Koken: Never change a winning…

Recepten zijn er om mee te experimenteren, te spelen, om te buigen naar je eigen smaak. Maar sommige recepten, vooral recepten voor gebak, daar moet je eigenlijk niet aan willen komen. Als ze goed zijn, zijn ze goed.
Zoiets geldt ook voor deze kerststol. Eerst bakte mijn moeder hem honderd Kerstmissen, en sinds ik het ouderlijk huis verliet, bakte ik hem zelf ook al zo’n honderd Kerstmissen. Hij is nog nooit mislukt. En hij is ontzettend lekker. Never change a winning kerststol.
Smelt 75 gram boter. Zeef bloem, zout, koekkruiden en basterdsuiker boven een grote kom. Rasp de gele citroenschil erboven en bestrooi gelijkmatig met de gist. Maak een kuiltje in het midden. Breek hierboven 1 ei en voeg de gesmolten boter, melk en rum toe. Roer met een houten lepel vanuit het midden tot een plakkerig deeg.
Bestuif het werkvlak met bloem en kneed het deeg 10 minuten met de hand. Doe dit door het deeg steeds uit te rekken en weer dubbel te vouwen, tot het soepel is en niet meer aan de handen plakt. Leg het deeg terug in de kom, dek af met een vochtige theedoek en laat op een warme plaats ongeveer 45 minuten rijzen.
Pers de helft van de citroen uit. Klop het tweede ei los in een kommetje. Leg het amandelspijs op een bord en prak er het citroensap en de helft van het losgeklopte ei door. Bestuif het werkvlak opnieuw met bloem en druk het deeg een beetje platter.
Leg de rozijnen, krenten, amandelen, oranjesnippers en sukade in het midden, vouw het deeg eromheen en kneed de vulling erdoor. Bestuif de deegroller met bloem. Vorm het deeg tot een dikke ovale lap en rol het aan een lange kant wat uit. Vorm het amandelspijs tot een worstje en leg in midden, over de lengte van deeg.
Vouw de dikkere helft er overheen zodat de vorm van een kerststol ontstaat. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en laat onder een vochtige theedoek 45 minuten narijzen. Verwarm de oven op 220 graden. Smelt de rest van de boter. Bestrijk het deeg met de helft ervan en bestuif eventueel nog lichtjes met water uit een plantenspuit. Draai de oventemperatuur terug naar 200 graden en bak de kerststol in 30-35 minuten goudbruin en gaar. Leg de stol op een rooster, bestrijk met de rest van de boter en bestuif met een dikke laag poedersuiker.
Kerststol
Voor 1 stol:
125 g roomboter
350 g bloem + extra om te bestuiven
½ theelepel zout
1 theelepel koekkruiden

9 reacties op "Never change a winning…"rss-icon

Het grootste gedeelte van de ingrediëntenlijst ontbreekt helaas. Gelukkig wel te vinden op je site: http://www.etenenzo.nl/blog/20.....-kerststol

Voor 1 stol:
125 gram roomboter
350 gram bloem + extra om te bestuiven
½ theelepel zout
1 theelepel koekkruiden
3 eetlepels witte basterdsuiker
1 schoongeboende (onbespoten) citroen
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
2 eieren
150 ml lauwwarme melk
2 eetlepels bruine rum
200 gram rozijnen
150 gram krenten
50 gram gepelde amandelen, grof gehakt
50 gram oranjesnippers en sukade, fijngesneden
300 gram amandelspijs

dank je wel

Dank voor de aanvulling! Ik heb zelf geen toegang tot deze site, helaas, maar zo komen we er ook wel :)

Geweldig, dit recept had mijn moeder vroeger moeten hebben ;) ZIj bakte vroeger altijd stol, omdat wij in landen woonden waar geen stol kwam. En het was elk jaar weer gevloek en getier. Ik herinner me er een waar alle rozijnen naar de oppervlakte kwamen en verbrandden als kooltjes…
Tegenwoordig heb je hier in Singapore zelfs keuze uit meerdere soorten stol! Verbazend eigenlijk, je kunt hier alles krijgen, van mince pies tot stollen, en allerlei amerikaans spul. Lekker multiculti!

Ik heb het recept gemaakt,
maar ik heb de helft van de rozijnen/krenten/amandelen weggehaald. Veel te veel! Ook het amandelspijs had wat mij betreft gehalveerd mogen worden.
Nu kijken hoe ie uit de oven komt ;)

Nog een vraagje: hoeveel is een halve theelepel? Ik heb een maatschepje van ikea, 1 teaspoon = 5 ml, maar daar ben ik in het verleden wel eens de mist mee ingegaan (veel te veel speculaaskruiden in de kruidnoten). En ik vind het erg lastig om de hoeveelheid zout in brood op gevoel te doen…

Hij is net uit de oven en het is met stip de lekkerste (en mooiste)) kerststol die ik ooit heb gebakken. Mmmmm.

Ik heb wel, net als Caroline, minder rozijnen en krenten gebruikt. Het was wel even geworstel om de rozijnen etc netjes in het deeg te krijgen. Misschien een onderwerp voor een filmpje?

Fijn om te horen dat de stol zo mooi gelukt is, Rolien. Ik ga altijd uit van de standaardmaten voor thee- en eetlepels, dus 5 ml voor een theelepel en 15 ml voor een eetlepel. Je zat dus precies goed.