar een stiekeme passie hebben voor een zekere, obscure vleescreatie uit de snackbarwereld.
Zo iemand is C. Ze vertelde me dat ze na een aantal jaar nog steeds vierkant achter haar besluit om alleen nog keurig biologisch opgevoede dieren te consumeren stond, maar dat ze er heimelijk van droomde nog eens haar tanden te zetten in een berenklauw. Of ik niet een biologische berenklauw voor haar kon ontwerpen, was de vraag.
Ik moest eerlijk gezegd bij mijn eigen snackbarhouder navragen wat een berenklauw precies is. Hij liet me een in schijven gesneden gehaktbal zien, die om en om met ringen rauwe ui aan een stokje was geregen. „Wij noemen hem meestal berenlul”, grijnsde hij. „Zal ik er een voor je opwarmen?” „Heel aardig van je, maar ik maak zelf wel zo’n euh, berenklauw.”

Voor 4 berenklauwen:

  • 4 middelgrote uien
  • 350 gram biologisch half om half gehakt
  • 1 ei
  • 1 – 1½ eetlepel ketjap manis
  • ½ theelepel mosterd
  • 50 – 75 gram vers gemalen broodkruim of paneermeel
  • arachideolie
  • 4 satéprikkers

 Schil de uien en snijd elk in 6 plakken. Bewaar van elke ui de middelste 4 plakken. Voeg de rest, dus alle kontjes, bij elkaar en snijd of hak ze zo fijn mogelijk. Doe het gehakt in een kom, samen met de fijngehakte ui en het ei. Voeg ketjap, mosterd, zout en versgemalen peper naar smaak toe, en zoveel broodkruim of paneermeel als nodig is voor een stevig gehaktmengsel. Draai hier 4 mooie ronde ballen van. Laat ze eventueel eerst nog een uurtje opstijven in de koelkast, dan blijven ze mooier rond tijdens het bakken. Verhit een scheut arachideolie in een braadpan en braad de ballen rondom bruin. Voeg een scheutje water toe, draai het vuur laag, leg een deksel schuin op de pan en sudder de ballen in ongeveer 20 minuten gaar. Haal ze uit de pan, leg ze op een bord en laat afkoelen. Leg ze vervolgens nog minimaal een uur in de koelkast om door en door koud te worden. Verhit een royale hoeveelheid olie in een (frituur)pan. Haal de ballen uit de koelkast en snijd ze elk in 5 schijven. Rijg de schijven gehakt om en om met de plakken ui aan de satéprikkers (waarbij je uiteraard de vorm van de gehaktbal respecteert, dus niet het kontje van de bal in het midden). Knip de satéstokjes eventueel bij als de berenklauwen te groot zijn voor je frituurpan. Dompel ze voorzichtig in de hete olie en frituur ze in 2, hooguit 3 minuten bruin. Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer dan meteen.

12 reacties op "Berenklauw"rss-icon

Ik ben niet zo van de snack, dus ben er zelf nog nooit binnen geweest, maar fiets regelmatig langs een biologische snackbar op de Jan van Galenstraat in Amsterdam. Wellicht dat daar ook biologische berenhappen en andere obscure snacks zijn af te halen?

Antwoord

Ik zal het doorgeven aan C, Susan. Daar zal ze blij mee zijn.

Antwoord

Bio-snacksalon ‘t Wethoudertje aan de Wethouder Frankeweg heeft ze in elk geval.

Antwoord

Volgens mij belangrijk om te melden dat de berenklauw bij voorkeur gegeten wordt met pindasaus :-)

Antwoord

Ik geef dit recept door aan m’n partner, waarschijnlijk gaat hij mij vragen het alsjeblieft voor hem te maken en het DESNOODS – zo liggen de taken hier- zelf te maken!!
Janneke, zou ik het frituren (hekel aan frituren) kunnen vervangen door met ui nog eens zachtjes na te braden? #zoumoetenkunnen

Antwoord

Ach ja, die pindasaus! Moet nodig eens stage lopen in de snackbarwereld, want weet er zo weinig van. Anne-Riet, ik heb de berenklauwen ook geprobeerd te grillen, maar dat werkt niet zo goed als in de frituur. Je kan niet alles hebben..

Antwoord

Nou, dan ga ik de man toch gewoon een keer blij maken, met frituur!

Antwoord

Janneke, ik weet wel een Stage-plek voor je;-);-) Bij mij op de hoek. Zij hebben ook een zithoekje erin en dan kom ik langs voor een berenklauw ter plekke willen etend. En als je het maakt zoals in jou recept beschreven, tip ik Kirsten. Voordat je erom denkt staat er een rij voor.

Antwoord

Haha, geweldig!
Zo zoek ik nog steeds een lekkere biologische rookworst… Vind de smaak van die foute Unox worsten zo lekker.

Antwoord

Geweldig! Ik herken me helemaal in het verhaal. De Berenklauw met pindasaus is een heerlijke zonde :-)

Antwoord

@Karien: probeer eens een rookworst van de Groeneweg Biologische Slagerijen. Is een franchise keten met vestigingen door heel NL!

Antwoord

Reageer