Over ons

Welkom op het weblog van nrc.next. Met dit nieuwsblog willen we de missie van de krant naar internet vertalen. Dus: een gids zijn die tijd bespaart. Door je te wijzen op de filmpjes, de sites en de blogs die er bij het nieuws van vandaag toe doen. Door er commentaar bij te geven. Door commentaar van bezoekers te vragen. En ja, we willen graag met je discussiëren.

Daarnaast zijn er aantal vaste rubrieken, zoals onze columnisten Renske en Rob Wijnberg, de fotostrips van Ype en Willem, het kookblog van Janneke Vreugdenhil en het weblog Geld&Werk. Ook houdt onze fotoredactie een beeldblog bij.

Het nextblog wordt gemaakt door Carola Houtekamer (1980), Viola Lindner (1974) en Ernst-Jan Pfauth (1986). De redacties van nrc.next en NRC Handelsblad bestoken deze drie bloggers dagelijks met tips en ideeën.

Het laatste nieuws vind je op nrc.nl – daar linken we ook naar in de zijbalk. En o ja, voor wie op zoek is naar de stukken uit de krant: die staan in de krant. Abonnees kunnen (tegen betaling) artikelen nabestellen via lezersdocu@nrc.nl.

Leuk weetje: in december 2009 wonnen we de Dutch Bloggies voor ‘beste blog’ en ‘beste nieuwsblog’.

Nextbloggers

 • Carola Houtekamer

  Carola Houtekamer

  Carola Houtekamer (1980) blogt over wetenschap. Ze werkt sinds september 2007 bij nrc.next. Ze maakt 's avonds het laatste nieuws en schrijft over robots, digitaal bewijsmateriaal, vingerafdrukken en Duitse reuzenkonijnen. Houdt van verlaten industrie en thee met melk.

 • Ernst-Jan Pfauth

  Ernst-Jan Pfauth

  Ernst-Jan Pfauth (1986) raakte halverwege zijn studie communicatiewetenschap verslaafd aan bloggen. Toen hij een ruzie tussen Balkenende en Witteman vastlegde, werd zijn blog Spotlight Effect ook daadwerkelijk gelezen. Na een stage bij de Verenigde Naties in New York reisde hij voor Web 2.0 blog The Next Web een jaar de wereld rond. Voor nrc.next verkocht hij zijn ziel aan de dode-bomen-industrie, vinden zijn oud-collega's. Hij is nu chef Internet NRC Handelsblad en nrc.next. Zijn persoonlijke blog is DutchProblogger.nl en hij is @ejpfauth op Twitter.

 • Viola Lindner

  Viola Lindner

  Viola Lindner (1974) maakt de UITpagina's en schrijft voornamelijk over kunst en boeken. Ze studeerde grafische vormgeving aan de kunstacademie in 's-Hertogenbosch, gevolgd door kunst- en cultuurwetenschappen aan de Rotterdamse Erasmusuniversiteit. Werkt intussen 10 jaar bij NRC Handelsblad, eerst 7 jaar als vormgever, sinds 2006 als schrijvend redacteur en illustrator.

 • Chef nrc.next

 • Titia Ketelaar

  Titia Ketelaar

  Titia Ketelaar (1975) is correspondent in Londen. Daarvoor was ze chef van nrc.next en adjunct-hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Voordat next er was werkte ze op de buitenlandredactie van NRC Handelsblad en op de redactie Internet.

 • Bloggende redacteuren van NRC en nrc.next

 • Anke Meijer

  Anke Meijer

  Anke Meijer (1980) werkt op freelance basis voor nrc.next, zowel op de redactie als thuis. Ze schrijft meestal voor de Uit-pagina’s, over muziek en lifestyle, al maakt ze ook weleens een uitstapje naar andere delen van de krant. Als ze niet voor next werkt, schrijft ze voor uiteenlopende bladen en evenzo uiteenlopende doelgroepen, van mannen die op mannen vallen tot puberende tieners.

 • Annemarie Kas

  Annemarie Kas

  Annemarie Kas (1983) werkt sinds januari 2008 bij NRC, eerst een paar maanden voor de Economieredactie, daarna voor next. Nu in Den Haag, als departementaal redacteur Justitie en Binnenlandse Zaken.

 • Bart Hinke

  Bart Hinke

  Bart Hinke (1981) werkt sinds juni 2008 voor nrc.nl en de sportredactie. Becommentarieerde per twitter de wedstrijden van Oranje tijdens het EK-voetbal en liet zich maar zelden meeslepen. Zal proberen zo min mogelijk over buitenspel te schrijven.

 • Coen van Zwol

  Coen van Zwol

  Coen van Zwol (1963) studeerde geschiedenis in Groningen en werkt sinds 1991 voor NRC Handelsblad. Hij deed van alles: Amsterdam en Rotterdam, binnenland en buitenland. Was jarenlang crisisreporter op de Balkan en correspondent te Moskou, maandenlang politiek redacteur aan het Binnenhof. Nu doet hij film.

 • Dirk Vandenberghe

  Dirk Vandenberghe

  Dirk Vandenberghe (1971) is redacteur buitenland bij NRC Handelsblad. Werkte hiervoor bij Gazet van Antwerpen, De Tijd en als sportredacteur bij nrc.next. Een Vlaming met een lichte passie voor de Balkan, Midden-Europa, de lage landen, Bojan Zulfikarpasic en stoofvlees-friet met echte mayonaise.

 • Derk Walters

  Derk Walters

  Derk Walters (1980) werkt sinds 2006 bij NRC Handelsblad. Momenteel is hij plaatsvervangend chef opinie. Voordat hij journalist was, studeerde hij literatuurwetenschap. Dat wil niet zeggen dat hij in zijn vrije tijd uitsluitend middeleeuws klankdicht bestudeert. Sterker nog, hij is een fervent aanhanger van een Eindhovense voetbalclub, Zwolse rappers en een Tilburgse cartoonist.

 • Elsje Jorritsma

  Elsje Jorritsma

 • Eppo König

  Eppo König

  Eppo König is economieredacteur bij NRC Handelsblad. Hij schrijft over sociaal economische onderwerpen en over de woningmarkt. Eerder werkte Eppo op de redactie buitenland, voor nrc.next en voor het AD Rotterdams Dagblad. Hij is samensteller van de next question-bundel 'Hoe sms't een Chinees?' (2009).

 • Erica Verdegaal

  Erica Verdegaal

  Erica Verdegaal (1960) blogt over geldzaken. Ze studeerde economie en twee jaar filosofie in Amsterdam. Na diverse banen in het bedrijfsleven koos ze in 1995 voor de journalistiek. Ze schrijft over persoonlijke geldzaken voor onder meer nrc.next en NRC Handelsblad, werkt mee aan radio- en televisieprogramma’s en publiceerde opgeteld tien boeken. Haar website is ericaverdegaal.nl.

 • Freek Schravesande

  Freek Schravesande

 • Femke van Zeijl

  Femke van Zeijl

  Femke van Zeijl (1971) blogt over het stadsleven in Afrika, op nrcnext.nl/citylife. Ze reist al jaren op eigen houtje door sub-Sahara Afrika om reportages te schrijven voor onder andere nrc.next, Opzij en Marie Claire. In 2007 verscheen haar boek Een nacht in een vijzel, over vrouwen in Mozambique, Soedan, Rwanda, Burundi en Congo-Kinshasa. Voor haar nieuwe boek over urbanisering in Afrika verblijft Femke in zes verschillende Afrikaanse steden, om het stadsleven van dichtbij mee te maken en te beschrijven.

 • Hanina Ajarai

  Hanina Ajarai

  Hanina Ajarai (1981) begon in mei 2008 bij nrc.next nadat ze genoeg had van het ambtenarenbestaan. Nu maakt ze soms de wetenschapspagina, schrijft in nrc.next op de zinpagina over ontmoetingen en verder moet ze nog uitzoeken wat haar niche nou eigenlijk is. In het bezit van twee paspoorten.

 • Hendrik Spiering

  Hendrik Spiering

  Hendrik Spiering (1963) is redacteur van next. Daarvoor was hij onder meer chef van de wetenschapsredactie en politiek redacteur.

 • Ingmar Vriesema

  Ingmar Vriesema

  Ingmar Vriesema (1980) is adjunct-chef van de opinieredactie van NRC Handelsblad. Daarvoor maakte hij de opiniepagina’s van nrc.next. Hij schrijft ook stukken voor beide kranten, over krakers, miljonairs, zuipkeetjongeren in Staphorst en hiv-jongeren in Zambia. Hij interviewde o.a. politici, een scheidsrechter, een marinier, een begrafenisondernemer en Robert ten Brink. Hij blogt over opinies - dus over alles, eigenlijk.

 • Japke-d. Bouma

  Japke-d. Bouma

  Japke-d. (Doutzen) Bouma werkte van 1 juli 2009 tot 1 november 2011 in het team dat dagelijks nrc.next maakt, soms in de dag-, soms in de avondploeg. Eind 2011 ging ze terug naar Handelsblad. Daar is ze nu coördinator op de centrale nieuwsredactie, 'middentafel'. Ze is sinds 1997 in dienst van NRC. Ze schreef over onderwijs, over de Nederlandse Spoorwegen, over stedelijke vernieuwing, over de opkomst van de commerciële televisie in Nederland en over trends in bevolkingsopbouw: geboorten, huwelijken en sterfte. Ze is ook stagecoordinator bij nrc.next en NRC Handelsblad. Op dit blog schreef ze over lifestyle, economie en binnenland.

 • Jessica van Geel

  Jessica van Geel

  Jessica van Geel (1973) maakt de Nederland pagina's voor next. Ze schrijft stukken voor nrc.next en NRC Handelsblad, vooral binnen haar portefeuille Integratie. Na haar studie geschiedenis aan de Universiteit Utrecht werkte ze bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, om vervolgens tot de conclusie te komen dat journalistiek veel interessanter is. Ze werkte een aantal jaar als freelance journalist. En na de postdoctorale journalistiekopleiding (PDOJ) in Rotterdam ging ze bij de - toen kersverse - next werken. Jessica schreef nooit voor de schoolkrant.

 • Janna Laeven

  Janna Laeven

  Janna Laeven (1982) maakte als stagiair de geboorte van next mee en is daarna nooit meer bij de krant weggegaan. Na de economiepagina's en het veel te vroeg gestorven tijdschrift next.one, maakt ze nu de UIT-pagina's in next. Op het blog schrijft ze de dodebomenrubriek (en ja: dat is een geuzennaam). Is moeder van een zoon en heeft dus een abonnement op Artis.

 • Joël Broekaert

  Joël Broekaert

  Joël Broekaert (1982) is sinds 2010 redacteur binnenland bij nrc.next. Hij begon tijdens zijn studies Geschiedenis (IB) en Journalistiek in 2008 als stagiair bij de economiecorrespondent van NRC Handelsblad in New York en later datzelfde jaar als stagiair voor RTL Nieuws in diezelfde stad. In 2009 verving hij kort de vaste NRC-correspondent in NY. Naast het maken van de binnenland-pagina's van next schrijft hij artikelen voor nrc.next en NRC Handelsblad. Van een vaste portefeuille is nog geen sprake, wel van gezonde interesses: in muziek, de Verenigde Staten, enkele specifieke obscure sporten en vooral heel veel eten en drinken.

 • Juliette Vasterman

  Juliette Vasterman

  Juliette Vasterman (1980) is sinds een jaar verantwoordelijk voor de economiepagina's van next. Hiervoor maakte ze twee jaar lang de pagina's Nederland. Daarnaast nam zij de portefeuille Jeugdzorg voor haar rekening en schreef ze onder meer over de Savanna-zaak en het Maasmeisje. Verder maakte Juliette stukken over pro-ana sites, alternatieve geneeswijzen voor dieren en make-up voor mannen. Ze begon haar loopbaan als verslaggever bij het ANP.

 • Janneke Vreugdenhil

  Janneke Vreugdenhil

  Janneke Vreugdenhil (1968) schrijft dagelijks in nrc.next over haar favoriete onderwerp: eten en blogt daarover op www.nrcnext.nl/koken. Op zaterdag doet ze datzelfde in NRC Handelsblad, en elke vrijdag maakt ze een simpel, snel, (meestal) gezond en bovenal lekker recept op nrc.tv. Daarnaast schrijft ze kookboeken en publiceert in allerlei tijdschriften. Janneke’s website is www.etenenzo.nl

 • Linda Braber

  Linda Braber

  Linda Braber (1977) studeerde in 2005 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze werkt sinds 1 juni 2008 op de beeldredactie van nrc.next. Sinds januari 2009 werkt zij freelance als beeldredacteur en grafisch vormgever.

 • Lineke Nieber

  Lineke Nieber

  Lineke Nieber (1980) is samen met drie andere collega's verantwoordelijk voor de uit-pagina's van nrc.next. Ze studeerde Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht, een beetje Duits in Berlijn en volgde daarna een master Journalistiek en Media aan de Universiteit van Amsterdam. Lineke heeft een beroemde tweelingbroer, Daan.

 • Leonie van Nierop

  Leonie van Nierop

 • Mark Beunderman

  Mark Beunderman

  Mark Beunderman (1977) is opinieredacteur van nrc.next. Hij is met name geïnteresseerd in de Europese Unie, Centraal- en Oost-Europa, internationale betrekkingen en economie. Hij werkte eerder bij de buitenlandredactie van NRC Handelsblad/nrc.next en voor de Europese nieuwswebsite EUobserver.com in Brussel.

 • Marien Jonkers

  Marien Jonkers

  Marien Jonkers (1978) vormt samen met Yassine Salihine de infographic-studio voor nrc next. Studeerde ooit journalistiek in Utrecht, maar was nooit echt vaak aanwezig, omdat hij altijd op tour was met punkrocklegendes the Apers. In 2007 stopte hij met de band, maar houdt zich in zijn vrije tijd nog altijd bezig met een hoop goede dingen van voor en na the Ramones.

 • Marleen Luijt

  Marleen Luijt

  Marleen Luijt (1980) begon als stagiair bij de economieredactie van NRC Handelsblad. Deed na de School voor Journalistiek een tweede studie (Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit) en werkte daarnaast als freelancer voor de krant. Was bijna vanaf het begin betrokken bij next en maakt nu de Uitpagina's. Schrijft en blogt over uit-, sport- en loopbaanonderwerpen.

 • Margot Poll

  Margot Poll

  Margot Poll (1958) is verantwoordelijk voor de Zin-pagina in nrc.next en is afkomstig van NRC Handelsblad, waar zij twintig jaar werkte bij verschillende redacties. Vond nrc.next een overbodige jongerenkrant maar kan zich nu niet anders meer voorstellen. Op de Zinpagina staat iedere week een interview over hoe iemand geïnspireerd blijft.

 • Patricia Veldhuis

  Patricia Veldhuis

  Patricia Veldhuis (1969) is economieredacteur van NRC Handelsblad. Ze schrijft en blogt over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Hiervoor werkte ze bij nrc.next, was ze hoofdredacteur van Vox, het magazine van de Radboud Universiteit Nijmegen, en redacteur bij het inmiddels opgeheven Carp. Is bovendien moeder van drie kinderen.

 • Peter Leijten

  Peter Leijten

  Peter Leijten (1978) is eindredacteur van nrc.next. Voor nrc.next bestond werkte hij voor NRC Handelsblad op de Haagse redactie, de internetredactie en de buitenlandredactie. Vond Den Haag Vandaag een tijdje echt het leukste programma op tv.

 • Peter Teffer

  Peter Teffer

  Peter Teffer (1981) schrijft sinds 2007 voor nrc.next en NRC Handelsblad artikelen over de politieke, sociale en culturele kanten van het internet. Zijn persoonlijke website is www.peterteffer.com

 • Reinier Kist

  Reinier Kist

  Reinier Kist (Amsterdam, 1981) maakt de Opiniepagina's van nrc.next. Hij is begonnen bij grote broer NRC Handelsblad waar hij als medewerker van de Boekenbijlage het boekennieuws verzorgde en de website nrcboeken.nl opzette en beheerde. Zijn journalistieke loopbaan startte in 2002 bij Babel, het tijdschrift van de faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA, waarvan hij anderhalf jaar hoofdredacteur is geweest. Daarna liep hij stage bij De Groene Amsterdammer en een jaar later bij NRC Handelsblad.

 • Stijn Bronzwaer

  Stijn Bronzwaer

  Stijn Bronzwaer (1981) werkt sinds 1 september 2007 bij nrc.next en is daarbij verantwoordelijk voor de nieuws- en mediapagina. Hiervoor werkte Stijn als economieredacteur voor nrc.next en als regionaal verslaggever bij het AD. Nu schrijft en blogt hij vooral over mediaonderwerpen, met een voorkeur voor televisie. Op twitter: @nextstijn

 • Sterre Sprengers

  Sterre Sprengers

  Sterre Sprengers (1984) kiest de beelden in nrc.next en de nieuwsfoto’s op het blog. In 2008 is zij als documentair fotograaf afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, met een fotoproject over het Nederlandse natuurbeleid (Nieuwe Oernatuur). Het gelijknamige boek is in 2008 verschenen, naar aanleiding waarvan ze op verschillende plekken in Nederland geexposeerd heeft. Dat is ook te zien op www.sterresprengers.nl.

 • Steven de Jong

  Steven de Jong

  Steven de Jong (1981) is webredacteur bij NRC Handelsblad. Hij is verantwoordelijk voor inhoudelijk debat op de website en het redigeren van opiniestukken voor nrc.nl/opinie. In november 2008 publiceerde hij het boek ‘De Lastige Burger’. Voordat Steven bij de krant werkte was hij zelfstandig webontwikkelaar en onderzoeker in de publieke dienstverlening.

 • Steven Verseput

  Steven Verseput
 • Thalia Verkade

  Thalia Verkade

  Thalia Verkade (1979) is correspondent in Moskou voor nrc.next en NRC Handelsblad sinds augustus 2012. Werkt voor nrc.next sinds het eerste nummer in 2006. Was vaste redacteur van de dagelijkse rubriek next.checkt en beschreef met Joris Luyendijk en Wilmer Heck 'Hoe Den Haag Werkt'. Blogde op nrcnext.nl en bracht met collega Arlen Poort de verkiezingen per stembureau in kaart. Studeerde Slavische Talen en Culturen in Groningen.

 • Toon Beemsterboer

  Toon Beemsterboer
 • Wilmer Heck

  Wilmer Heck

  Wilmer Heck (1976) werkt voor de factcheck-pagina en het factcheck-blog van nrc.next. Daarnaast schrijft hij voor nrc.next en NRC Handelsblad over privacy, lobbyen en andere onderwerpen. Eerder werkte hij met collega Thalia Verkade en freelance journalist Joris Luyendijk aan het project ‘Hoe Den Haag werkt´. Ook was hij lid van de Europaredactie. Wilmer studeerde journalistiek in Tilburg, politicologie in Amsterdam en werkte enige tijd als persvoorlichter in Brussel.

 • Ward Wijndelts

  Ward Wijndelts

  Ward Wijndelts (1975) blogt over strips. Hij studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en werkte eerder voor de Achterpagina van NRC Handelsblad en bij nrc.next.

 • Ype en Willem

  Ype en Willem

  Ype Driessen & Willem Stam (+/- 1980) zijn respectievelijk fotostripmaker en collagekunstenaar. Op nrcnext.nl maken ze wekelijks een klikstrip over de actualiteit. Op fotostrips.nl publiceren zij vier keer per week een autobiografische fotostrip. Zij houden van dieren, the X-files, shanghai-nootjes en elkaar.

 • Yassine Salihine

  Yassine Salihine

  Yassine Salihine (1976) verrijkt nrc.next met infographics. Na zijn studie televisiejournalistiek heeft hij bijna voor alle types media gewerkt. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met schilderen en dichten. Sneakers, oude auto's en design leiden hem daarbij af.

 • Fotografie: Hilko Visser