Koken: Rabarber fool

De groenteboer had rabarber liggen. Het blad frisgroen en de stengels glanzend als felroze zuurstokken. ’t Is er, net als voor de aardbeien en de asperges die ernaast lagen, eigenlijk nog iets te vroeg voor. Maar ik kon het niet laten. Ze moesten en zouden mee naar huis.

Rabarber is een fijne, veelzijdige groente. Hij leent zich voor van alles en nog wat, van hartige chutneys en sauzen tot gebak, toetjes en jam. De Britten zijn meesters in het bedenken van steeds weer nieuwe rabarberbereidingen. In 17 seizoenen Masterchef UK heb ik geen finale gezien zonder dat er op zijn minst één barbieroze puddinkje, taartje, trifletje, crème brûléetje, geleitje of sorbetje voorbijkwam.

Maar hoe spannend al die culinaire meesterwerken er ook uitzien, aan het begin van het seizoen verdient rabarber het om in z’n volle glorie geproefd te worden. En dus kookte ik er moes van. Doodgewone, ouderwetse rabarbercompote, maar wel extra fris en pittig gemaakt met een vleugje gember. We aten hem nog voor hij was afgekoeld, met lobbig geklopte slagroom direct uit de koelkast, en het contrast tussen die lauwwarme, zurige moes en die koude, zoete room was een ware sensatie.

Rabarber en gember vormen een solide combinatie, rabarber en room is ook een beproefd setje, en stemgember geserveerd met licht geslagen room is niet voor niets een klassieker geworden. Wie er geen problemen mee heeft zoiets simpels op tafel te zetten, moet het vooral eens proberen. Een knapperig koekje van het een of ander – denk aan kletskoppen, tuiles of van die flinterdunne Belgische wafeltjes – is een fijne aanvulling vanwege het mondvermaak dat het biedt.

Voor wie rabarbercompote met slagroom echt te ordinair vindt klinken, hier een recept voor een poepsjiek Engels dessert: rhubarb fool.

Snijd de uiteinden van de rabarber weg, trek eventueel de stugste draden van de stengels (maar probeer zoveel mogelijk rode schil te laten zitten voor een roze compote) en snijd de groente in stukjes. Snijd de gemberwortel in schijfjes. Doe de rabarber, gember, 125 gram suiker en 80 ml water in een pan en breng aan de kook. Roer, draai het vuur laag en kook de rabarber, afgedekt, 15 minuten. Vis de gember uit de pan en roer de rabarber tot moes. Laat afkoelen. Klop de slagroom lobbig en zoet hem naar smaak. Voeg de slagroom bij de rabarber en roer voorzichtig met een spatel tot een mooi draaikolkeffect ontstaat. Verdeel de rabarberroom over hoge glazen, serveer met een lange lepel en eventueel een knapperig koekje. (Inderdaad, deze fool is niks anders dan rabarbermoes met slagroom maar dan zonder die opwindende warm-koud-sensatie. Niet verder vertellen hè.)

rhubarb fool

Voor 4 personen:

een ruim pond rabarber

3 – 4 cm verse gemberwortel

150 – 175 gram suiker

200 ml slagroom

25 reacties op "Rabarber fool"rss-icon

Met rabarber heb ik een beetje een haat liefde verhouding. Vroeger, bij mij thuis groeide het overdadig langs het tuinpad. Het stond regelmatig op tafel, mijn moeder maakte. Er wel vanillevla bij, herinner ik me. Maar ik vond het zuur en stroef.
Gelukkig kan ik daar zelf iets aan doen en ben de rabarber dan ook gaan herwaarden. O.a.door jouw pannacotta recept met gebakken rabarber van een paar jaar geleden.
Wel voeg ik altijd een mespunt krijt toe om het oxaalzuur wat in de rabarber zit, te binden. Dan blijft het tenminste van mijn tandglazuur af. In spinazie zit ook oxaalzuur,ook daar gaat krijt in.
En de slagroom, ik heb de Ooijpolderslagroom ontdekt, die is zo heerlijk vol, zacht en vet. Bij de natuurwinkel, maar misschien wel alleen in de omgeving Nijmegen?

Antwoord

Ik verwacht eigenlijk dat jullie relatie hier nog wel een stukje van zal verbeteren, Anne-Riet. Zette dit toetje aan de buren voor, die geen van allen dachten dat ze rabarber lustten, en de schaal was in no time leeg. De gember is echt een fijne oppepper. En probeer vooral die warm-koud-versie.

Antwoord

Ja, doe ik zeker! Vriend Frits zal een dezer dagen ook wel met de eerste stokken langskomen!

Antwoord

In mijn kamer hangt een foto van mijn opaatje en opoetje.
Kan er nog steeds liefdevol naar kijken.
Opoetje in haar zwarte daagse jurk en daagse bloemetjesschort voor. Opaatje er naast in boezeroen,pet op. Samen staan zij voor hun huisje tussen de rabarber en niet te weinig. Een hectare aan moestuin.
Als ik daar logeerde, oh heerlijk, mocht ik helpen het blad afsnijden.Het blad naar de mestbult brengen.Daarna werd de rabarber gekookt en gelengd met custard. Het summum van het allerheerlijkste.
Of ik toen al last had van stroefheid aan de tanden, geen idee.
Later wel. Maar vind het zo lekker, dat ik het op de koop toe neem.
Janneke, met of zonder ordi naam, zodra ik rabarber in huis heb ga ik jou aanbeveling voor vandaag maken.
Anne-riet, waar haal je krijt en benoem je dat dan ook als zodanig?

Antwoord

Anne , bij dropke, ha, ha, dat is onze dorpsdrogist! Maar daar moet je wel zijn en ja, je koopt het als wit poeder, waarschijnlijk is het puur calcium.

Antwoord

Ohja, dat is ook zo, het zou kalk onttrekken aan je lichaam. Moest er dan weer niet als tegenhang brandnetel in?
Ik zal gaan vragen in Winsum bij de DA-drogist.
Nu eerst snel naar de tandarts.En hopelijk nog geen afgebladderd glazuur te zien;-);-)

Antwoord

Ik vind het nogal zonde van de smaak om krijt toe te voegen.Het ongunstige effect op de calciumopname kun je ook teniet doen door een stukje krijt meekoken en later verwijderen. Het was overigens niet om die reden dat onze oma’s krijt toevoegden, het was omdat er dan minder suiker nodig was.

Antwoord

Zou het ook twee goede redenen gehad kunnen hebben?

Antwoord

Anne-riet,Vrijdag as kan ik ‘krijt’ kopen. Was op en komt dan opnieuw binnen.
Tonny,welk krijt bedoel jij dan? Als ik krijt lees, denk ik aan schoolkrijt en niet een leuk vooruitzicht om door de rabarber te doen.
Komisch, sta bij de DA omslachtig uit te leggen over wit poeder, rabarber en spinazie, verkoopster geduldig zeggend: ohhh, u bedoeld krijt.En ik was toch echt vroeg opgestaan;-)

Antwoord

Grappig! En Tonny, jouw tip volg ik ook graag op, in ier geval wil ik dat graag proberen. Moet ik manlief vragen schoolkrijt mee te nemen, liefst nie met gele coating??

Antwoord

Het gaat inderdaad om een doodgewoon schookrijtje.

Antwoord

Terwijl ik mijnreactie op Anne en Tonny schrijf, komt er een banaan langs in mijn brein. Banaan, had dat niet ook een hoog calciumgehalte? Mijn intuitie zegt dat banaan even meegekookt met de rabarber, het heel goed gaat doen. Ook in het met gember recept. Ik ga dat proberen!

Antwoord

Calcium: hazelnoten, krenten, vijgen, eigeel, paranoten, tamarinde en olijven bevatten het meest, maar ook walnoten, rozijnen, sinaasappels, kiwi en mandarijnen zijn rijk aan calcium. Dit leverde even googelen op, banaan is dus geen belangrijke calciumleverancier.
Wat fijngesnden gedroogde vijg bij de rabarber dan?

Antwoord

Anne-riet,banaan er wel doorgedaan.
De smaak wordt er dan wel bananerig van.
Ik verheug mij op Janneke,s versie met gember,hummm en room, eventueel toegevoegd met krijt.
Ja verdorie en wat jij opsomt altijd veel gegeten, mede in,t kader van liever geen botontkalking willen krijgen, en wat?????
Botontkalking.
De natuur is heel niet zo aardig als je denkt.

Antwoord

Maar is het niet zo dat juist door het combineren met kalkrijke producten ( slagroom, vla), je het oxaalzuur al voldoende compenseert?

Antwoord

Anne Jongkind, klinkt niet onlogisch.
Even de moeite genomen te kijken bij rabarber.Rijk aan calcium,kalium en een serie aan vitamines om U tegen te zeggen.
Appelzuur, een reinigde werking op de bloedvaten zou hebben en goed voor t,hart en bloedvaten.
Anne-riet, wellicht zitten wij in onze brein met een verouderde gedachte?
Janneke, als dit waar is,dan nooit te vroeg gegeten dus.

Antwoord

Anne, gezien onze leeftijd; zou heeeel goed kunnen!!! Maar het feit blijft. Dat ik de rabarber zonder krijt echt heel nvriendelijk voor mijn tanden vindt!

Antwoord

Anne-riet, daarom ga ik het krijt vrijdag ook halen.Het uitproberen waard.

Antwoord

De mooiste kleur krijg je door de suiker niet met de rabarberstengels mee te koken, maar door deze pas toe te voegen als de moes tot onder de 50 graden terug gekoeld is.

Antwoord

Hé, toen ik eens ging googlen op rabarber, kwam ik erachter dat er verschillende soorten bestaan: met groene, roze en rode stengels, en hoe roder, hoe minder oxaalzuur. Maar blijkbaar is er ook verschil in oogsttijd. Op mijn landerij (12m2, ha ha) heb ik een heel vroege soort: dit jaar heb ik al twéé keer kunnen oogsten, terwijl de overige tuinders hun rabarber nog uit de grond aan het kijken zijn.Je rabarberwodka staat dit jaar ook weer op het programma!

Antwoord

Heerlijk lijkt me dat! Ik maak fool altijd met kruisbessen, dat is ook zalig.

Antwoord

Om botontkalking te voorkomen geen extra calcium nemen maar vitamine D3

Bananen bevatten magnesium.

Straks naar de boerin voor groente. Eet smakelijk

Antwoord

Niet helemaal on topic maar ik verbaas me erover dat het belang van vit.D3 voor volwassenen zo weinig bekend is. Het advies is vanaf 50 jaar extra vit D3 maar voedingsdeskundigen vinden dat o.h.a. te laat.

Antwoord

Tonny, ik hebbdit advies van jou opgevolgd, dank!

Antwoord

Anne-riet,zelfde resultaat? Benieuwd.
Tonny, al jong bekend met het belang van vit.D inname, vanwege voorkomende rachitus.
Later, naar gelang de kennis en kennis in beweging erover, zal mij bekend worden hoe belangrijk het is voor vrouwen en voor de mannen, niet vergetend.
Vrouwen exstra gevoelig kunnen worden vanwege de befaamde overgang, verlies aan oestrogenen.
Vis, zoals makreel en zalm schijnt erg goed te zijn ter ondersteuning.
Gelukje voor mij: vind vis heerlijk, verre van een straf dus.

Antwoord

Reageer