Koken: Alles is zuurkool

Afgelopen maandag ging in 57 bioscopen de film Alles is Familie in première. En gezien de eerste reacties zou het wel eens net zo’n klapper kunnen gaan worden als de charmante en succesvolle voorganger Alles is liefde. Wat de titel precies betekent, is me niet duidelijk. Volgens mij is alles helemaal niet familie. Ik noem maar wat, de spin die zich al drie maanden voor mijn keukenraam ophoudt en die ik niet durf weg te halen omdat hij angstaanjagend dik en harig is, beschouw ik bijvoorbeeld niet als familie. Maar ik snap wel dat de kreet in deze periode van het jaar, als de dagen korter worden, de nachten kouder en de feestdagen lonken, exact de juiste gevoelens oproept. In deze barre tijden wil iedereen wel eens wat anders horen dan: ‘Alles is crisis’ of ‘Alles is hypotheekschuld’.

Om het familiegevoel nog wat aan te zetten, is er ook een kookboek verschenen met favoriete recepten van de personages uit de film. Voor de echte culifreaks is dit boek niet gemaakt, daarvoor zijn de gerechten (pannenkoeken, tortilla, tomatensoep) te eenvoudig en basaal. Al staan er wel twee gecompliceerdere, feestelijke bijdragen in van chefkok Jonnie Boer, in wiens restaurant De Librije een aantal scènes werd opgenomen. Het Alles is familie Kookboek van Kim van Kooten, Jara Lucieer en Huib Stam (uitgeverij Carrera) staat vol vrolijke verhalen en foto’s van acteurs achter de schermen en lijkt me een prima cadeau voor beginnende koks; kinderen die het huis uit gaan bijvoorbeeld. Die kunnen erin lezen hoe je – voor jezelf of je geliefden – uiensoep, hachee of een steak béarnaise met friet bereidt. Bovendien onthult de mater familias uit de film, Jeanette, gespeeld door Martine Bijl, hoe je een fatsoenlijke pan zuurkool op tafel zet. Ik kreeg er zelf meteen ongelofelijk veel trek in.

Laat de ui in een grote braadpan glazig worden in het ganzenvet. Proef de goed uitgeknepen zuurkool. Als die te zuur is licht afspoelen met water en weer uitknijpen. Doe de zuurkool in de pan en roer los met een vork. Roer de ui en het vet er goed door. Jeneverbessen, peperkorrels en laurier toevoegen, glas wijn erbij schenken. Leg het zuurkoolspek er alvast op, maar doe de casselerrib en de worst pas 20 minuten voor het opdienen in de pan.

Laat de zuurkool twee uur stoven op een zacht vuurtje, eventueel op een sudderplaatje. Geregeld omscheppen en als het te droog wordt een beetje water of wijn erbij. Neem het vlees uit de pan en snijdt alles in plakken. Dien de zuurkool in een grote voorverwarmde schaal op, met aardappelpuree en het vlees.

zuurkool voor vier

500 gr zuurkool uit het vat

1 rode ui, grof gesnipperd

1 1/2 eetlepel ganzenvet

1 glas witte wijn (liefs Elzasser)

5 jeneverbessen

10 zwarte peperkorrels

2 laurierblaadjes

stuk zuurkoolspek

1 rookworst

1 stuk casselerrib

10 reacties op "Alles is zuurkool"rss-icon

Ik doe er ook nog een scheutje kippenbouillon bij en verder wel ongeveer zoals in dit recept (met de ui ook een knofje), voor mij de allerlekkerste manier om zuurkool te eten. Soms geen casseler rib maar fazant maar ook dan een stukje worst en spek.

Antwoord

Zuurkool! Heerlijk recept! Stiekem vind ik nog steeds zuurkool met stukjes ananas, puree en gegratineerde kaas erover ontzettend lekker. Helemaal fout, maar toch… Tegenwoordig met verse ananas en boerenkomijnenkaas om het geheel toch nog enigszins culiverantwoord te maken, maar toch.

Antwoord

Grr, te snel gedrukt. Gelieve één van de maar-tochs te schrappen…

Antwoord

Sandra, mee eens, ik vind het ook gewoon lekker, desnoods met vieze blik ananas, liever de verse natuurlijk. Maak jij dit ook in de slowcooker? Bij mij staat dat wel gepland, en inderdaad in ganzenvet. Ik importeer dat uit Frankrijk, maar Hanos en Sligro verkopen het ook. Nu meen ik ( wens vader der gedachte?) dat het ganzen en eendenvet het goede cholesterol bevatten. Mogelijk stamt deze kennis nog uit het Montignac tijdperk. Weet iemand er meer over?

Antwoord

Verzadigde vetten schijnen lang niet zo gevaarlijk te zijn als gedacht. Geharde vetten (bv. margarines) zijn daarentegen eng. Dus: wel roomboter, geen Becel, wel plantaardige oliën, geen bak&braad. Zoiets. Feitelijk: wel lekker, niet vies.

Antwoord

Volgens de Elzas traditie is het ook heerlijk stukken appels mee te laten koken. En wat gebakken appel schijfjes met een beetje kaneel erbij is ook niet te versmaden.

Antwoord

Een hap zuurkool zo, zonder koken, oppimpen,heerlijkkk.
Vandaag dus die zo-hap of 2,3, daarna als avondeten met zuurkoolspek en worst.
Verheugend.

Antwoord

Ik koop altijd een ons meer, juist om rauw als ‘ voorafje’ te kunnen eten, Anne!

Antwoord

Anne-riet, ja, lekker he!;-)
Ik doe dat al jarennn zo.Het wil er ook niet uit.
Mijn 1-2-3- werden daarnet 5 hap[jes], de rest staat nu te sudderen.

Antwoord

Het was heerlijk, zuurkool nog niet eerder zolang laten smoren, maar het is prima bevallen.

Antwoord

Reageer